ВизиткаДесислава Симеонова е член на Кънтри тийма на КВС Груп

...
ВизиткаДесислава Симеонова е член на Кънтри тийма на КВС Груп
Коментари Харесай

ОББ поема своята роля в трансформацията към по-устойчива икономика

Визитка Десислава Симеонова е член на Кънтри тийма на " КВС Груп " за България, член на УС, водач на Програмата за стабилно финансиране на " КВС Груп " и изпълнителен шеф " МСП Банкиране " на ОББ. Десислава Симеонова има магистърска степен по право. Започва професионалното си развиване като стажант-юрист в Софийския градски съд. През 2000 година е назначена като обществен реализатор в Агенцията за държавни вземания към Министерството на финансите. Впоследствие работи и като юрист към правната дирекция и специалист към Инспектората на същата институция.В интервала 2004 - 2008 г. работи като правист в Българска национална банка, ръководство " Банков контрол ". Присъединява към екипа на СИБАНК преди повече от 10 години на позиция " Корпоративен секретар ". След това поредно управлява дирекция " Правно обслужване и методология ", а през 2016 година става шеф " Малки и междинни предприятия ", постигайки отлични резултати в своя сегмент. През юли 2022 година става водач на Програмата за стабилно финансиране на " КВС Груп ".. Какви са задачите за резистентност на Групата на KBC в България?
Имаме амбициозни цели, сложени във връзка с нашия личен отпечатък и за финансираните от нас браншове - предпочитани и спомагателни. Публикувани са в нашия Доклад към обществото. Проследяваме и оценяваме напредъка си всяка година. Ние одобряваме извънредно съществено отговорността си към българското общество и поемаме своята роля в трансформацията към по-устойчива стопанска система. Освен това за нас е от голяма важност и да бъдем задълбочено и експертно готови по тематиката, с цел да съветваме клиентите си по най-полезния метод. Инвестираме интензивно и в образованието на чиновниците си, които са нашите посланици по тематиката за устойчивостта, като задачата ни е повече от нас да я припознаят като идея в персонален и професионален проект, а освен като регулаторна рамка и условия за отчетност.
Защо ЕSG в агросектора е във фокуса на вниманието на ОББ?
- Земеделието е обичайно значим бранш за българската стопанска система, само че и бранш с предпочитано значение за цялата група на KBC. Финансирането на групово равнище за агробизнеса е 5 милиарда евро. ОББ е с водеща роля на българския пазар във връзка с кредитирането на бранша с близо 30% пазарен дял. Това допуска отговорно отношение и експертен метод. Наясно сме, че земеделието е измежду браншовете със значително влияние върху климата най-вече поради високите излъчвания парникови газове - азотен оксид и метан. Очевидно е, че би трябвало да се подхващат ограничения в посока ограничението им и е неотложно да извървим трансформационния път дружно с нашите клиенти, да ги подпомогнем в намирането на практическите решения и на подобаващите европейски стратегии и принадлежности. Логично и закономерно е да финансираме капиталовата им стратегия, както и да проследим и отчетем дружно резултата от нея и напредъка. Това се чака от ангажираната банка сътрудник на земеделския бизнес и подготвеността ни в това отношение е от основно значение.
Какво стимулира клиентите ви в бранша да създадат крачка към устойчивата промяна?
- Мисля, че на този стадий главните мотивиращи фактори са възстановяване на успеваемостта, усъвършенстване на разноските, както и грижата за земята като главен актив на бизнеса. И те са изцяло задоволителни, тъй като в последна сметка ще реализиран крайната цел - по-устойчив аграрни бранш. Няма потребност от помпозни лозунги и грандиозни стратегии за " позеленяване ". Промяната ще се случи тъкмо посредством дребни стъпки в вярната посока, с резултат на струпване и надграждане. Все по-често диалозите ни със земеделските производители включват планове за понижаване на почвената обработка, за оптимално потребление на торове и препарати, за оползотворяване на оборския тор, за затваряне на индустриалния цикъл. Това е извънредно окуражаващо и постоянно търсим най-подходящия метод да подкрепим реализацията на тези проекти.
Реклама Към какъв вид устойчиви вложения главно се насочват агробизнесите сега?
- Покрай увеличените цени на електрическата енергия през предходната година отбелязахме самобитен скок в търсенето на финансиране на ФЕЦ-ове за лични потребности, което да направи земеделските производители по-независими и конкурентоспособни. Традиционно висока е нуждата от нова, по-ефективна земеделска техника, от " умни " машини (сеялки, пръскачки), като стартирането на оперативните стратегии с грантове ще ускори интереса в допълнение. Най-интересни са полемиките ни по отношение на разнообразни ограничения за точно земеделие - почвени проби, навигационни системи и други под. Нашата задача е да не допуснем положителни хрумвания, подпомагащи прехода към по-устойчиво земеделие, на компании с обичаи в бизнеса да останат неосъществени поради липса на финансова поддръжка.
Как като финансова институция ОББ ще подкрепи агросектора в прехода към резистентен бизнес?
- Стремим се да бъдем способен и квалифициран събеседник в разговора с представителите на бранша. Предлагаме профилирани артикули за финансиране на дотации на повърхност, в това число екосхеми, заеми за капиталови планове с грантове, разполагаме с най-разнообразната гама от гаранционни стратегии и финансови принадлежности, както и със изчерпателен експертен опит по тематиката. Партнираме си с водещите компании, които вкарват нововъведения и автоматизации в земеделския бизнес, по тази причина можем да дадем точните насоки и референции за съвещания по тези въпроси.
Как ОББ реши да сътвори Агрокалкулатор на въглеродните излъчвания?
- Неведнъж съм споделяла и надълбоко имам вяра, че устойчивостта е кръстопът, на който се срещат пътищата на науката, софтуерните решения, нормативните условия и достъпът до финансов запас. Осъзнавайки цялата комплексност на обстановката, взехме решение да се фокусираме върху един предпочитан за нас бранш, в който да обединим новаторската концепция на Банката с експертността на научната общественост и уменията на водеща компания в региона на уеб дизайна за изработването на цифров инструмент за калкулиране на въглеродния отпечатък на агробизнеса, като това е поднесено на потребителя по един наличен и атрактивен за потребление метод. Изборът на бранш след всичко споделено досега не ви учудва, уповавам се. На групово равнище стартирахме със изчерпателен секторен разбор, отчетохме физическите, чисто климатични опасности, както и трансформационните такива. Установихме нужда от партньорство с академичната общественост в земеделието в лицето на представители на Института за земеделска стопанска система, които ни спомагаха със основаването на методологията зад калкулатора. Следващата стъпка беше обвързвана с създаването на подобаващия уеб дизайн и цифров инструмент. Резултатът от попълването на данните е калкулиран отпечатък, обагрен съгласно това дали е по-нисък, на равнището или по-висок от междинния за бранша. Компанията може да съобщи приемането на отчет за проблематични области, както и да бъде ориентирана към компания от Партньорската ни стратегия, която да спомага за набелязване на съответни ограничения за трансформационна стратегия. И услугата е налична на уеб страницата на банката изцяло гратис, за всички компании от бранша, без значение дали са ни клиенти или не. Успехът даже на една компания е достижение за целия бранш.
Свързани публикации Очакваме тази година финансирането на бизнес планове за фотоволтаици да надвиши 200 млн. лева 17 октомври 2022, 23:33 ОББ е сътрудник на фирмите при създаване на фотоволтаични съоръжения 13 май 2022, 00:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР