Вицешампионката в турнира за Световната купа по шахмат Нургюл Салимова

...
Вицешампионката в турнира за Световната купа по шахмат Нургюл Салимова
Коментари Харесай

България без Нургюл Салимова на Световното отборно първенство по шах

Вицешампионката в шампионата за Световната купа по шахмат Нургюл Салимова няма да взе участие с националния тим на международното отборно състезание за дами в Бидгошч (Полша, 5-12 септември). Тя е отказала отправената ѝ покана от краткотрайната комисия на Световната федерация по шах (FIDE), която управлява шахмата у нас редом с лицензираната от спортното министерство " Българска федерация по шахмат 2022 " (БФШ 2022).

По всичко наподобява, че повода за отхвърли на гросмайсторката е следващия скандал между отделните лагери на шахматната общественост в България.

БФШ 2022 обвини секретарят на комисията Георги Градев, който съставлява една от другите четири регистрирани федерации по този спорт у нас - " Българска федерация по шахмат 64 ", че е изпращал до състезателките писма с " притискащ текст ", с цел да склонят да играят при изискванията на краткотрайната комисия на ФИДЕ.

Ето цялостното известие на БФШ 2022:

" Много от дълго време БФШ 2022 дефинира уголемен състав на националния тим и насочи предложения към клубовете на водещите ни състезателки, включени в него. Отборите за това състезание са формирани от 6 състезателки – 4 съществени + 2 запаси. След като имаше удостоверение от 6 от състезателките, БФШ 2022 дефинира треньор на тима - гросмайстор Владимир Димитров. Междувременно се оказа, че FIDE не ни позволява да подадем поръчка непосредствено, а би трябвало поръчката ни да бъде утвърдена от Временната комисия.

Считайки това за чисто фиктивен акт, описът с тима, избран от БФШ 2022, бе изпратен до тази комисия. В отговор от комисията бе посочено, че те дефинират различен треньор и различен състав. Оказва се, че секретарят на комисията Георги Градев е изпращал до състезателките писма с притискащ текст, с цел да склонят да играят при изискванията на комисията ", прибавят още от родната федерация по шах. Никой не знае кой и по какъв начин ще финансира такова присъединяване. Подадена е от комисията до ФИДЕ поръчка за присъединяване на тим без запаси, нямащ нищо общо с титулярния състав на България, избран от БФШ 2022.

В него не е включена нито Нургюл Салимова, нито деветата от шампионата на Европа от тази година изгряваща звезда Надя Тончева. Реално се прави компрометиране на присъединяване на България, като посредством чужденците, които са отпред на тази комисия, българският тим е сакат и е лишен от опцията за челно класиране. 

За тези дейности е известено Министерството на младежта и спорта, както и управлението на интернационалната федерация. Отговорността за безобразията, които се правят с благословията на няколко чужденци и съдействието на техните български протежета, е голяма. Нанася се тежък удар върху българския шахмат ", безапелационни са от Българска федерация шахмат 2022.
Градев заяви, че завежда дело против БФШ 2022 за клюка
Георги Градев съобщи в обществените мрежи, че ще заведе дело за клюка против лицензираната федерация.

" Твърдението на БФШ 2022, че " секретарят на комисията Георги Градев е изпращал до състезателките писма с притискащ текст, с цел да склонят да играят при изискванията на комисията ", е клеветническо. Нека сътрудниците да покажат въпросните писма, с цел да потвърдят изказванието си. Междувременно наех юрист, който ще заведе дело против БФШ 2022 идната седмица за нематериални вреди, които тяхното клеветническо изказване ми предизвиква ", написа той в профила си във " Facebook ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР