Грижата за трапезата и суетнята по пазари и магазини продължава

...
Грижата за трапезата и суетнята по пазари и магазини продължава
Коментари Харесай

Трапезата за Великден остава непосилна за мнозина

Грижата за трапезата и суетнята по пазари и магазини продължава и в навечерието на огромния християнски празник Великден. Потребителите до последно вършат тънки сметки какво ще купят и от какво да се откажат в обстановка на непрекъснато скачащи нагоре цени и неприятното качество на стоките. Мнозина са принудени да се лишат от месото, само че са безапелационни, че козунакът и яйцата, би трябвало наложително да участват на Великденската софра.

 

В столицата опашките пред положителните месарници се извиха много преди празника, само че цените по никакъв начин не са щадящи за разлика от Гърция у нас цифрите всекидневно скачат преди празник- и тази година не направи изключение – междинната цена на агнешкия бут в комерсиалната мрежа в страната е към 28 лева, а плешката излиза с към 20% по-евтина.

На значително места обаче, агнешкото удари 30 лева./кг.

Заради високата цена на агнешкото, мнозина се отхвърлиха от него и бяха принудени да се задоволят с дроб сарма или напряко да го заместят със свинска пържола на празничната софра. Тези, които въпреки всичко са решили да купят агнешко, купуват алегорични количества, с цел да уважат традицията.

 

Освен това хипермаркетите пуснаха много промоции, които ненапълно успокояват нещата – агнешки ребра могат да се намерят за 25 лева./кг., въпреки да се изчерпват доста бързо. Семействата на капризните домакини, разчитащи на поръчка от заведение, с цел да получат готово изпечено агне, въпреки и малко, ще би трябвало да извадят сред 150 и 230 лева В случай, че разчитате на порция агнешко непосредствено от ресторанта, то ще ви излезе 32 лева чинията, а някои от най-елитните столични заведения за хранене оповестиха порцията и по 49 лв..

 

Колкото и неуместно да звучи, зеленчукът за празника също е разход, въпреки обичайна зелена салата да оскъпява минимум празничната софра. На пазара зелената салата се търгува за към 1.50, краставиците са двойна цена, че и от горната страна, а зеленият лук е към левче. В момента на борсите хрупкавият зарзават се продава всеобщо на цена сред 4.50 и 6 лева В случай, че нямате искания каква ще е краставицата, може да си купите и от хипермаркета за под 3 лева./кг. на промоция, само че вие ще си поемете риска за усета на салатата.

 

Един от най-важните съставни елементи на Великденската софра, е козунакът. В магазините сладкият самун се търгува на цена към 5 лева, само че пък няма съвсем никакви добавки. В случай, че желаете апетитен заряд като повече стафиди и ядки, ще би трябвало да се бръкнете най-малко по 15 лв..

Ако пък желаете в действителност апетитен козунак на конци с мляко, бадеми и доста сушени плодове, късчета шоколад и други екстри, то тогава пригответе над 35 лв..

 

В скъпите пекарни се оферират и всевъзможни екстра печива, чиято цена стартира от 50 лв., само че няма гаранция, че ще е по-вкусен от тези по 20-30 лева, тъй че съветът на експертите е да не се изхвърляте ненужно. Експертите са безапелационни, че тази година цената на сладкия самун не се е трансформирала кой знае какъв брой спрямо предходната.

 

Както и да смятате обаче, трапезата за Великден няма по какъв начин да излезе по-малко от 300 лв. за 3-4 души, в случай че към тази сума се прибавят мезета и напитки, то сметката ще излезе много по-солена.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: Великден трапеза поскъпване агнешко месо зелена салата краставици козунак
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР