Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се закани да

...
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се закани да
Коментари Харесай

Каракачанов се уволнява, ако модернизацията не тръгне

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов се закани да подаде оставка, в случай че плановете за рационализация на армията не потръгнат. " Няма по какъв начин да не тръгнат, в случай че това не стане, както се споделя в казармата - ставам, сдавам и се отстранявам ", разяснява той в сряда следобяд пред бТВ. Като проблем пред реализацията на плановете той уточни Българска социалистическа партия, заради което се срещнал с водача ѝ Корнелия Нинова.

По-рано същия ден държавното управление не разиска плановете за покупка на нови изтребители и бронирани машини, въпреки че точките най-сетне влязоха в дневния ред на съвещанието.

Каракачанов заяви, че следващото отсрочване се дължи на отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов, който е отвън страната.

Каракачанов добави, че е получил увещание от Горанов, че другата седмица Министерството на финансите ще е готово със своето мнение.

По думите му плановете са съгласувани с безусловно всички министерства, липсва единствено мнението на финансовото.

Според него няма съображение да бъде получен отвод по тези планове.

Самият той на няколко пъти отсрочи внасянето на плановете в Министерски съвет, като упованията бяха, че тази седмица това най-сетне ще се случи.

Очаква се планът за нов вид военен изтребител да е на стойност към 1.5 милиарда лв., а този за нови бронирани машини за Сухопътни войски – за над 1.2 милиарда лв..

Каракачанов заяви, че до края на май ще е подготвен и планът за закупуване на два нови патрулни кораба, който се чака да излезе над 820 млн. лв..

В края на предходната седмица министър председателят Бойко Борисов се разгласи против пазаруването на " оръжия на кг ", само че пое ангажимент, че България ще модернизира армията си.

Според източници на Меdiapool максимален късмет за реализация има планът за нови бронирани машини. Доскоро той се движеше най-бавно, само че държавното управление смени целите и в този момент главните старания са ориентирани към него.

Каракачанов сподели предходната седмица, че се надява до края на годината да се подписа най-малко една договорка, само че това наподобява доста подозрително на фона на следващото закъснение.

Пред бТВ министърът още веднъж изясни обширно за какво се наложило да се вижда с Нинова, макар енергичната опозиция на колегата си от " Обединени патриоти " Волен Сидеров.

" Аз не диря Българска социалистическа партия за поддръжка, само че защото на два пъти госпожа Нинова на два консултативни съвета по национална сигурност, на които преглеждаме тематиката за модернизацията на армията и нуждата от повече средства в защитата, тя декларира, че Българска социалистическа партия са срещу увеличение на средствата за защита, което значи срещу увеличение на заплатите на военнослужещите, срещу това да се закупува нова съвременна техника, срещу това да модернизираме армията, срещу да поддържаме остарялата техника, аз считам, че мое обвързване е, като човек национално мислещ и министър на защитата да срещна госпожа Нинова с това какво е положението на армията и за какво се постановат тези разноски ", сподели Каракачанов.

" Живеем в 21-ви век. Мен, индивидът, който някои хора, крайните либерали в България, назовават националист, да го упрекват за това, че е отзивчив и търси разговор с опозицията по значими за страната проблеми, какъвто е казусът с защитата и въоръжените сили, не го разбирам ", добави той и посочи, че това не е " на ниска цена популизъм ".

По думите му с Корнелия Нинова те са говорили час и половина за модернизацията на армията и отговорът от нейна страна е бил " Ще забележим ".

" Ще видят и българските жители дали Българска социалистическа партия фактически милее за военнослужещите, армията и сигурността. Подкрепяйки плановете за рационализация, това ще бъде поддръжка за българския боец, българския офицер и за рационализация на българската войска. Гласувайки конюнктурно, напук, това значи, че фактически в България това политическо разделяне, това обикновено опълчване – ти си срещу не тъй като по този начин мислиш, а тъй като си съпротива – аз не го разбирам ", съобщи Каракачанов.

Той е удовлетворен от срещата с Нинова, тъй като си е извършил задължението да изясни каква е нуждата от плановете за рационализация.

В коментар на изказването на Сидеров, че " не е упълномощавал въпросните лица (Красимир Каракачанов и Валери Симеонов) да договарят с която и да е партия отвън ръководещата коалиция ", Каракачанов съобщи, че той е министър на защитата и като подобен организира срещи с най-различни фактори – външнополитически, вътрешнополитически и за тези срещи уведомява министър-председателя.

" Мога ли да диря упълномощение от който и да било партиен водач за това дали да се срещам с един, втори, трети, пети дипломат, с министър на защитата на Америка, на Германия, на Франция ", попита министърът, който е и водач на Вътрешна македонска революционна организация.

Не е имало съвещание на обединението и не са си изяснили връзките, сподели той: " Вчера търсих Сидеров, само че телефонът му беше ангажиран, след това не ми върна, само че няма проблеми, ние с него имаме естествена връзка ".

По въпроса за вероизповеданията , който също бе разискван с Нинова, има два законопроекта по една и съща тематика, сподели Каракачанов. Според него те би трябвало да бъдат обединени в един – същото бе и предлагането на председателката на Българска социалистическа партия, която дружно с Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ е съвносител на атакувания от Каракачанов план.

Той изясни, че ГЕРБ внасят един законопроект, който е направен от Движение за права и свободи, и " даже не сме поканени да го подпишем ". Подписан е от Цветанов, Нинова и Карадайъ, добави министърът.

Според Каракачанов този законопроект взема решение един-два от наболелите проблеми с вероизповеданията.

" Ние работим по този въпрос, по тематиката с радикалните религии, които се демонстрират освен в Европа, само че и в България. (...) Законопроектът е подготвен и през днешния ден е импортиран в деловодството. Оттук нататък разговорът би трябвало да бъде възобновен ".

Той повтори, че на равнище държавно управление няма, каручката скърца в Народното събрание заради липса на естествена връзка.

Намереният аероплан от Втората международна война ще бъде охраняван от военна полиция, тъй като може да има опити той да бъде ограбен.

Това е доста необичаен аероплан и мястото му е във Военноисторическия музей, съобщи Каракачанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР