Висшият съдебен съвет готви актуализация на заплатите на магистрати и

...
Висшият съдебен съвет готви актуализация на заплатите на магистрати и
Коментари Харесай

ВСС готви увеличение на заплатите

Висшият правосъден съвет готви актуализация на заплатите на магистрати и чиновници. С какъв брой обаче ще е тя, занапред ще се разисква в двете колегии на съвета, а окончателното решение ще се вземе от Пленума на Висш съдебен съвет на 14 септември, оповестява "Правен свят ".

Засега е ясно, че възнагражденията на младшите съдии и младшите прокурори ще бъдат увеличени със 7% от 1 септември т.г. В момента те взимат към 1848 лв.. Т.е. с към 120 лв. от горната страна, в случай че решението бъде утвърдено.

Според член 218 от Закон за съдебната власт главното месечно заплащане на най-ниската магистратска служба (т.е. младшите магистрати) е в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера. От нова година възнагражденията на младшите съдии и младшите прокурори не са обновени. Според данните на Национален статистически институт техните заплати би трябвало да бъдат "вдигнати " с към 7 на 100.

За първи път обаче Висш съдебен съвет разисква вид за друго нарастване на възнагражденията на магистратите на другите равнища. До момента, в случай че на младшите магистратите заплатата бъде увеличена с 5% да вземем за пример, с толкоз се подвигаха и всички останали съществени хонорари.

Сега обаче се обмисля растежът да бъде друг, като на най-ниското равнище – районно, да е с към 6.5%, а на висшите – с към 3 на 100. Идеята е да не нараства ножицата във възнагражденията при всяко нарастване на възнагражденията.

Пари за актуализацията са открити, само че дали ще се схване този метод за промяна на заплатите, ще стане ясно на 14 септември.

В момента висш арбитър и прокурор получава главно заплащане в размер на 3668 лв., магистратите на апелативно равнище са със заплата 3084 лв., за органите в столицата – 2748 лв., на окръжно равнище – 2533 лв., за СРС и СРП – 2214 и за останалите районни съдилища и прокуратури – 1979 лв..

През март Висш съдебен съвет одобри бюджетна прогноза на правосъдната власт за интервала 2018-2020 година В нея за 2018 година е планувано нарастване на възнагражденията с 6.5 %. За 2019 година и 2020 година пък е заложено по 2% актуализация на заплатите в системата. Предвидено е нарастване на парите за сан и клас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР