Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов

...
Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов
Коментари Харесай

Пътищата ни станаха на юфка. Не е справедливо хората да плащат вместо тировете: Гроздан Караджов

Вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов ще назначи детайлна проверка, одит на тол звеното от основаването му до 31 декември предходната година.

Днес той беседва с браншовите организации и представители на дребните и междинните превозвачи в България за тол системата.

„ Днешната ни среща е единствено началото на един разговор, преди да се прави каквото и да било”, обърна се министърът към представителите на сектора. Той посочи, че на срещата не е пристигнал с подготвени решения, които да постанова, а задачата е била да се чуят другите отзиви, съобщи OFFNews.bg.

Вицепремиерът сложи главен акцент върху справедливостта при заплащането за прекосяването по пътищата на страната във връзка с жителите с леки коли и тежкотоварните превозвачи.

Караджов попита представителите на сектора дали е заслужено българските жители да не престават да заплащат за пътища втори и трети клас, а превозвачите - не, както и дали е заслужено жителите с леките си коли да заплащат два пъти повече от превозвачите с тирове.

Тол таксите, които заплащат транспортните средства над 3,5 тона, не са обективни. Товарните превозвачи заплащат 4-5 пъти по-малко, в сравнение с в прилежащите страни, а за някои от рейсовете разликата е до 20 пъти, уточни той и акцентира, че естественото съответствие е товарните превозвачи да заплащат 70 % от пътните такси, до момента в който у нас тежестта пада върху жителите.

По думите на министъра главната причина за регистрираните в България резултати е взетото още на старта на тол системата решение за понижаване на тарифните ставки и въвеждането на нулева ставка за пътищата от втори клас. Той подсети, че това е била краткотрайна мярка поради пандемията и добави, че диалогът по тематиката би трябвало да бъде удължен.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР