Висш служител от щата Мейн отстрани Доналд Тръмп от първичните

...
Висш служител от щата Мейн отстрани Доналд Тръмп от първичните
Коментари Харесай

Втори щат отстранява Тръмп от първичните президентски избори в САЩ

Висш чиновник от щата Мейн в профил Доналд Тръмп от първичните президентски избори в Съединени американски щати през 2024 година, заяви Ройтерс.

Новината идва на фона на през последните месеци против някогашния американски президент в разнообразни щати. Срещу Тръмп са повдигнати към този момент близо 100 разнообразни цивилен и наказателни каузи, които слагат под въпрос присъединяване му в идните следващата година избори. Никое от тях обаче към този момент не го изключва дефинитивно от президентската конкуренция.

Според щатският секретар на Мейн Шена Белоуз Тръмп не дава отговор на изискванията да се яви на първичните президентски избори в щата поради дейностите му, довели до офанзивата против Капитолия на 6 януари 2021 година Тогава навалица от негови поддръжници нахлу в постройката на американския Конгрес, с цел да спре удостоверяването на резултатите от президентските избори, които бяха извоювани от Джо Байдън . Впоследствие самият Тръмп неведнъж е повтарял недоказани.

Решението на Белоус ще влезе в действие откакто Върховният съд на Мейн се произнесе по него. По законите на щата това би трябвало да се случи в границите на 20 дни или до 17 януари. Дотогава Тръмп има опция да апелира решението пред Върховния съд на Съединени американски щати. Междувременно представителят на акцията на Тръмп Стивън Чеунг сподели, че Шена Белоус е „ гневен левичар “, който „ е решил да се намеси в президентските избори “, заяви Си Ен Ен.

Решението на щата Мейн се основава на 14-ата корекция на Конституцията на Съединени американски щати, съгласно която лице, взело участие или подпомагало протест против Конституцията не може да заема никакви федерални позиции като конгресмен, сенатор или президент. Поправката е утвърдена след Гражданската война в Америка. Разпоредбата обаче е неразбираема и не споделя по какъв начин би трябвало да се ползва възбраната.

Така Мейн става вторият щат, в който е дисквалифициран от първичните избори на Републиканската партия. На 20 декември Върховният съд на Колорадо пръв забрани името му да попада в бюлетината за първичните избори в щата. Това решение беше несъмнено като историческо, защото 14-ата корекция се ползва рядко и в никакъв случай до момента не е употребена по отношение на претендент за президент или към някогашен президент.

В четвъртък сходен проблем беше прегледан и от Върховния съд на щата Мичиган . Той обаче разреши на Тръмп да се яви на първичните избори в щата и не сподели нищо по отношение на използването на 14-ата корекция. По-рано настояването за премахване на някогашния американски президент от изборите беше отхвърлено и в Минесота ​.

Според Би Би Си решението за премахване на Тръмп в Мейн е с по-голяма тежест от това в Колорадо. Докато вотът там обичайно е за Демократическата партия, то загуба за претендент на републиканците в Мейн би се отразило по-значимо върху крайния резултат от президентските избори следващата година.

Освен това решението в Мейн усилва натиска върху Върховния съд на Съединени американски щати да се произнесе на федерално равнище по конституционния проблем с отстраняването на Доналд Тръмп от президенстките избори през идната година.

На някогашния американски президент занапред му предстоят и процеси във федералния съд и в щата Джорджия за хипотетичните му старания да анулира загубата си от демократа Джо Байдън през 2020 година Там обаче Тръмп не е упрекнат в подбудителство към протест.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР