Високосната 2020-а е поредната година, свързвана с различни фаталистични предсказания

...
Високосната 2020-а е поредната година, свързвана с различни фаталистични предсказания
Коментари Харесай

Дар или проклятие е високосната година

Високосната 2020-а е следващата година, свързвана с разнообразни фаталистични предсказания за предстоящи беди и рискове. Защо обаче пораждат сходни суеверия, какво може и какво не трябва да се прави, по какъв начин да се защитим от вероятността да станем кутсузлии - все въпроси, на които си коства да се потърсят отговори...

На всеки четири години в григорианския календар се прибавя спомагателен ден, с цел да се синхронизира с цялостната обиколка на Земята към Слънцето. За задачата са нужни близо 365 дни, 5 часа, 48 минути и 46 секунди. " Недостигащото " време се прибавя в календара и по този начин се снабдявам с 29 февруари, както ще се случи и този път. Но даже това не може напълно да компенсира " недостига ". Поради тази причина учените от време на време прибавят и високосна секунда, както се случи да вземем за пример на 30 юни 2015 година в 11:59:60.

Много е елементарно да се пресметна по кое време ще има високосна година: належащо е последните две числа да се разделят на 4 - 2020, 2024, 2028, 2032, 2036, 2040, 2044, 2048, 2052, 2056, 2060, 2064, 2068, 2072, 2076, 2080, 2084, 2088, 2092, 2096 и така нататък Кръглите епохи обаче са изключение от сходно предписание: те би трябвало да са кратни на 400, с цел да са високосни: 2000 и 2400 са такива, само че не и 2100 година.

След като римският папа Григорий XIII през 1582 година вкарва календара, кръстен след това на негово име, концепцията да има 29 февруари на всеки 4 години наподобява толкоз нелепа, че британците със характерното си възприятие за комизъм стартират да се майтапят по какъв начин за тях това ще бъде ден, в който дамите да сменят полите с панталони, да се държат като мъже и даже да оферират брак на мощния пол. Обаче при започване на ХVIII век последното в действителност се случва и даже се трансформира в занимателна традиция, която с мигане се съблюдава и през днешния ден. Наричат я Ден на ергена, а някои продавачи оферират солидни понижения на дамите, които се канят да предложат/поискат ръката и сърцето си на избраника им.

Любопитно е, че вероятността човек да се появи на бял свят на 29 февруари е 1 към 1461, тъй че срещата на двама души, родени на този ден, е огромна необичайност. Още по-малко евентуално е в едно семейство всички деца да духат свещичките на тортата точно на високосна дата. Но точно това се случва в семейство Хенриксен от Норвегия: Хайди зарадва родителите си на 29.02.1960, брат й Олав - на 29.02.1964, а най-малкият Лейф-Мартин - на 29.02.1968 година

Според Енциклопедията на международното завещание при започване на ХIХ век Джеймс Милн Уилсън е останал в историята освен тъй като е бил осми министър председател на Тасмания, само че и защото идва на този свят и си отива на 29 февруари: на 17-ия си рожден ден, в случай че се счита, че е чествал на всеки 4 години, само че по нормалните ограничения - на 68...

Според много публикуваните суеверия високосната се счита за година на разнообразни несгоди и тъкмо тогава се записват повече произшествия, неприятни катастрофи и съдбовни случки. Обаче за това " мистично събитие " съществува много разумна научна аргументация: защото броят на дните се усилва (макар и минимално), разумно е да пораства и количеството беди, струпващи се на хорските глави. Затова някои се пробват да понижат оборотите през високосната година и, изключително на 29 февруари, да живеят колкото се може по-спокойно, да не изпитват ориста, да не рискуват. По-крайно настроените даже не излизат на улицата на този ден.

Заради сходни поверия, не се предлага и на бременните да приближават остри и евентуално " рискови " предмети, а също да употребяват ножици и да се подстригват - освен тъй като може да се случи нещо неприятно, само че и с цел да не се " отреже шансът " на още нероденото дете. Младите фамилии не трябва да купуват нова къща, кола или други скъпи предмети, тъй като рискуват да ги изгубят. И промяната на работното място през високосната година не е за положително, защото няма да оправдае упованията и да донесе мечтаното задоволство. Смята се още, че не трябва да се продават парцели. По-добре е сходни покупко-продажби да се отсрочат. Ако пък съумеете да спечелите повече пари, съветът е те да бъдат дарени на небогати и нуждаещи се. Привържениците на сходни схващания са уверени, че за тези, които го създадат, идната година ще е още по-добра и доходоносна.

В доста култури - както западната, по този начин и източната, възможната женитба е измежду най-големите кахъри през високосната. Така считат множеството поданици на Англия, Гърция и други елементи на Европа. Шотландците обаче вземат решение " казуса ", като (за да се защитят от всички неканени неприятности и вреди) обличат нещо алено на церемонията по подписване на брак (а за всеки случай - през всичките 366 дни).

Всъщност всеки би трябвало да реши самичък дали да се управлява от сходни предубеждения и вярвания. Но когато с помощта на избрани калкулации и обоснована нужда ориста ни подарява с спомагателен ден, добре е да го изкараме допустимо най-приятно за нас и околните ни. Нали?

30 февруари не е неточност

Когато някой се зарече, че на 30 февруари ще направи нещо, което отсрочва от много време, в действителност има поради, че въобще няма желание даже да се захваща с уговорката. Обаче добре е сарказмът, употребен при споменаването на тази дата, да бъде по-предпазлив. Защото подобен ден в действителност е реалност. Случва се при прекосяването от юлианския към григорианския календар: за отбягване на каквито и да било недоразумения във Финландия и Швеция през 1712-а (забележете - високосна година) е прибавен 30 февруари.

Съществуват и литературни персонажи, за които сходна дата освен се счита за нещо всекидневно и се трансформира в предписание, само че даже е годишна. Иде тирада за произведения на световноизвестния публицист Дж.Р.Р. Толкин, измислил фамозните хобити, спазващи календара Шир, в който всеки месец има 30 дни, в това число и солмат (съответстващ на февруари).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР