ВизиткаЗдравко Пешаков е най-младият управляващ директор в SAP. Завършил е

...
ВизиткаЗдравко Пешаков е най-младият управляващ директор в SAP. Завършил е
Коментари Харесай

Очакваме 2023 да бъде най-успешната година за SAP в България досега

Визитка Здравко Пешаков е най-младият ръководещ шеф в SAP. Завършил е академията на SAP в Пало Алто, Калифорния. Преди да застане отпред на " SAP България ", е заемал длъжността " Мениджър продажби " за Cloud Digital Supply Chain портфолиото на SAP за Югоизточна Европа, а по-късно е бил и търговски шеф за частния бранш в България. Компанията SAP е световен водач в създаването на бизнес програмен продукт. Компанията има над 105 хиляди чиновници допълнително от 150 страни по света. Общите доходи на SAP за финансовата 2022 година са в размер на над 29.5 милиарда евро. Компанията има над 100 развойни центъра по света. Визитка Здравко Пешаков е най-младият ръководещ шеф в SAP. Завършил е академията на SAP в Пало Алто, Калифорния. Преди да застане отпред на " SAP България ", е заемал длъжността " Мениджър продажби " за Cloud Digital Supply Chain портфолиото на SAP за Югоизточна Европа, а по-късно е бил и търговски шеф за частния бранш в България. Компанията SAP е световен водач в създаването на бизнес програмен продукт. Компанията има над 105 хиляди чиновници допълнително от 150 страни по света. Общите доходи на SAP за финансовата 2022 година са в размер на над 29.5 милиарда евро. Компанията има над 100 развойни центъра по света. Как се разви бизнесът на компанията през 2022 година?
Годината беше сполучлива за SAP както локално, по този начин и в международен мащаб. Седемдесет и седем % от всички международни бизнес транзакции за интервала са ръководени от наши системи. Представихме напълно нова софтуерна платформа, основана на изкуствен интелект, която разрешава на клиентите и сътрудниците ни да създават сами нови артикули и процеси, напълно с бизнес консуматори. Това промени визиите в промишлеността и отключи вълна от нововъведения във всички сфери на бизнеса, като оказа помощ на хиляди компании да се трансфорат в " интелигентни предприятия ".

На локално равнище годината можем да обобщим с думата " промяна ". Когато поех ролята на ръководещ шеф на " SAP България " през лятото на 2022 година, променихме структурата на екипа и реорганизирахме работата с партньорската ни организация, което ни разреши да сме по-близо до клиентите и да отговаряме на техните условия по най-хубавия метод.
Реклама Кои бяха главните осъществени или стартирани планове за цифровизация през миналата година? Какво е мястото на облачните технологии и по какъв начин оказват помощ на фирмите да вървят напред?
- През миналата година осъществихме над 150 сполучливи плана по цифровизация в частния и обществения бранш в България. Един от тези, с които изключително се гордеем поради обществения детайл, е в новаторска компания в здравната промишленост, която създава кохлеарни импланти - устройства, позволяващи на хора с напълно изгубен слух да чуват още веднъж. ERP планът " RISE with SAP " беше внедрен там единствено за няколко месеца с помощта на страхотната колаборация с мениджмънта на компанията и консултантската компания, имплементираща решението, и SAP. Този план даде постоянна основа за превръщането на съответната компания в " мъдро дружество " с въвеждането на напълно цифрово произвеждане (SAP Digital Manufacturing Cloud) и цифрово ръководство на склада (SAP Enhanced Warehouse Management).

Мястото на облачните технологии в сходни планове е основно. От няколко години всички нови функционалности и нововъведения се създават само в облачна среда. Широкото нахлуване на изкуствения разсъдък форсира потребността от миграция към облака, защото големият размер данни за обработка и основаването на характерни модели са постижими само с софтуерните благоприятни условия на облака. Българските компании добре схващат изгодите от облака и са отворени за нововъведения, защото осъзнават по какъв начин действително те ще им оказват помощ да употребяват най-хубавите бизнес практики, да се развиват по-устойчиво и да бъдат конкурентоспособни на международния пазар. Осемдесет и пет % от покупко-продажбите, които сключихме през 2022 година, бяха за заоблачен програмен продукт.
Какви са главните провокации пред " SAP България " в този момент?
- Основните провокации пред нас са директно свързани с компликациите пред клиентите ни, свързани с геополитическата и макроикономическата конюнктура. Отразяват се и някои значими променливи фактори като цената на електрическата енергия, нужна за зареждане на огромните ни центрове за данни. Тъй като обаче сме огромна компания, даже в предизвикателни условия съумяваме да дадем сигурност на клиентите ни.
Предстои откриването на новия офис на компанията. Какво беше смисъла на тази сериозна инвестиция?
- С пазаруването на офис постройка в София SAP сподели стратегическото значение на българските подразделения в структурата на компанията. С тази стъпка заявяваме готовността си да продължим да влагаме тук, да отваряме нови позиции и да запазим ролята си на стратегически сътрудник за частния и държавния бранш в България.
Реклама
Откриването на новата постройка също по този начин ще даде на нашите чиновници съвременна и гъвкава среда, с цел да се усещат удобно и да бъдат продуктивни. Пространствата са приспособени както за самостоятелна работа, по този начин и за срещи и екипна колаборативна активност. Предвидени са зони за хранене и дейна отмора. Локацията е задоволително отзивчива, с цел да се насърчат хората да се придвижват екосъобразно. Капацитетът на новата постройка ще разреши всички чиновници да бъдат в офиса по едно и също време.
Постоянно разширявате партньорствата си с висшите образователни заведения. Каква е ролята на компанията за развиването на ИТ фрагментите в страната?
- И ние наред с останалите компании от съвсем всички браншове в страната се сблъскваме с дефицита на добре готови фрагменти. Екипите ни се нуждаят от характерни профили програмисти и консултанти. Наборът от пълномощия, нужни за работа в екосистемата на SAP, не се получава в границите на актуалните образователни стратегии на университетите.

Затова влагаме доста в основаването на лични академии, където да могат да се получават тези характерни познания. Отскоро си партнираме с Техническия университет - София, за основаването на първата SAP академия в акредитирана академична институция. В проектите ни е също да включим проучването на SAP решенията в магистърска стратегия на университета. В момента сме в развой на дейни диалози и с други университети в страната и имам вяра, че скоро ще можем да споделим още сполучливи образци.
Каква е 2023 година за компанията? Кои са значимите тематики за бизнеса на SAP в България през тази и идната година и върху какви други сфери планирате да се фокусирате?
- С оглед на резултатите на компанията през тази година до момента с убеденост мога да кажа, че 2023 година да бъде най-успешната за SAP в България досега. Ще продължим да сме фокусирани в задачата си да оказваме помощ на българските компании да се развиват и да порастват посредством цифровизация и автоматизация на процесите. Наш приоритет остават вложенията в решения за основаването на интелигентни и устойчиви зелени предприятия. Силно ангажирани сме в тенденция ESG - за нас това е освен регулация и нужда, а виновен метод, по който всяка бизнес организация да се развива в днешните предизвикателни условия. В SAP продължаваме вътрешно да внедряваме устойчиви решения и процеси, както и прецизно да следваме задачите си за реализиране на нулев въглероден отпечатък до 2030 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР