ВизиткаАлександър Цветков е създател и изпълнителен директор на Болерон АД

...
ВизиткаАлександър Цветков е създател и изпълнителен директор на Болерон АД
Коментари Харесай

Дигитализацията е единствената посока за развитие пред застрахователната индустрия

ВизиткаАлександър Цветков е основател и изпълнителен шеф на " Болерон " АД - софтуерна компания, която цифровизира и автоматизира процесите в застрахователната промишленост. Технологиите, създадени от " Болерон " АД, разрешават на потребителите освен да съпоставят бързо и елементарно застрахователни артикули онлайн, само че и да подписват застраховки през своя мобилен телефон или компютър в границите на минути. Предишният професионален опит на Александър Цветков е в областта на застраховането и осведомителните технологии. Иновациите и технологиите ще побеждават над лобизма и бюрокрацията Компаниите, които ще преобладават през 21 век, ще са основани през 21 век Информацията е светият граал в застраховането Какво е бъдещето на застраховането?
Застраховането е една от най-старите и най-големи промишлености в света, която образува близо 9% от Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз. Прогнозите демонстрират, че през идващите години търсеното ще продължи да се усилва и застрахователният бизнес ще има изпреварващ ритъм на напредък по отношение на икономическия растеж.

Все още бизнесът е доминиран от компании на стотици години като Allianz (130 години), MetLife (150 години), Generali (190 години) и VIG (почти на 200 години), а в Съединени американски щати има и 250-300-годишни застрахователни компании.
Реклама
Новите технологии и дигитализацията обаче стартират да трансформират целия бизнес в дълбочина и с невиждана скорост. Експертите чакат през идващите 10 години промишлеността да претърпи по-големи промени, в сравнение с през последните 100 години.

Предвид всичко това не е належащо да разполагаме с кристална топка, с цел да прозрем бъдещето на застраховането - то е от ден на ден цифрово и мобилно. Купуването на застраховка в идващите години, ще се случва с няколко клика през телефона на клиента. А значимият въпрос за бъдещето от дълго време не е дали и по какъв начин новите технологии и изменящите се потребителски упования ще трансформират промишлеността, а с каква скорост ще се случи това.

Резултатът от тази смяна, както към този момент видяхме от голям брой други промишлености, ще бъде позитивен за най-адаптивните играчи, а някои от вековните мастодонти евентуално ще изчезнат, в случай че не се приспособят задоволително бързо.
Какво става, когато аналогов бизнес се цифровизира?
- Дигитализирането на аналогов бизнес е доста безценен, муден и комплициран развой. Историята ни учи обаче, че постоянно, когато дадена промишленост се цифровизира, услугата се усъвършенства, цената пада и следва избухлив растеж на потреблението.
Реклама
Поради тази причина доста от водещите компании в дадена промишленост попадат в клопката на несъразмерното закъснение - изпускат момента, в който би трябвало да се трансформират, тъй като бизнесът им върви добре, и когато стартират да губят клиенти и пазарен дял, се оказва, че към този момент са прекомерно закъснели, с цел да наваксат софтуерната преднина на своите съперници. На доста от срещите ни със застрахователните компании усещаме доза песимизъм по отношение на използването на нови технологии, само че, в случай че погледнете какво се случи с други обичайни бизнеси, откакто се цифровизираха, ще видите, че това е единствената посока на развиване .

Дигитализирай се или умри. Примерите са доста. Всички знаем какво се случи с КODAK след дигитализацията на камерите, с аудиокасетите и компактдисковете, с видеото. Скоро да сте си купували музика или филм на диск? Вероятно не, само че дигитализацията в музикалната и филмовата промишленост докара до растеж на потреблението и понижаване на разноските.

Помните ли енциклопедия " Британика "? Тя изчезна след 250 години на пазара и повече от 50 издания (ъпдейта), тъй като към този момент няма потребност от нея. Уикипедия се ъпдейтва всяка секунда и всеки може да откри нужната информация незабавно, и то гратис.
Кои са новите технологии, които трансформират застрахователната промишленост?
- Изкуственият разсъдък (AI),големите масиви от данни (Big Data),новото потомство мобилни мрежи (5G)и информационнасигурност са в основата на трансформацията. Информацията е светият граал в застраховането и в случай че изкуственият разсъдък и анализът на данни оказват помощ да се оферират на потребителите подобаващи за тях песни или видео по отношение на ползите им, в застраховането нещата са доста по-сериозни и резултатите се мерят в милиарди долари. От оценката на риска, през предотвратяването на измами, до погашение на компенсации - тези технологии трансформират бизнеса радикално.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Телекоми 3 Промишленост 1 Компании 2 Свят 3 Икономика 1 Икономика 2 Политика 3 Отбрана Реклама
Вече има образец за здравна застраховка, чиято цена зависи от физическата интензивност на клиентите, измервана от смарт часовници и фитнес гривни. С навлизането на обвързваните коли ще се усилва и наклонността за автомобилни застраховки, основани на метода на шофиране, количеството шофиране и местоположението. Интернет на нещата (IoT) не изпуска и имущественото обезпечаване, като посредством разнообразни датчици против пожар, приключване на газ и крадци застрахователите и хората ще могат да реагират по-бързо, ограничавайки вредите. Това е и главната причина, заради която Amazon започнаха да навлизат в застраховането през 2021 година Очаквам, че и телекомите по целия свят ще стартират да построяват екосистеми към интернет на нещата и 5G мрежите си.

Дигитализирането на всичко води и до опасности, свързани с осведомителната сигурност, само че това основава още по-голям евентуален бизнес за застрахователната промишленост. С нас все по-често се свързват български компании, чиито задгранични клиенти изискват от тях с изключение на застраховка за професионална отговорност и киберзастраховка, като към този момент има и новаторски застрахователи, които специализират единствено в тази област и целят да продават своите артикули в целия свят онлайн, без да отварят офиси на всички места.
Имат ли блокчейн технологиите и криптовалутите място в застраховането на бъдещето?
- Само преди 10 години никой не беше чувал за блокчейн и крипто. Днес съществува пазар с оценка над 2 трилиона $ и съгласно другите статистики сред 100 и 300 милиона консуматори в международен мащаб. Това основава благоприятни условия за нови артикули и бизнес благоприятни условия за милиарди долари за застрахователната промишленост.

Застрахователният бранш ще сътвори потребни и съответстващи артикули за криптоиндустрията, а разнообразни услуги, основани на блокчейн, ще оказват помощ на застраховането при съхранението на данни, битката със застрахователните измами и прозрачността. Чрез смарт контракти в блокчейн да вземем за пример могат да се изплащат компенсации автоматизирано и мигновено, като се вземат решение и проблемите с доверието. Възможностите тук са в действителност безгранични.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Ние в Boleron ( " Болерон " ) използваме блокчейн при опазване единодушията на клиентите, като по този метод имаме доказателство, което не може да бъде променено механически от никого.

Една от най-известните криптоборси - Coinbase, застрахова част от активите, които съхранява, с цел да потвърди, че има надеждна сигурност. Защото е едно борсата да твърди, че е сигурна, а напълно друго застрахователна компания да се съгласи да поеме риска за това.

В момента липсва схващане и ноу-хау за блокчейн и криптовалутите в застрахователната промишленост. На този стадий в екосистемата към блокчейн плановете и кроптивалутите също липсва познание по отношение на застраховането. Този проблем съставлява голяма бизнес опция за компании като Boleron, които желаят да се развиват световно, и ние изследваме редица благоприятни условия за планове в това направление.
Кои са вашите клиенти?
- Ние назоваваме нашите клиенти " цифрови ", тъй като това са хора, които употребяват новите технологии, с цел да пазарят, заплащат през телефоните си, съпоставят артикули, услуги и цени за секунди и чакат всичко да се случва в действително време - бързо и безпроблемно. Ако не са удовлетворени, ще опишат на всичките си познати посредством обществените мрежи.

Ние имаме вяра, че е разумно и застраховането да е в телефоните на потребителите, и по тази причина направихме първото в България мобилно приложение за застраховки. Това беше доста по-трудно, в сравнение с наподобява, и не инцидентно няма доста приложения на пазара. Клиентите чакат всичко да е доста опростено и елементарно, като в същото време желаят информацията да е къса, ясна и разбираема, а това постоянно са противоположни неща. Отне ни време и запас да намерим салдото, само че потребителските реакции ни демонстрират, че сме на прав път.

Друг проблем, който адресираме, е обвързван с процеса по обезщетяване. За множеството хора той е противен, стресиращ и лишава от работното им време. Ние имаме вяра, че това не би трябвало да е по този начин и скоро нещата ще се трансформират, тъй като дигитализацията, телематиката и анализът на данни дават опция процесът да се форсира и опрости.
Застрахователната промишленост е към този момент в развой на промяна. Кога очаквате този развой да завърши?- В застрахователната промишленост сега има три типа компании - обичайни, които към момента не са почнали цифрова промяна, обичайни, които са в развой на смяна, и новите софтуерни компании в застраховането, наричани Insurtechs (от Insurance - обезпечаване, и Tech - технологии). Те са цифрови, в мобилния телефон на клиентите и нямат стотици офиси и сътрудници. Това им разрешава да работят 24/7 и да скалират продуктите и бизнеса си доста бързо. Пример е американският insurtech Lemonade, който съумя да притегли 1 млн. клиенти единствено за 3 години без нито един фронт офис и търговци. За съпоставяне - на най-големите американски застрахователи са им трябвали 50 - 60 години да привлекат първия 1 милион клиенти. Като се има поради, че застраховането е от най-старите и конкурентни бизнеси в Съединени американски щати, достижението им е в действителност впечатляващо.
Изплащането на компенсации в границите на 1 ден демонстрира и ненадмината им успеваемост на вътрешните процеси, което е допустимо единствено с помощта на новаторските технологии за разбор на данни, които употребяват.

Ефективността в дигитализацията. Застрахователният бранш ще има бурно развиване през идващите години и имам вяра, че фирмите, които ще преобладават през XXI век, ще са такива, които са основани през XXI век с новаторско и цифрово схващане в същността си, тъй като успеваемостта, която основават, е голяма.

Огромният брой чиновници и офиси на старите колоси стартират да се трансформират от актив в пасив с възходящите разноски и скоро ще последват ориста на хилядите затворени банкови офиси.

Нашата платформа, която е налична през мобилно приложение и на, разрешава да се застраховат хиляди клиенти непрекъснато, без да построяваме офис конструкция и агентска мрежа с години.

Клиентите могат да сравнят цени и условия на другите артикули за секунди и да се застраховат, без да стават от дивана в хола си, а подновяването на застраховките става единствено с няколко клика. Прозрачността, която сътворяваме при сравнението на застрахователни артикули, усилва конкурентността и неизбежно ще докара до възстановяване на застрахователните артикули.

Целта ни е да предлагаме и интернационалните здравни артикули, с цел да сме сигурни, че клиентите ни, приятелите ни и фамилиите ни ще имат достъп до най-хубавите застрахователни артикули в света.
Закъснява ли дигитализацията на застрахователния бранш в България? Кога ще се случи всичко това и тук?
- Частните компании се пробват да иновират и да се цифровизират, само че общественият бранш дърпа обратно нововъведенията в бранша. В България към момента лепим стикери по стъклата на колите за наложителната " Гражданска отговорност ". Ние сме единствената страна в Европейски Съюз, където това още се случва. Дори в Румъния лепенките отпаднаха още през 2019 година. Това освен основава ненужни логистични разноски за милиони, само че и пречи на развиването на целия бранш.

А решението е налично - камерите на тол системата, които обгръщат голяма част от пътната мрежа, с цел да наблюдават трафика и валидността на винетките по номерата на колите. Това може да се случва и с техническия обзор, и със застраховките. В момента към 10% от колите са без годна наложителна застраховка и не се знае какъв брой са без годен механически обзор. Ако отпаднат стикерите и контролът става през камерите на пътна полиция или тол системата, нарушителите ще намалеят и ще бъдат спестени десетки милиони на застрахователите и водачите. Това е единствено един образец. Ако обществените институции и законодателната власт показват воля, напредъкът може да е бърз и действителен, а облекчението - за милиони консуматори на наложителни застрахователни артикули.

Убеден съм, че в дълготраен проект нововъведенията и технологиите ще побеждават над лобизма за хартията и бюрокрацията.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР