ВизиткаД-р Радка Масларска е началник на Отделението по неонатология в

...
ВизиткаД-р Радка Масларска е началник на Отделението по неонатология в
Коментари Харесай

Д-р Радка Масларска: Нелекуваните инфекции са основен фактор за преждевременно раждане

ВизиткаД-р Радка Масларска е шеф на Отделението по неонатология в " Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда ". Тя е приключила медицина през 1986 година Има специалности по " Педиатрия " от 1992 година и " Неонатология " от 2001 година През 2006 година приключва " Здравен мениджмънт ". Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография. Има повече от 20 години стаж като неонатолог, насъбран в клиниките по " Неонатология " на Университетска болница - Плевен, и Университетската детска болница в София. В болница " Токуда " е от откриването й, където основава едно от най-хубавите неонатологични отделения в България и внедрява най-съвременни международни практики за лекуване и грижа за най-малките пациенти. През последната година вкарва новаторски и щадящи методики за лекуване и грижа на високорисковите и недоносените деца без обособяване от родителите. Научният интерес на доктор Масларска е в областта на интензивната терапия, кардиопулмоналната акомодация и късното следене на рискови и високорискови новородени деца. Има редица изявления и участия у нас и в чужбина в неонатологични конгреси. Участвала е в програмата за продан на опит в лечебните заведения на " Токушукай " в Япония. Д-р Масларска, усилва ли се броят на децата, които имат потребност бъдат лекувани при вас - заради пандемията, заради прибързано раждане, заради други рискови фактори?
Коронавирусното заболяване, намерено през декември 2019 година (COVID-19), бързо се популяризира до мащабите на пандемия. Въпреки че COVID-19 визира най-вече възрастното население, в последно време от ден на ден се оповестява за наранени от вируса деца и младежи. При педиатричните пациенти болестта протича по-често с по-слабо изразена клинична симптоматика. Контекстът, в който действат системите на опазване на здравето по света и в България, е труден, а болничната помощ е главен дирек на опазването на живота и здравето на популациите в детска и зрелост. Нагласите на обществото, въпреки това, демонстрират, че индивидите ще останат чувствителни в дълготраен проект на всяка бъдеща зараза, която се предава от човек на човек и се популяризира в наднационален мащаб. Отделението по неонатология в " УМБАЛ Аджибадем Сити клиник Токуда " приспособява своята активност в изискванията на пандемия за лекуването на инфекции и затрудненията от инфекции в неонатална възраст, както и за образованието и сигурността на екипите, като, несъмнено, концентрира върху надграждането и разширението на обсега на осъществяваните профилактични, диагностични, лечебни и реанимационни медицински услуги. Те не престават да бъдат главният приоритет на отделението и екипа, както и актуалният метод за акомодация и присъединяване на фамилията в грижата за рисковите новородени и недоносени деца. Преимущество на отделението по неонатология в " УМБАЛ Аджибадем Сити клиник Токуда " с оглед пандемията бе приключилата реорганизация на материалната база, която разреши банкет и лекуване на деца с COVID-19 и новородени от майки с коронавирусно заболяване. За последните две години се натрупаха познания и опит във връзка с лекуването, наблюдението и следенето на деца с COVID-19, деца, родени от майки с COVID-19, и деца с антитела на COVID-19.

През последните години в нашето поделение се усилва процентът на родените прибързано деца. За последната година този % е 18 от родените в болничното заведение. Основен таргет са и децата, родени прибързано, както и доносени новородени с нужда от интензивно лекуване, родени в други лечебни заведения и преведени по-късно при нас. Високотехнологичното съоръжение на отделението, съществуването на дипломиран личен състав, непрекъснатото образование на екипа и въвеждането на модерни протоколи за лекуване на новородените деца са определящи за насочването на рискови новородени деца от цялата страна към отделението ни.
Развитието на медицината дава ли вяра за по-голяма успеваемост за избавяне и качество на живот на недоносените деца и изключително тези с доста ниско тегло?
- Съвременното развиване на медицината, въвеждането на нови протоколи за неинвазивна апаратна вентилация, нови лекарства, които подкрепят акомодацията на рисковите новородени деца, дават опция освен да бъде избавен животът, изключително на децата с рисково ниско тегло (родени след 23-24 г.с.), само че и да бъдат минимализирани късните последствия в тяхното развиване и напредък. Въведени са и модерни протоколи за късното следене на тези деца с нужните съвещания, проучвания след изписването от неонатологичното поделение. Водеща при тези деца остава двигателната гимнастика и рехабилитация, за която в последните години се натрупа доста огромен опит и опция за обгръщане на огромен брой от тези деца.
Реклама Какво съставлява неивазивната апаратна вентилация, която е едно от последните нововъведения за лекуване на недоносени и рискови новородени?
- Неинвазивната вентилация е щадящ способ за дихателна терапия при недоносените деца, която не постанова интубация и обвързваните с нея затруднения (баротравма, риск от бронхо-пулмонална дисплазия). Наличието на модерни апарати за нейното осъществяване, както и на лекарства като сърфактант - терапия, кофеин-цитрат дават опция и деца, родени след 24 г.с., да бъдат избавени и да бъдат понижени при тях рисковете от късни затруднения.
Разполагате и с азотен окис - в какви случаи този уред в ръцете на умелия неонатолог е незаместим?
- При нужда от осъществяване на терапия с азотен окис осигуряваме подобен уред. Апаратната вентилация с азотен окис се организира при недоносени деца с респираторен дистрес синдром и белодробна хипертония, както и при доносени деца с вродена пневмония, мекониална аспирация и съпътстваща тежка белодробна хипертония, които не се овладяват от стандартна апаратна вентилация и медикаментозна терапия.
Какво е належащо да се промени, с цел да може от ден на ден деца да се раждат покрай термина си и с минимални опасности?
- Основните фактори за прибързано раждане са преди всичко нелекувани инфекции при бременната жена, затруднения на бременността като прееклампсия, гестационен диабет, както и инвитро бременностите с имплантиране на две и повече яйцеклетки. В тази посока качествената женска консултация, ранното диагностициране на рисковите фактори за затруднения на бременността, както и инвитро бременности с имплантиране на една яйцеклетка са в основата на намаляването на % на преждевременните раждания.
Какво още смятате, че ви би трябвало, с цел да бъдете изцяло окомплектовани за грижите за най-малките и най-крехките?
- Необходимо е въвеждане на нови способи за обезпечаване на по-добри медицински грижи за недоносените деца - възстановяване на технологиите за подкрепяне на дишането им, модерни инкубатори за развъждането на недоносените деца, обезпечаване на кенгуру грижа от самото раждане и при недоносените деца, музикотерапия, терапия със светлина, работа с психолог както с родителите, по този начин и със самите деца. И, несъмнено, не на последно място, родителите на недоносени деца и на рискови новородени да бъдат част от екипа по време на тяхното лекуване.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР