Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прекрати предсрочно мандата на

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прекрати предсрочно мандата на
Коментари Харесай

ВСС отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор

Висшият правосъден съвет (ВСС) отхвърли да приключи предварително мандата на основния прокурор. Само двама от членовете - Атанаска Дишева и Олга Керелска поддържаха претекстовете на министъра на правораздаването в оставка Надежда Йорданова и предшественика ѝ Янаки Стоилов. Всички останали 16 гласоподаваха " срещу ". не взе участие в гласуването. На съвещанието не участваха ръководителите на двете висши съдилища.

Дебатите по желаната оставка започнаха в 9:30 сутрина и продължиха повече от 12 часа. Основанията, въз основата, на които се желае освобождението на основния прокурор, са във връзка със подозрения за осъществени служебни нарушавания от него и уронване престижа на правосъдната власт. 

Тази правосъдна промяна цели да се овладее прокуратурата и да се постави дисциплиниран основен прокурор, сподели основният прокурор сутринта. И продължи, че задачата е „ да се постави някой дисциплиниран, и правосъдната власт да извършва поръчки, както може би поръчки извършват някои структури от изпълнителната власт като Министерство на вътрешните работи, примерно ".

Това нас няма да ни спре, макар този разпад на държавността, ние сме подготвени да работим с всяка институция, която към момента действа, тъй като правосъдната власт е една от дребното функциониращи обикновено институции, в полза на българските жители и на България, разяснява Гешев. 

Според основния прокурор " правосъдна промяна " е да се закрие съдът и прокуратурата – антимафия, в полза на олигархията и мафията. " Съдебна промяна " е по този метод да се реализира нещо като резултатите на прошка за към 800 каузи на олигарси, проведена престъпност, обвинени за тероризъм и шпионаж, разяснява иронично той. 

Министърът на правораздаването в оставка Надежда Йорданова изрази очакване сутринта Висшият правосъден съвет (ВСС) най-накрая да разиска всъщност настояването за предварително освобождение на основния прокурор. Пред медиите тя уточни още, че всички причини по този спор са в писмените оферти. 

Едно от основанията е негови незаконосъобразни методически инструкции по отношение на транспортните закононарушения, сподели тя и напомни, че Гешев самичък ги е отменил. Министърът означи, че предложенията на прокуратурата за по-тежки санкции на водачи, предизвикали злополука след приложимост на опиати и алкохол, както и за отнемането на колите им ще бъдат прегледани, като означи, че част от тях опонират на Европейската спогодба за правата на индивида.

Преди началото на съвещанието, в залата за съвещания, основният прокурор пожела триумф на Надежда Йорданова. Тя му отговори, че триумфът е за положителното на обществото и го прикани да бъдат импортирани обвинителни актове за тежки закононарушения, които да устоят в съда.

Ако Министерството на правораздаването желае смяна в Конституцията, има ред за това. Но очевидно някой не е прочел Основния закон. Да се употребява “антипрокурорската търсачка Google ” за доказателства не е съществено, сподели още Гешев и означи, че няма от какво да се тормози, даже целият инструментариум да бъде ориентиран към него.

В изявлението си Гешев загатна следствието против Васил Божков и закриването на спецправосъдието.

Десет часа по-късно пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) продължи с дебатите по настояването за премахване, съобщи Българска телеграфна агенция. 

За страдание, някои хора би трябвало да изпитват позор от това, което се случи на съвещанието на Висш съдебен съвет през днешния ден. Това не са членовете на Съвета. Това са хората, които използваха конституционна процедура за политически цели, сподели Гешев в края на дебата.

В рамките на полемиката бе наранена и тематиката с наказванията на причинителите на тежки произшествия. Повод за това бе скорошната злополука в София, както и оферти на Гешев, направени преди време по посока на по-тежки санкции.

Членът на Висш съдебен съвет Вероника Имова съобщи, че законодателят би трябвало да намерения в тази посока, с цел да се реши дали през по-тежки санкции, лишаване на автомобила или въодушевление на санкцията, ще има предварителна защита.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР