Висшият съд на ООН започна изслушвания в четвъртък по дело,

...
Висшият съд на ООН започна изслушвания в четвъртък по дело,
Коментари Харесай

Международният съд започва делото за геноцид в Газа срещу Израел

Висшият съд на Организация на обединените нации стартира чувания в четвъртък по дело, в което Южна Африка изисква незабавно прекъсване на военната акция на Израел в Газа , където съгласно нея Израел прави геноцид против палестинците, предава " Ройтерс ".

Международният съд (МС) ще изслуша причините на Южна Африка в четвъртък и отговора на Израел на обвиняванията в петък.

Очаква се по-късно този месец Министерски съвет да се произнесе по изключителните ограничения. Съдът няма да се произнесе тогава по обвиняванията в геноцид - тези процедури може да лишават години.

" Нашето опълчване на продължаващото изтребване на хората в Газа ни накара като страна да се обърнем към Международния съд ", сподели южноафриканският президент Сирил Рамафоса във връзка обвиняванията в геноцид, отхвърлени от Израел и неговия главен покровител, Съединените щати.

С политически натовареното дело, което притегли международното внимание, поддръжниците на двете страни по случая възнамеряваха шествия и манифестации в Хага.

Хиляди произраелски стачкуващи стачкуваха при минусови температури в центъра на града рано в четвъртък, носейки израелски и нидерландски флагове и плакати с изображения на хора, взети за заложници от " Хамас "

Габи Патлис от Тел Авив, която в този момент живее в Нидерландия, сподели, че я боли да чуе Израел да бъде упрекнат в геноцид.

" Особено след 7 октомври - ние бяхме тези, които бяха нападнати " , сподели той пред Ройтерс на митинга.

Решенията на съда са дефинитивни и не подлежат на обжалване, само че съдът няма по какъв начин да ги извърши.

Израел отхвърли обвиняванията в геноцид като неоснователни и упрекна Претория, че играе ролята на " юрист на дявола " за " Хамас " , палестинската ислямистка въоръжена формация, против която води война в Газа.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели в обществената медийна платформа X: " Искам да изясня няколко точки: или да разселва цивилното й население ".

Южна Африка и Израел са страни по Конвенцията за геноцида от 1948 година, която ги задължава да не правят геноцид, както и да го предотвратяват и санкционират.

Договорът дефинира геноцида като " дейности, осъществени с желание да се унищожи, напълно или отчасти, национална, етническа, расова или религиозна група ".

Южна Африка след апартейда от дълго време пази палестинската идея, връзка, изкована, когато битката на Африканския народен конгрес против ръководството на бялото малцинство беше подкрепена от Организацията за избавление на Палестина на Ясер Арафат.

В правосъдните си документ и Южна Африка цитира неуспеха на Израел да даде храна , вода, медикаменти и друга основна филантропична помощ на палестинския анклав.

Той също по този начин показва продължителната бомбардировка, която е умъртвила над  в Газа.
 Пратeник на Белия дом с мирна задача в Бейрут
Пратeник на Белия дом с мирна задача в Бейрут

Вашингтон се притеснява, че войната на Израел в Газа може да ескалира в по-широк конфликт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР