Високопоставеният член на талибаните Хаджи Башир Нурзай пристигна днес в

...
Високопоставеният член на талибаните Хаджи Башир Нурзай пристигна днес в
Коментари Харесай

Високопоставен член на талибаните пристигна в Кабул след десетилетия в американски затвор

Високопоставеният член на талибаните Хаджи Башир Нурзай дойде през днешния ден в Кабул, откакто беше освободен от затвор в Съединени американски щати, където е прекарал две десетилетия, съобщи Ройтерс, базирайки се на представител на талибаните.

Афганистанските държавни медии оповестяват, че той е бил един от последните афганистанци в центъра за задържане в залива Гуантанамо.

" Многоуважаваният Хаджи Башир беше освободен след две десетилетия затвор и дойде през днешния ден в Кабул “, написа в Туитър представителят на талибаните Мохамад Наим.

Башир Нурзай, афганистански родов водач, беше задържан през 2005 година и упрекнат в контрабанда на хероин в Съединени американски щати, чиято стойност възлиза на над 50 милиона $.

По-късно юристът на Нурзай отхвърли клиентът му да е бил наркодилър, и твърдеше, че обвиняванията би трябвало да бъдат отхвърлени, защото американски държавни чиновници са го подлъгали, че няма да бъде задържан.

Освобождаването на талибанския водач е резултат от замяна на пандизчии, заяви изпълняващият длъжността външен министър на талибанското държавно управление Амир Хан Мутаки. В подмяна Кабул е освободил американския инженер Марк Фририкс, добави министърът. Размяната е била осъществена на летището в афганистанската столица.

Фририкс е инженер и деец от флота на Съединени американски щати, работил в Афганистан по планове за развиване в продължение на едно десетилетие. Той беше похитен при започване на 2020 година. Семейството му удостовери, че той е освободен.

Нурзай съобщи пред медии в Кабул, че е прекарал 17 години и половина в Гуантанамо и е бил последният талибански пандизчия там, оповестява Асошиейтед прес.

Амир Хан Мутаки приветства размяната и съобщи, че тя бележи " нова епоха " в връзките сред Съединени американски щати и Афганистан, съобщи Българска телеграфна агенция.

Талибаните разгласиха през днешния ден в обществените мрежи къс запис, показващ идването на Нурзай на летището в Кабул, където той беше посрещнат от висши талибански чиновници, в това число Мутаки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР