Борислава Иванова, Христо Манолов, Тихомир Баротев и Антонио Папазов са

...
Борислава Иванова, Христо Манолов, Тихомир Баротев и Антонио Папазов са
Коментари Харесай

Как се справят спортистите с голямата часова разлика и какво е таймирана тренировка?

Борислава Иванова, Христо Манолов, Тихомир Баротев и Антонио Папазов са 4-та българи, които ще показват страната ни на Световната купа по спортна аеробика в Япония.

В годините българските спортисти не стопират да впечатляват с изявите си и диктуват модата на този спорт в света. Въпреки че тимът ни е дребен по бройка, той покрива четири категории, които доста други народи съумяват с доста повече състезатели. Така ще бъде и в Япония - самостоятелно мъже и дами, смесени двойки и тройки.

" Едно доста значимо съревнование, защото в него ще срещнем всичките съперници, които срещахме в този момент в Европа, плюс тези в Азия. Отговорно е, надалеч е. По-специфична е тренировката за там. Ще вземат участие всички по-силни страни, с дребни изключения. Надявам се да се представим добре “, показа пред Българска национална телевизия ръководителят на Българския съюз по аеробика Димитрина Къндева.



За да се приготвят за огромната часова разлика, спортистите упражняват при специфичен режим, който назовават таймирана подготовка.

" В взаимозависимост от това дали е на изток, или на запад, би трябвало да можеш да предвидиш тренировките по метода, по който те ще се проведат и в съответната страна. Този път сме на изток. Обикновено е малко по-трудно. Когато имаме съревнование на запад в Щатите и в Мексико е по-лесно тъй като те са обратно. Разликата с Япония е 6-7 часа. За наша огромна наслада, състезателите ни там по график ще играят в следобедните часове в японско време. Така че сме привилегировани, че можем да организираме ранни утринни тренировки, само че не безпределно ранни, в които да е по същото време, в което ще бъде там. Ако бяха надпреварите за в Япония рано сутринта 10-11:00 ч., това значи, че тренировките тук трябваше да се организират в 5-6:00 ч. сутринта, което е доста тежко за състезателите ", добави тя.

Това съревнование се явява като генерална подготовка за международното състезание през септември, което се явява и подготовка за международните игри, които се организират един път на четири години след олимпийската година. Игрите съставляват олимпиада на не олимпийските спортове, които са предприсъединителни или чакат утвърждение за влизане в олимпийското семейство. Затова след едногодишно спиране в националния тим се завръщат още веднъж няколкократните международни и европейски първенци Антонио Папазов и Тихомир Баротев. Те ще подкрепят младите ни очаквания Борислава Иванова и Христо Манолов.

" Тази година за първи път играя в три категории в 18+ за мъже и дами. Изключително мъчно ще ми бъде, само че считам, че ще се оправя ", разяснява Иванова пред камерата на Българска национална телевизия.



" За мен е друго за това, че в никакъв случай преди този момент не съм бил в Япония и ще ми е за първи път. Също по този начин го имам за доста тежко съревнование и ситуацията ще е много друга, само че считам, че ще покажем положителни резултати ", добави Манолов.



Нашите спортисти ще бъдат без треньор в Япония. Тяхната подготовка през годините води ръководителят на Българския съюз по аеробика Димитрина Къндева, която съвместява и функционалността на старши треньор, само че по време на надпреварата тя ще е в съдийската комисия и няма да може да направлява нашите момчета и девойки. Димитрина Къндева обаче е сигурна в подготовката на нашите спортисти, тъй като има своите потвърдени през годините работещи способи.

" Това, което им споделям, е по време на подготовка. След това към този момент би трябвало сами да играят, защото при нас почти важи по този начин: " На подготовка упражняваме като за международно, с цел да може като идем на международно, да е единствено една подготовка " ", приключи Къндева.

Вижте целия материал на Мария Павлова и оператора Антон Мачев във видеото!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР