Визитка Инж. Благовеста Шинева е основател и управител на от

...
Коментари Харесай

Инж. Благовеста Шинева: ЦИЕС е първият в България нотифициран орган за оценяване на лични предпазни средства

Визитка Инж. Благовеста Шинева е създател и шеф на от 2002 година до през днешния ден. Под нейно управление компанията се утвърждава като влиятелен български орган за оценяване на механически артикули с необятно портфолио от услуги и клиенти в над 40 страни. Инж. Шинева е водещ инспектор по ISO 9001, преподавател е в региона на европейското техническо законодателство, сертификацията на артикули и системи за ръководство. Вашият център е първият нотифициран орган за оценяване на персонални защитни средства в България. Какво значи това и какъв брой време и запаси ви лиши подготовката за това самопризнание?
Нотификацията по Регламент (ЕС) 2016/425 ни дава правото да оценяваме сходството на персонални защитни средства (ЛПС), преди да бъдат пуснати на пазара на общността, като има съответен обсег на средствата, за които сме защитили техническа подготвеност пред Европейска комисия. Производителите на ЛПС дават отговор за организирането на процедурата по оценяване на сходството, използвана към техния артикул. За ЛПС, които попадат в категория II и III според от рисковете, производителите се обръщат към трета самостоятелна страна - нотифициран орган за осъществяване на съответната процедура по оценяване на сходството. е точно подобен орган за оценяване на сходството. Работихме интензивно по подготовката си за тази нотификация в продължение на повече от 11 месеца, с цел да осъществим условията на регламента. А те по никакъв начин не са малко. Изисква се експертно познаване и използване на продуктовите стандарти и способи за изпитване, отнасящи се до обсега, съществуване на способен личен състав за всяка категория ЛПС, профилирани образования на личния състав, съществуване на лаборатории, механически специалисти за всяка група ЛПС и така нататък
Какво е преимуществото на ЦИЕС - Стара Загора, пред останалите органи за сертификация в България?- На първо място е нашият опит и умело подпомагане. Компанията ни е учредена през 2002 година Освен това не стопираме да поддържаме и покачваме равнището си на подготвеност посредством профилирани образования на личния състав.
Друго значително преимущество е, че разполагаме със лични упълномощени лаборатории за изпитване на машини, уреди и устройства и за изпитване на строителни артикули. Строителната лаборатория прави физико-механични и химични изпитвания, както и изпитване и подредба за реакция на огън. По индикатора " реакция на огън " е единствената нотифицирана и акредитирана лаборатория в България. В работят 50 експерти на щат и 40 външни специалисти и инспектори. Имаме 10 посоки в активността. Наред с продуктовата сертификация сме упълномощен орган за сертификация на системи за ръководство. Друга основна част от активността ни са енергийните одити на промишлени системи и на здания и техническият контрол на уреди с нараснала заплаха. Чрез образователния си център и бизнес школата за подготвеност предлагаме на икономическите оператори профилирани образования и семинари. Нашият орган за надзор е упълномощен и се употребява с огромен престиж в България. Той е от типа " А " - с най-висока степен на самостоятелност. Не на последно място, работим с почтени цени, с почитание и почит към клиентите си.
Кои са персоналните защитни средства, които вашият център може да сертифицира?
- Сред персоналните защитни средства, които оценяваме и сертифицираме, са средства за отбрана на дихателните органи - филтриращи полумаски за отбрана от частици, цели и четвърт маски. Тук разтварям една скоба - не трябва да свързваме маските само със отбрана от биологични сътрудници, като вирусите да вземем за пример, тъй като съгласно класа на дестилация те се употребяват в мощно нечиста и запрашена среда за отбрана от прахуляк, пушек, течни аерозоли, газове и пари. Други персонални защитни средства, които попадат в обсега на нашата сертификация, са всички средства за отбрана на очите (като защитни очила и лицеви екрани), защитно облекло, защитни ръкавици, съоръжение, осигуряващо отбрана против рухване от височина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР