Вицепремиерът Валери Симеонов (Обединени патриоти/НФСБ) се обяви срещу купуването на

...
Вицепремиерът Валери Симеонов (Обединени патриоти/НФСБ) се обяви срещу купуването на
Коментари Харесай

Валери Симеонов е против разходите за "военни играчки", иска парите за чиновници и пенсионери

Вицепремиерът Валери Симеонов ( " Обединени патриоти " /НФСБ) се разгласи против пазаруването на нови изтребители и фрегати за потребностите на армията, а избира плануваните за тях средства да се дадат за увеличение на заплатите на държавната администрация, на обществените служащи и за пенсии. Това се схваща от стенограмата от съвещанието на Министерския съвет в понеделник (пълния документ - в прикачения файл), отдадено на плана за държавния бюджет за следващата година.

" Аз моля да не се поддържа бюджетът на Министерството на защитата в тази му част, в която заделяме едни 230 милиона годишно за закупуване на нови самолети ", декларира Валери Симеонов. Той споделя, че е осведомен с условията на НАТО, съгласно които би трябвало да се заделят средствата за авиацията, само че е на мнение, че това можело да стартира на по-късен стадий.

" Днес съм нерадушен и няма да го гласоподавам това перо за бюджета на защитата. (...)
Извинявайте, само че да купуваме нови военни играчки в случай, че там има доста съществени проблеми в екипа на хората, които ще ръководят тези нови самолети и изобщо никаква гаранция няма, че някой ще се качи на тези самолети, по-добре да не вършим тези непотребни опасности, тъй като са прекомерно скъпи ", стимулира се още вицепремиерът. Той прибавя, че същият въпрос стои и с пазаруването на фрегати. " Дали са нужни тези огромни разноски, тъй като самолети и фрегати са още 400 милиона ", пита той.
Симеонов още един път показва, че " за през днешния ден съм нерадушен, само че като цяло ще поддържа бюджета ", тъй като като цяло бил добър.
Стенограма от съвещанието на Министерски съвет на 30 октомври 2017 година
" Разбрах, че сътрудника Симеонов е нерадушен и евентуално това е повода да не може да се запознае с тематиката за защитата или най-малко да прочете какво написа в Програмата за ръководство ", дава отговор от своя страна министърът на защитата и съпредседател на " Обединени патриоти " Красимир Каракачанов. Той прибавя,ч е планът за модернзацията на армията е муден прекомерно дълго, а и от Европейски Съюз, и от НАТО има условие за разноските за защита на страната.

" Състоянието на въоръжените сили е такова, че планове за рационализация не могат да се отсрочват. Те би трябвало да се развиват, несъмнено, по метод, по който това се прави ясно, транспарантно, с надзор върху всеки лев, който се изразходва. Но те не могат да бъдат спирани и от тази позиция желая да благодаря за разположението на министъра на финансите и разбирането, което прояви за 100 милиона лв. за нарастване на заплатите на военнослужещите, които не са увеличавани от 2013 г ", споделя Каракачанов.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна акцентира, че държавното управление се е постарали във всяка сфера приходите да се усилят с 5-10%.

" Разбира се, тук и Валери е прав за сферата на защитата и аз съм уверен и знам, че министър Каракачанов работи по тематиката. Нашите военни като отиват в НАТО не отиват единствено да им мине командировката, а би трябвало да приказват за действителни учения или действително какво би трябвало и по какъв начин най-ефективно да заложим пари там, където ще са най-нужни. Прав е Валери Симеонов, ще вкараме големи пари, но това ли ще е най-важното? Аз ще се съглася с експертизата, само че желая да я видя. Да ви я представим на вас, тъй като става въпрос за доста пари ", споделя Борисов.

По думтие му би трябвало да се разяснява общата европейска защита. " Трябва ли всяка една страна да купува поотделно самолети, танкове, артилерия, ракети и всичко останало? Ако нашата отбранителна тактика на НАТО е обновена – има ли нови провокации по границите ни, Европа по какъв начин мисли да се пази като цяло ", пита той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР