Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че
Коментари Харесай

България ще настоява за единни правила при контрола на вътрешните граници на ЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разгласи, че България ще инициира спор в Европейския съюз за приемане на единни критерии за надзор на вътрешните граници в изискванията на пандемията от ковид. По време на обичайна посланическа конференция тя прикани ръководителите на дипломатическите ни задачи да работят по тази задача.

„ Ние в Европейския съюз успяхме да въведем критерии за трети страни, а в това време в границите на Европейски Съюз критерии за вътрешните граници няма. Изработването на такива критерии в този момент е една от най-важните задания “, сподели Захариева, която откри посланическата конференция.

По думите й единните правила за надзор на вътрешните граници би трябвало да бъдат ясни и обществени, както за жителите, по този начин и за бизнеса.

„ Вирусът няма да изчезне през днешния ден и на следващия ден, предстоят още месеци до откриването на ваксина и до всеобщо имунизиране. Лично считам, че ще бъде груба неточност да се стигне до обстановката от март, когато нямаше опция за напредване – освен за жители, само че и за товари. До края на седмицата ще предизвикваме предлагането ни с писмо “, съобщи вицепремиерът. Тя акцентира, че в противоположен случай жителите и стопанските системи са застрашени от компликации и непредсказуемост.

Според Захариева рецесията с ковид дава и опция за Европа да усили своя суверенитет. Тя акцентира, че макар рецесията с ковид Европейски Съюз и България означават триумфи.

„ Сега се нуждаем от дипломация повече от всеки път “, сподели министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, който също посочи нуждата от единение и взаимност сред страните, изправени пред общото предизвикателство на COVID-19.

Той изрази страдание за наложените от Австрия ограничавания за български жители при влизане в страната и акцентира, че те ще бъдат отстранени незабавно откакто събитията разрешават това.

„ В наш общ интерес е да имаме сигурна и просперираща Югоизточна Европа. Оценявам изключителния принос на България за това и за европейската интеграция на Република Северна Македония и Албания “, сподели Шаленберг.

Последиците от рецесията, настъпила поради ковид, са във фокуса на тазгодишната двудневна посланическа конференция, в която вземат участие 71 български посланици. Именно поради усложнената от пандемията обстановка по света конференцията за първи път в историята си е проведена посредством видеоконферентна връзка. Сред обсъжданите тематики са и външнополитическата обстановка в света – споровете в Либия, обстановката в Източното Средиземноморие, ролята на България в Европейски Съюз, работата на дипломацията ни в интерес на българската стопанска система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР