Вицепремиерката на испанското правителство, която от днес изземва управлението на

...
Вицепремиерката на испанското правителство, която от днес изземва управлението на
Коментари Харесай

Коя е жената, която взе властта в Каталуня

Вицепремиерката на испанското държавно управление, която от през днешния ден изземва ръководството на Каталуня, е в топ 5 на най-влиятелните дами в Европа.

46-годишната Сорая Саенс де Сантамария е определяна като „ дамата, който има най-вече власт в Испания “ съгласно „ Ел Паис “, който цитира и класацията на сайта USA Today.

От началото на рецесията в Каталуня през септември, вицепремиерката в държавното управление на Рахой е на „ първа линия “ против сепаратистите. Причината е, че от 2016 година изгряващата звезда на Народната партия наследи министерството на териториалната администрация, основано с цел да реши тъкмо сензитивния въпрос с Каталуня, споделя „ Фигаро “.

Политическите й съперници я назовават „ килърката “, а тя не се тормози да пипа с твърда ръка във велурена ръкавица.

Де Сантамария е провинциалистката, хвала първия рейс за Мадрид със СВ-то си в ръка. Това написа журналистката Габриела Бустело, съавторка на неоторизираната биография на вицепремиерката, оповестена тази година. Сравнява с младата Мария Чиконе - Мадона, тръгнала от Мичиган да завладее Ню Йорк.

Де Сантамария е родена е в Валядолид, Северна Испания,  в семейство от междинната класа, с десни възгледи. През 1994 получава дипломата си за юрист в локалния университет.

През 2000-та я назначават за юридически консултант на Мариано Рахой, който по това време е вицепремиер на Хосе Мария Аснар. Събитията по-късно следват доста бързо, напомня „ Ел Паис “: през 2004 година младата жена влиза в Народното събрание. След още 4 години става представител на групата на консерваторите, главната опозиционна партия тогава. През 2011, когато Народната партия печели парламентарните избори през ноември, 40-годишна, към този момент е номинирана за вицепремиер и представител на държавното управление. Току що, посред акцията, е родила сина си Иван и поради това отпуската й по майчинство трае единствено една седмица. Жените феминистки я подлагат на критика, а брачният партньор и Хосе Иван Роса, държавен юрист, й оказва помощ да отгледат единствения им наследник.

Оттогава Сорая Саенс де Сантамария е неотменна дясна ръка и довереното лице на Рахой. Сътрудниците й я разказват като подредена и работохоличка, вярна на политическия си наставник. Злите езици – многочислени в настоящето държавно управление, сочат нейните упоритости и качества да маневрира подмолно и маниерът й да работи съгласно персоналните си ползи.

Горещото каталунско досие не й е първото сходно. Когато министърът на опазването на здравето се забърква в абсурда „ Ебола “ през 2014 година, вицепремиерката се заема с оправянето на кашата като номер две в държавното управление по това време. Има извънреден гений на договарящ и въплъщава динамика и сдържаност, с каквито Рахой желае от години да се асоциира партията му.

Според „ Ел Паис “ въздействието й е достигнало такива размери, че е основала лично крило в държавното управление и към този момент съществува група консервативни управленци, наричани „ сорайос “, които се пробват да разширят властта си във всички министерства. Някои даже считат, че тя може да се бори за повече „ портфейли “, в сравнение с тези, които държи сега.

Позицията й на любимка нервира не един и двама и мнозина задават въпроси за пълномощията й. През 2014 година тя се намеси в противоречивия план за ограничението на правото на аборт – тогава сподели, че „ законът е комплициран и обществено сензитивен “ и „ държавното управление ще работи за постигането на оптимално необятен консенус “. После планът беше зарязан.

Известна е със своята въздържаност и честност в персоналния й живот, само че огромният интерес е ориентиран към персоналните й упоритости: дали идната й цел не е да наследи настоящия министър председател на поста му? На този въпрос Де Сантамария споделя, че „ не е заинтригувана “ и продължава да се кълне във честност на Рахой. И по всичко наподобява, че й следва ярко бъдеще. Ако каталунският случай не помрачи картината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР