Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се

...
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се
Коментари Харесай

Металурзите поискаха помощ от Нинова, тя им обеща държавна подкрепа

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова се срещна с представители на металургичната промишленост, с цел да обсъдят належащите проблеми пред бранша и опциите за държавна поддръжка.

Металурзите показаха опасения, че сега браншът работи под потенциала си по отношение на естественото европейско равнище, и в случай че тази наклонност продължи, това ще докара до банкрути. Според тях намесата на страната е належаща, с цел да може да възстановят освен равнищата на произвеждане преди Ковид рецесията, само че и да усилят работните места, които в изискванията на пандемията е трябвало да се понижат фрапантно.

По думите им регулирането на пазара, посредством съответните квоти, ограничение вноса от трети страни и износа на скрап, е методът България да има мощна стоманодобивна промишленост, която изцяло да задоволи потребностите на вътрешния пазар.

Министър Нинова сътвори екип с представители на Министерството на стопанската система и промишлеността, Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите, който да създаде механизъм за поддръжка на енергоинтензивните промишлености.

" Европейската комисия даде такава опция на страните членки и България би трябвало да я оползотвори в полза на стопанската система си “, съобщи Нинова.

Тя пое ангажимент в най-скоро време да инициира среща с търговци на скрап в България, както и да потърси механизми за подкрепяне на държавни предприятия в тази посока, с което да се укрепи и кръговата стопанска система.

" Имате цялостната ми поддръжка. За мен е значимо националното произвеждане да усили потенциала си и да намерим верните ограничения за контролиране на вътрешния пазар “, съобщи министър Нинова.

От своя страна металурзите благодариха на вицепремиера за това, че в най-кратки периоди съумява да откликне на проблемите им, както във връзка с Наредбата за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд в черната и цветната металургия, по този начин и за належащите проблеми. На срещата участваха представители на Българска асоциация на металургичната промишленост, Структурни фондове " Металици “ към КНСБ и НФ " Металургия “ към КТ " Подкрепа “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР