Вкаменена "гигантска" мишка, която е живяла с динозаврите по време

...
Вкаменена "гигантска" мишка, която е живяла с динозаврите по време
Коментари Харесай

Откриха останки на "гигантска" мишка, живяла с динозаври

Вкаменена "гигантска " мишка, която е живяла с динозаврите по време на мезозойската епоха бе открита в североизточен Китай. За неповторимата находка оповестява в. "Дейли остарял ".

Въпреки обстоятелството, че мишката бе наречена „ гигантска “, палеонтологът Юанкин Ванг от Института по палеонтология и палеоантропология на гръбначни животни в Пекин означи, че гризачът е с размерите на мишка е тежал към 50 грама (теглото на елементарна домашна мишка е към 19 грама).

Външно наподобява актуален родственик на мишката, само че принадлежи към обособен клон от многотуберкулови, чиито представители са изцяло изчезнали и нямат живи потомци.

Изследователите открили, че гризачът, наименуван Jeholbaatar kielanae, има неповторим слух, който разрешава на животното да избегне гибел от челюстите на динозаврите в този интервал.

"Въз основа на формата на долната буза мишката е ядяла всичко, хранела се с червеи, членестоноги и растения. Тя е имала ясно изразено придвижване на челюстта при дъвчене ", споделя Уанг.

Палеонтолозите означават, че скелетът на мишката е доста добре непокътнат. Изкопали го от място, известно като гробището на животните в провинция Ляонин. На това място са открити останките на динозаври, ранни бозайници, птици и инсекти.

Смята се, че представители на многотуберкулови са съумели да оцелеят от въздействието на астероид, унищожил динозаврите преди 65 милиона години. След това те живели дълго време, до момента в който не изчезнали преди към 34 милиона години, отстъпвайки място на примати, копитни животни и други гризачи.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР