ВизиткаРени Миткова е управител на ЕОС Матрикс - водеща компания

...
ВизиткаРени Миткова е управител на ЕОС Матрикс - водеща компания
Коментари Харесай

Бизнесът ни се утвърди като индустрия - гарант за финансовата стабилност на страната

Визитка Рени Миткова е шеф на " ЕОС Матрикс " - водеща компания за ръководство на вземания в България, част от немската " EOS груп ". Председател е на Асоциацията за ръководство на вземания. Има магистърска степен по интернационален туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. КомпаниятаДвадесет и една години на пазара, непрекъснат растеж и лидерска позиция в областта на изкупуване на вземания - EOS в България ръководи портфейл от вземания за над 4 милиарда лева Компанията се ангажира с редица общественополезни дела, създава свои новаторски софтуерни решения и влага в зает и упорит екип. Г-жо Миткова, EOS в България означи 21 години на пазара за ръководство на вземания - какво се промени в бизнеса за тези години?
Бих обобщила, че бизнесът ни се утвърди като промишленост, която е поръчител за финансовата непоклатимост на страната. Преди 20 години това, с което се занимавахме, беше в огромната си част неясно за необятната аудитория, налице беше и чисто имиджов проблем заради обстоятелството, че нямаше ясна регулация и споделени от сектора етични правила. За миналото време извървяхме дълъг и потребен път - инициирахме основаването на Асоциация за ръководство на вземания за да дадем представителност, да покажем човешкото лице на огромна част от бранша. Разработихме и приехме етичен кодекс, с който да подсигуряваме следване на най-високи стандарти на работа и използването на положителни практики от всички наши членове. EOS в България се потвърди като приближен сътрудник - показателно за това положително развиване е, че по-голямата част от нашите клиенти ни продават повече от един собствен портфейл и през днешния ден ние сполучливо управляваме добити портфейли от задължения с обща номинална стойност над 4 милиарда лева Заедно с това нашите сътрудници, финансови институции, се ориентират към модел на регулярни продажби на дълг на месечна база, което за нас като пионер, който е предложил този метод на пазара, е следващото доказателство за високата добавена стойност на услугите ни.
Каква беше тази година за EOS в България?
- На групово равнище финансовата 2022/2023 година означи сериозен напредък, като главен фактор за този триумф е забележителното нарастване на размера на вложенията - от 668.6 млн. евро през миналата година до 1.2 милиарда евро, на EOS както в обезпечени, по този начин и в необезпечени вземания. Постигнатата EBITDA е от съвсем 445.9 милиона евро и с дял от 42% Източна Европа остава най-силно представящият се район в " EOS груп ". Източноевропейските районни сдружения съумяха да усилят оборота си с съвсем 50% - впечатляващи резултати на фона на прогнозите, свързани с интернационалната политическа и макроикономическа обстановка при започване на финансовата година, и следващото удостоверение за ангажираността и устойчивостта на компанията.
Реклама
За първи път " EOS Груп " разгласява смесен годишен отчет и отчет за устойчивото развиване. Той се основава на стандартите на Глобалната самодейност по отчетност (GRI) и демонстрира по какъв начин EOS поддържа задачите за резистентност на Организация на обединените нации.
Какъв е сега пазарът на изкупуване на вземания и по какъв начин виждате ролята на EOS в България в този подтекст?
- Пазарът е динамичен - по наши данни в последните две години след пандемията размерът на оферти за изкупуване дълг надвишава половин милиард лв. - и следим, че портфейлите стават по-балансирани като съответствие сред обезпечена и необезпечена част, т.е. разви се една наклонност, почнала от 2016 година насам. Продължава да пораства ползата и към регулярни покупко-продажби на стандартизирани пакети, нормално на месечна база, като финансовите институции продават своите портфейли с просрочени заеми на все по-ранен стадий.

Въпреки прогнозите при започване на годината, геополитическата неустойчивост и инфлационните процеси сме очевидци на същински взрив в кредитирането - съгласно последните данни на Българска народна банка за 10 месеца новите ипотечни и потребителски заеми са общо малко над 4 милиарда лева Това се дължи на свръхликвидността на банките в България и към момента много ниските лихвени проценти спрямо Европа и Съединени американски щати, като и в кратковременен проект не се чака доста оскъпяване на заемите и утежняване на качеството на кредитните портфейли.

Увеличават се съществено и новите заеми за бизнеса, като, още веднъж по данни на Българска народна банка, за месец тези до 1 млн. евро са се нараснали с 18.7%, или 65.8 млн. лева ЕOS в България е деен участник в този развой, а дружно с това своята успеваемост потвърждават и относително нови бизнес ниши като мостовото финансиране - краткосрочно финансиране, позволяващо бърз достъп до ликвидни средства за покупка на парцел или различен план както за физически лица, по този начин и за компании. По създание това е кратковременен заем, като за поръчителство се приема неподвижен парцел, а преимуществата са, че се икономисват дълги бюрократични процедури и може да се получи финансиране, което постоянно други кредитори нямат опция да обезпечат. Като водач на пазара ние можем да предложим и консолидиране на отговорностите на клиентите при съществуване на неподвижен парцел, който да обезпечи увеличение на заемните средства. Това непосредствено подтиква предприемачеството и кръговата стопанска система в района.
Реклама Кое дефинира лидерската позиция на компания като EOS на пазара?
- Всеки добър анализатор би се съгласил, че отговорът е сложен. От една страна, имаме финансовите резултати - доходи, активи и облага, които, взети дружно, са индикатори за цялостната конкурентоспособност и непоклатимост на една компания. В нашия бранш не би било правилно да се одобри единствено един индикатор, да вземем за пример размерът на активите, като водещ аршин, защото изкупуването на вземания е обвързвано с оценка на риска във връзка с опцията тези активи да генерират възвращаемост и облагата демонстрира ясно до каква степен съответната организация е ефикасна, по какъв начин ръководи вземанията и какъв брой пари в последна сметка връща в стопанската система. Ако дадена компания не е направила добра оценка на портфейл или е неефективна при събирането на отговорностите от него, това е видно в крайния резултат - облагата от активността ѝ.

След това идват наред и така наречен меки фактори - добавената стойност, която компанията носи за своите клиенти, сътрудници и стопанската система като цяло. Тук работата ни с Асоциацията за ръководство на вземания и събитието, че сме част от интернационална група, ни оказват помощ да задаваме най-високи професионални и етични стандарти в бранша и да имаме нужните запаси за огромни вложения и нововъведения. Това построява доверие, връща пари в икономическия цикъл и в последна сметка е гаранция за резистентност и непоклатимост.

Има и един различен значим индикатор за положително ръководство и водачество - грижата за квалификацията, реализацията и ангажираността на чиновниците. В EOS това е значим фокус и споделените корпоративни полезности не са просто добре звучащи поръчки, а осмислена позиция. Уважение, отговорност и предпочитание за развиване са качества, без които един човек не би се вписал в екипа ни.

Акцент е и активността ни за повишение на финансовата просветеност. Това е идея, за която работим от години - като компания и на браншово равнище. Проучванията ни демонстрират, че незадоволителните финансови умения са съществена причина за задлъжняването. Като сполучлива и виновна компания EOS се ангажира интензивно с тематиката. Групата има Фондация за финансова просветеност, която развива действия за възпитаници в цяла Европа, и с просветителната самодейност ManoMoneta към този момент съумя да усъвършенства финансовите умения на над 100 000 деца в към 1400 учебни заведения. В България също осъществяваме доста инициативи, които да оказват помощ на младежите да овладеят умеенето да боравят рационално с парите. Това е и моя персонална идея, която разпространявам с подкаста " Джобните ", тематични медийни рубрики, лекции и участия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР