Вицепремиерът Валери Симеонов внася сигнал до Главния прокурор за незаконосъобразност

...
Вицепремиерът Валери Симеонов внася сигнал до Главния прокурор за незаконосъобразност
Коментари Харесай

Приватизаторът на БМФ получил улеснения чрез неверни експертизи, Симеонов сезира прокуратурата

Вицепремиерът Валери Симеонов внася сигнал до Главния прокурор за незаконност на решението на Арбитражния съд към БТПП по делото за смяната на приватизационния контракт на Български морски флот.
Според него решението на Арбитражния съд се базира върху погрешно пояснение и приложение на член 307 от Търговския закон, отнасящ се до стопанската нетърпимост, който е неупотребим за приватизационните контракти.

Освен това, Арбитражният съд взема поради погрешни експертизи, въз основа на които се вършат изводи за приложението на член 307 от Търговския закон.
Като разследване, Арбитражният съд излиза с нелегално решение да се промени приватизационния контракт за Български морски флот, както и да се одобри за възможно и належащо предаването за скрап на забележителна част от корабите в БМФ.

Според вицепремиера Симеонов, взетото решение от Арбитражния съд е не просто нелегално и обслужващо частните ползи на приватизаторите на БМФ, само че и основава опасности за националната сигурност.Собственик на параходството е компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Тя опита да промени изискванията в приватизационния контракт в своя изгода посредством дело в Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата през май. След интервенция на Валери Симеонов държавното управление откри 2.6 млн. лева, с цел да оспори решението на арбитража пред Върховния касационен съд (ВКС).

Според Симеонов изискванията за приватизацията не се извършват - множеството кораби са нарязани на скрап, а вместо 2360 чиновници в този момент в компанията работели единствено 124. Кирил Домусчиев изясни понижението на броя на корабите и на личния състав с икономическата рецесия и опонира на вицепремиера, че за разлика от други флотове като тези в Румъния и Украйна, които са банкрутирали, БМФ е бил избавен. Моряшкият профсъюз също се разгласи в отбрана на компанията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР