Високосна година и 29 февруари - това е тръпка в

...
Високосна година и 29 февруари - това е тръпка в
Коментари Харесай

29 февруари. Как е започнало всичко?

Високосна година и 29 февруари - това е тръпка в календара и предизвикателство за маниаците-математици сред нас. И по този начин, по какъв начин е почнало всичко това и за какво?, пита Асошиейтед прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Ето някои от числата, историята и легендите, които стоят зад явлението, което се случва (не винаги) на всеки четири години и прибавя 29-и ден към февруари.

Математиката е комплицирана в очите на лаика и се свежда до елементи от деня и минутата. От време на време даже се случва да има високосна секунда, само че когато това се случи, не се подвига звук.

Според Лабораторията за реактивно придвижване (JPL) на НАСА към Калифорнийския софтуерен институт високосната година съществува значително, с цел да се синхронизират месеците с годишните събития, в това число равноденствията и слънцестоенията.

Това е промяна, която противодейства на обстоятелството, че орбитата на Земята не е тъкмо 365 дни в годината. Обиколката към Слънцето лишава към шест часа повече, споделя НАСА.

Противно на всеобщото мнение обаче, не на всеки четири години би трябвало да има високосна година. Според Националния музей на авиацията и космонавтиката прибавянето на високосен ден на всеки четири години би направило календара по-дълъг с повече от 44 минути. 

По-късно, в календар, който занапред следва да се появи (ще стигнем до него), е постановено годините, които се разделят на 100, да не следват правилото за високосни дни на всеки четири години, в случай че не се разделят и на 400, отбелязва JPL. 

През последните 500 години през 1700, 1800 и 1900 година не е имало високосен ден, само че през 2000 година е имало подобен. През идващите 500 години, в случай че се съблюдава тази процедура, няма да има високосен ден през 2100, 2200, 2300 и 2500 година

Следващите високосни години са 2028, 2032 и 2036 г. 

„ Без високосните години след неколкостотин години ще имаме лято през ноември “, споделя Юнас Хан, учител по физика в Университета на Алабама в Бирмингам. „ Коледа ще бъде през лятото. Няма да има сняг. Няма да има чувство за Коледа “, прибавя той.
Високосната година еволюира
Древните цивилизации са употребявали космоса, с цел да възнамеряват живота си, и има календари, датиращи от бронзовата ера. Те са се основавали или на етапите на Луната, или на Слънцето, както другите календари през днешния ден. Обикновено те са били „ лунно-слънчеви “, като са употребявали и двете.

А в този момент да прескочим до Римската империя и Юлий Цезар. Той се е сблъсквал с огромни сезонни отклонения в календарите, употребявани в неговите земи. Те се справяли с отклоненията, като добавяли месеци. Освен това той е трябвало да се ориентира в голям брой календари, които са започвали по разнообразни способи в голямата Римска империя.

Цезар вкарва своя Юлиански календар през 46 година прочие н. е. Той бил чисто безоблачен и отчитал година от 365,25 дни, тъй че един път на всеки четири години се добавял по един спомагателен ден. Преди това римляните са считали годината за 355 дни, най-малко за известно време.

Но при Юлий Цезар въпреки всичко се появявало отклоняване. Имало прекалено много високосни години! Слънчевата година не е тъкмо 365,25 дни! Тя е 365,242 дни - споделя Ник Икс, учител по астрономия в Научния център с планетариум „ Морхед “ към Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. 

Томас Палайма, професор по класическа лингвистика в Тексаския университет в Остин, споделя, че прибавянето на интервали от време към годината, с цел да се отразят вариациите в лунните и слънчевите цикли, е правено още от античните. Според него през четвърти, пети и шести век се е употребявал атинският календар с 12 лунни месеца. 

Това обаче не е било удачно за сезонните религиозни ритуали. Проблемът с изместването е довел до от време на време „ проникване “ на спомагателен месец в календара, с цел да се синхронизира той с лунните и слънчевите цикли, споделя Палайма.

Юлианският календар е бил с 0,0078 дни (11 минути и 14 секунди) по-дълъг от тропическата година, тъй че грешките в измерването на времето въпреки всичко последователно са се натрупвали съгласно НАСА. Но въпреки всичко стабилността се е нараснала, споделя Палайма. 

Юлианският календар е моделът, употребен от западния свят в продължение на стотици години. Появява се обаче папа Григорий XIII, който калибрира отчитането на времето в допълнение. Неговият Григориански календар влиза в действие в края на XVI век. Той продължава да се употребява и през днешния ден и явно не е идеален, другояче нямаше да има потребност от високосна година. Но той е огромно усъвършенстване, което понижава отклонението до едвам няколко секунди.
Защо се е намесил? Заради Великден!
С течение на времето Великден навлизал в по-късен стадий от годината и той се тормозил, че събития, свързани с Великден, като Петдесетница, могат да се сблъскат с езически празници. Папата желал Великден да остане напролет.

Той премахнал някои спомагателни дни, насъбрани по Юлианския календар, и трансформирал разпоредбите за високосните дни. Именно папа Григорий и неговите съветници измислили в действителност стряскащата математика за това по кое време би трябвало или не би трябвало да има високосна година.

„ Ако слънчевата година беше идеална от 365,25 дни, тогава нямаше да се постанова да се тормозим за комплицираните математически калкулации “, споделя Икс. 

Странно е, че високосната година е обвързвана с митове за дами, които могат да създадат предложение за брак на мъжете само на 29 февруари. В множеството случаи това е било доброжелателна смешка, само че има и детайл на затвърждаване на функциите на половете.

Съществува древен европейски фолклор по тематиката. Според историчката Катрин Паркин в публикация от 2012 година, оповестена в Journal of Family History, една от историите показва концепцията за дами, които вършат предложение за брак, в Ирландия през V век, когато света Бриджит се обръща към свети Патрик с молба да предложи на дамите да изискат от мъжете да се оженят за тях. 

Истината е, че никой в действителност не знае от кое място стартира тази легенда. Но в последна сметка концепцията дамите да могат да оферират брак в един-единствен ден от годината с нищо не способства за равенството на половете, считат феминистките.

В света има към 5 милиона души с рожден ден на 29 февруари - от общо към 8 милиарда души на планетата.

Да си роден във високосна година на високосен ден сигурно е мотив за диалози. 

Но то може да бъде много неприятно от позиция на документите. Някои служби и институции, изискващи попълване на формуляри и изтъкване на рождени дни, се намесиха, с цел да разгласят коя дата да се употребява при високосните случаи за такива неща като да вземем за пример периода за годност на шофьорските книжки - дали 28 февруари или 1 март.

Компютърните технологии доста улесниха високосните бебета при записването на значимите им събития точно на 29 февруари, макар че към момента могат да се появят проблеми в някои здравни системи, застрахователни полици и други институции, които нямат вградена тази дата в регистрите си.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР