Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис обяви, че е обсъдила

...
Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис обяви, че е обсъдила
Коментари Харесай

Камала Харис обяви, че с Петков са обсъдили укрепване на отбраната на НАТО |

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис разгласи, че е разискала с българския министър председател Кирил Петков груповия отговор на съветската инвазия в Украйна, укрепването на силите на НАТО и филантропичната помощ за бягащите от насилието.

Думите на Харис в обява във " Facebook " припомнят за снощното известие на пресслужбата на Министерския съвет, в което се споделя, че диалогът бил за помощите, давани на Украйна, и приемането на бягащи от войната. От обявата ѝ се схваща, че тя е разговаряла и с чешкия министър председател Петр Фиала, който през днешния ден е в Киев с министър председателите на Полша и Словакия. 



Посолството на Съединените щати посочи във " Facebook ", че Харис разискала с Петков " идващите стъпки в нашия групов отговор на нашествието на Русия в Украйна ".



Камала Харис и Кирил Петков беседват дни преди предстоящо посещаване в София на американския министър на защитата Лойд Остин. Държавният секретар на Съединени американски щати ще посети България, съгласно Ройтерс.

„ Предстоящото посещаване на секретаря по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин в България е извънредно знаково ", сподели министърът на защитата Драгомир Заков пред БНР. Той заяви, че визитата е по негова покана, отправена по време на конферентния му диалог със секретаря по защитата на Съединени американски щати преди броени дни.  " Посещението демонстрира мощния ангажимент на Съединени американски щати към НАТО като цяло. Не тъй като България е слабото звено в Алианса, тъкмо противоположното - България се стреми да способства с каквото може и това се прави оценка от нашите съдружници ", разяснява още министър Заков.

Той заяви, че в идващите дни следва да бъде подготвен Докладът за положението на защитата и Въоръжените сили на Република България за 2022 година „ Постарали сме се в него да представим действителната картина с заключения и оферти. Българската войска се нуждае от редица основни и витално значими качества. Важно е да има всеобхватна стратегия за въоръжение и рационализация ", каза Заков.

„ Ресурсът е дребен и непълен (на МиГ-29 бел. ред.), тъй че ще разчитаме на нашите съдружници. Търсим варианти България да продължи да извършва задачата по Air Policing. Ние не охраняваме единствено българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО. Ако се постанова, ще го вършим и с наши съдружници ", акцентира Драгомир Заков и разясни, че сега се разискват и разработват различни разновидности за поддръжката на изтребителите.

Междувременно гръцкият вестник " Катимерини " заяви, че Съединени американски щати ще употребяват Александруполис като пункт за разполагане на към 3000 души личен състав и съоръжение, които ще бъдат ситуирани в България и Румъния. " Въпрос на дни, даже на часове, е корабите, пренасящи личен състав и съоръжение, да дебаркират в Александруполис ", написа вестникът. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР