Клип с кадри на Георги Господинов, с който се рекламира

...
Клип с кадри на Георги Господинов, с който се рекламира
Коментари Харесай

AI видео използва лицето на Георги Господинов за реклама

Клип с фрагменти на Георги Господинов, с който се популяризира крем за ставни проблеми, е манипулиран благодарение на неестествен интелект;Кадрите са взети от присъединяване на писателя в книжовен фестивал в украинския град Лвов през 2023 година (Lviv BookForum 2023), само че върху тях е насложен различен тон, друг от истинските файлове;Манипулираното видео се популяризира като спонсорирана реклама във Facebook и насочва към страница, която имитира публикация на българската онлайн медия „ Факти.бг ”;„ Статията ” съдържа изфабрикувана информация и в действителност е реклама на крем за заболели стави.
Във Facebook се популяризира спонсориран видеоклип, в който българският публицист Георги Господинов популяризира крем за лекуване на ставни болести. Страницата, разгласила клипа, е спонсорирала и други видеоклипове, генерирани с изкуствен интелект, с още известни персони от България – актьорите Михаил Билалов и Камен Донев, ТВ водещата Нели Хаджийска, проверяващия публицист Христо Грозев, режисьора Магърдич Халваджиян. Всички клипове съдържат еднакъв текст и приканват потребителите да последват линка на рекламата. Връзката води до изфабрикувана публикация, която популяризира крем за заболели стави, който не се продава в аптечната мрежа и може да бъде поръчан само през форма за контакт, налична след клик върху видеото.

Проверка на Factcheck.bg сподели, че всички видеа са дийпфейк (deepfake) – основани благодарение на изкуствен интелект. Кадрите с Георги Господинов идват от негово присъединяване във форума на книгата в Лвов през 2023 година (Lviv BookForum 2023). Оригиналните фрагменти са манипулирани и върху тях е насложен изфабрикуван тон, който прилича гласа на писателя, а изображението е променено по този начин, че придвижванията на устата да се приближават до изфабрикуваното обръщение.

Забелязва се, че на моменти придвижванията на устата не съответстват със звука, а някои думи са изречени с неверно акцентиране или с несъответствуваща интонация, което е типична характерност на пресъздадената с изкуствен интелект тирада.

Проверка на с онлайн инструмента за достоверност на аудиозаписи llElevenLabs удостовери, че файлът е манипулиран и вероятността звукът да е основан от изкуствен интелект е 98%.
 Клик върху видеото води до подправена публикация, която образно имитира българска онлайн медия
Клик върху рекламата води до изфабрикувана публикация, която имитира материал на българското онлайн издание „ Факти.бг ”. Уеб страницата демонстрира идентична лента за навигиране на тази в истинския уебсайт. Използвано е достоверното лого на медията и присъщия червен цвят на навигацията. Линковете на лентата за навигация обаче не водят до разнообразни категории на информация, а назад към същата страница. Впечатление вършат разлика в шрифтовете и неналичието на огромна част от графичните детайли на истинския уебсайт – да вземем за пример секции, които препращат към разнообразни рубрики, както и онлайн реклами. Уеб адресът също няма общо с този на онлайн медията.
 Статията съдържа изфабрикувано изявление сред неизвестен публицист и актрисата Бриджит Нилсен
Изфабрикуваната публикация е озаглавена „ БРИДЖИТ НИЛСОН: „ КАК съдебна експертиза ОКАЗАХ В ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА. “ ”. Търсене на заглавието в Google не води до нито един резултат с еднакъв текст. Проверка във „ Факти.бг ” сподели, че сходна публикация не съществува в уеб страницата на онлайн медията.

Статията съдържа изфабрикувана история за известната актриса от датски генезис Бриждит Нилсен, за която се твърди, че се е придвижвала с инвалиден стол поради ставно заболяване. Като доказателство е показан кадър, на който се вижда Нилсен в количка за хора с лимитирана подвижност. Обратно търсене на изображението сподели, че фотографията е направена през април 2018 година на летище във Филаделфия, Пенсилвания, когато актрисата идва за фотосите на кино лентата „ Крийд 2″. На фрагмента се вижда служителка на летището, която бута Нилсен с количка. Обратно търсене на изображението демонстрира и различен кадър от същия ден, на който актрисата се качва независимо на автомобила си.

Материалът продължава с изфабрикуван роман на актрисата, че български доктор на име Николай Димитров е излекувал болестта ѝ благодарение на крем, който не се продава в българската аптечна мрежа.
Статията цитира и интревю с фиктивен български ортопед
Следва изфабрикувано изявление с гореспоменатия български доктор, показан като „ Доктор Николай Димитров, Общопрактикуващ доктор, ортопедичен хирург, общопрактикуващ доктор, публичен деятел, създател на книги за здравето. ”

Към представянето на фиктивния лекар има и фотография на мъж в бяла престилка. Проверка на изображението сподели, че това е фотография на американски кардиолог на име Нейтън Харун Техрани.  

Проверка на Factcheck.bg сподели, че български ортопед-хирург на име Николай Димитров съществува, само че той не наподобява по този метод.

Изфабрикуваното изявление с фиктивния доктор Димитров прави няколко съществени внушения: 
че в България не съществуват ефикасни лекувания за ставните заболяванияче огромна част от методите, които се ползват, в действителност вредят на хората;че само решение на казуса е предлаганият в публикацията крем, който разрешава на ставите „ да се регенерират ”. 
Публикацията цитира и проучване, осъществено от „ Българския институт по клинични проучвания ” съгласно което продуктът има близо стопроцентова успеваемост в лекуването на разнообразни недоволства, като не е показана информация на какво дават отговор стойностите, показани като резултати на проучването. Проверка на Factcheck.bg сподели, че „ Български институт по клинични проучвания ” не съществува.

Изфабрикуваната публикация приключва с тайна нотка – че продуктът не е разполагаем в аптечната мрежа, тъй като не е стопански преференциален на фармацевтичната промишленост. За сметка на това, може да бъде закупен през онлайн формата за контакти в дъното на страницата.

В края на публикацията има и секция за мнения, сходна на тези в новинарските уеб сайтове, само че друга от тази на уеб страницата „ Факти.бг ”. Коментарите са подредени по този начин, че да наподобяват като импровизиран разговор сред разнообразни консуматори, в който коментиращите предлагат продукта и твърдят, че има резултат.

Подобен манипулиран видеоклип, употребявал фрагменти с артиста Михаил Билалов води до идентична както образно, по този начин и съдържателно публикация, с единствената различка, че кремът за стави е заместен със спрей. Впечатление вършат и мненията, които още веднъж са същите, само че този път разискват спрей, а не крем. Обратно търсене на фотосите на коментиращите демонстрира, че са изтеглени от разнообразни уеб сайтове в мрежата.
Клиповете се популяризират от анонимни страници
Проверка в регистъра за реклами на Facebook Ad Library демонстрира, че страницата, спонсорирала манипулираното видео с Георги Господинов, е спонсорирала още други сходни реклами. Съществува и втора страница, която разгласява и спонсорира същото наличие във Facebook. 

Видеото с българския публицист, както и други клипове, употребявали идентичността на известни българи, са спонсорирани от две страници във Facebook – „ Crystal Gallery ” и „ Nice phoyo ”. И двете страници употребяват екранни фотоси от уеб сайтове за диети и спорт като корици и профилни фотоси. 

Данните за контакт и на двете страници във Facebook са едни и същи. И двете страници са основани на една и съща дата – 20 май 2022 година За връзка са предоставени китайски имейл адрес и китайски телефонен номер, само че съгласно информацията, налична в регистъра Ads Library на Facebook, страниците се ръководят от Украйна.
Проверено
Манипулирано видео употребява лицето на писателя Георги Господинов за реклама на артикул за заболели стави. Видеото е диийпфейк – манипулирано благодарение на изкуствен интелект. Оригиналните фрагменти са от присъединяване на Господинов в книжовен фестивал в Украйна през 2023 година Върху тях е насложен изфабрикуван тон. Видеото се популяризира във Facebook като спонсорирана реклама на крем за стави. Клик върху рекламата води до подправена страница, която имитира публикация на съществуваща българска онлайн медия.

........

*По тематиката работи и Свилен Оприков

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР