Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към МОСВ одобри т.нар Източен

...
Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към МОСВ одобри т.нар Източен
Коментари Харесай

Висшият екосъвет одобри източния вариант на Струма през Кресненското дефиле

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерство на околната среда и водите утвърди т.нар Източен вид за строителството на автомагистрала " Струма " в сектора Крупник - Кресна , заяви екоминистерството. При този вид трафикът се разделя на две елементи - в посока Гърция през дефилето, а в посока София по нов път източно от дефилето.

Членовете на съвета са отчели огромния публичен интерес към плана.

Според известието, при полемиката те са се съобразили със забележителния брой мнения, позиции, отзиви и възражения по другите разновидности на трасе, постъпили в хода на процедурата по екооценка (ОВОС).

Взети са поради резултатите от извършените публични разисквания и заключенията на самостоятелните специалисти от осъществените Оценка на въздействието върху околната среда и оценката за съгласуемост с опазването на предпазените зони от мрежата Натура 2000.

Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда стартира през април 2015 година

В съвещанието на ВЕЕС са били включени представители на научната общественост, специалисти и представител на Неправителствени организации, избран съгласно правилника.

С взетото решение по Оценка на въздействието върху околната среда за одобрение на Източен вид са предписани наложителни условия и ограничения по Закона за запазване на околната среда при всичките стадии по реализацията на капиталовото предложение.

Припомняме, че районното министерство се застъпваше поредно в последните месеци за строителство по Източния вид. Екоорганизации имат опасения, че този вид заплашва биоразнообразието в региона.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР