ВизиткаИнж. Мартин Георгиев е изпълнителен директор на НЕК от май

...
ВизиткаИнж. Мартин Георгиев е изпълнителен директор на НЕК от май
Коментари Харесай

Мартин Георгиев: Има и скрита миграция от свободния към регулирания пазар на ток

ВизиткаИнж. Мартин Георгиев е изпълнителен шеф на НЕК от май 2022 година Бил е районен управител за Южни Балкани в швейцарската компания за произвеждане и търговия на електрическа сила Alpiq, както и член на съвета на шефовете на взаимно сдружение сред Alpiq и гръцката държавна енергийна компания Public Power Corporation. Преди това е работил като управител основни клиенти в Aare-Tessin Ltd. for Electricity (Atel) в централата на холдинга в Швейцария. Ръководил е стратегия " Преструктуриране и либерализация на електроенергийния пазар в България " взаимно с Американския университет в България. Консултирал е EON Energie Германия за преструктуриране на енергийната им компания в България. В интервала 2013-2022 година е ръководител на Асоциацията на търговците на сила в България.Георгиев има магистърска степен по бизнес администрация (executive MBA) от Американския университет в България, както и е магистър от Факултета по Автоматика в Техническия университет София. Сертифициран спот търговец от Европейската Енергийна Борса (EEX).
Какви са прогнозите ви за електроенергийния пазар през тази зима?

Пазарът на електрическа сила в България е мощно обвързван със обстановката в Европа и изобщо това, което се случва в международния енергиен бранш. Затова изключително ценовите равнища в България ще бъдат в огромна степен повлияни от интернационалните трендове като спора в Украйна, метеорологичните условия, обстановката с газовите доставки, хидрологията, производството от нуклеарните централи във Франция, влошената верига на доставки, дали ще бъдат спирани стандартните централи в Германия и други фактори. Преди седмици цените на фючърсите за идната година доближиха 1000 евро/мВтч. После в рамките единствено на 3 дни спаднаха доста до равнища от към 600 евро/мВтч. Въобще сега да се вършат прогнози е извънредно мъчно.

В доста европейски страни към този момент се приказва за стратегии за понижаване на потреблението - Германия, Франция, Испания, Италия, Белгия, като мярка за понижаване на отрицателния резултат от изброените фактори.
Реклама
България е в положителна обстановка по отношение на доста други страни, поради че има опция да създава електрическа енергия повече от потребностите на потребителите в страната и това произвеждане е главно от локални енергийни запаси. В тази връзка, не чакам усложнения със сигурността на доставяне и даже чакам да продължим да играем ролята на поръчител за електроснабдяването на Балканския полуостров. НЕК интензивно взе участие на енергийния пазар като продава ток. Как обаче се работи в такава динамична среда, когато единствено за дни цените варират със стотици евро на мегаватчас?

Особено в България това е още по-сложна задача, защото тук, за разлика от другите европейски страни, има обвързване всички количества електрическа енергия да се търгуват на една единствена борса. И то с изискването предния ден, до 15 часа локално време, което е 14 часа централно европейско или средата на работния ден, да се разгласи търга, който ще се организира на идващия ден. При тази динамичност на цените е доста мъчно да се предвижда и ръководи комерсиалната активност в такива времеви интервали.

Друг е въпросът, че ликвидността на тържищата в цяла Европа е спаднала доста. Има едни цени, които се виждат на екраните, само че действително се тъгуват доста дребни количества.

НЕК следва практиката да предлага регулярно избрани количества сила, вместо да предложи всичко едновременно. Защото има огромен риск да се допусне неточност. Вие оферирате главно сила от Водноелектрическа централа?
Реклама
Много е мъчно да се каже какъв тъкмо е микса. Основно НЕК е публичен снабдител и това е първото му обвързване - да обезпечи количествата за контролирания пазар. Това става по квоти от АЕЦ " Козлодуй ", от така наречен американски централи с дълготрайните контракти, както и от лично произвеждане на Водноелектрическа централа.

Големият проблем е, че от активността на публичен снабдител постоянно има остатък на сила в най-нежеланите часове с най-ниски цени, и назад - има дефицит в пиковите часове с най-високите цени. По тази причина НЕК мъчно може да продава силата си от Водноелектрическа централа когато реши - в по-скъпите пикови часове на борсата. Тук е забавно да се каже за дълготрайните контракти с Топлоелектрическа централа " Ей и Ес Гълъбово " и " КонтрурГлобал Марица изток 3 ". Дълго време те бяха определяни като скъпи, само че в този момент действително са доста по-изгодни от пазарните цени...
Да, в този момент са по-изгодни. Няма подозрение в това. Те даже в огромна степен оказват помощ за положителните финансови резултати на НЕК и изцяло имат значимо значение за обезпечаване на сигурността на доставяне в страната. Какви са данните за полугодието?
Поради уязвимост в ценовата регулация, НЕК е на загуба от 67 млн. лева за полугодието. Конкретната причина за това са отговорностите да се обезпечава контролирания пазар, където през миналия регулаторен интервал публичният снабдител доставя силата на крайните доставчици на цена 108.37 лева./мВтч, а купува от производители на цени до 400 лева./мВтч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР