Витамин С е един от най-известните витамини. И малки, и

...
Витамин С е един от най-известните витамини. И малки, и
Коментари Харесай

Дефицит на витамин С

Витамин С е един от най-известните витамини. И дребни, и огромни са чували за него, само че малко от нас знаят, че този витамин не се създава в организма и по тази причина би трябвало да си го набираме посредством храна или хапчета.

Липсата на мощ, отмалялост, унесеност, неразположение, отслабнала имунна система са единствено част от признаците за лиса на витамин С в организма.

В днешно време недостига на витамин С се среща най-често при тинейджърите. Най-потърпевши са младите девойки, които съблюдават строги диети за слаба фигура. Често те страдат от булимия или анорексия. Тялото се лимитира от приемане на витамини и минерали заради погрешно хранене и разнообразни хранителни опити.

Ролята на витамин С в организма е многообразна: той прави кожата по- еластична, оказва помощ при укрепване на рани, високо кръвно, резистентност при инфекции. Витамин С е антиоксидант, който ускорява действието на витамините А и E, които са също такива.

Можете да си набавите най-вече витамин С от шипките. Те съдържат 1250 мг на 100 година Цитрусовите плодове са доста богати на витамина, а също по този начин: ягоди, пъпеш, малини, картофи, пиперки, грах, броколи и всички пресни плодове и зеленчуци. Важно е те да бъдат в недопечен тип, без да са минавали през термична обработка.

 Витамин C

Симптоми при недостиг на витамин С

Кървящи венци

Възпаление на венеца и даже до люлеене на зъби може да са причина от неналичието на витамин С в организма. Той оказва помощ за производството на колаген, който построява тъканите.

Анемия

Тя може да се получи от неналичието на витамин С в организма. Трябва да подсилите имунната система, в случай че се разболявате доста постоянно и не се отървавате елементарно от настинките.

Липса на енергия

Липсата на сила и мощ може да докара до депресивни положения.

Промяна на настроението

Липсата на самообладание, внезапната смяна на настроението и раздразнителността също могат да бъдат подбудени от неналичието на витамин С в организма.

Суха кожа

Сухата кожа е добър индикатор за лисата на витамин С. Също по този начин, в случай че раничките ви заздравяват по-бавно от нормално, това е знак за липса на витамин С.

Вижте още:

- Плодовете и зеленчуците с най-вече витамин С;

- Най-добрият източник на витамин С.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР