Високопоставен украински представител каза днес, че разговорите през уикенда в

...
Високопоставен украински представител каза днес, че разговорите през уикенда в
Коментари Харесай

Украйна: Разговорите в Джеда са голям удар за Русия

Високопоставен украински представител сподели през днешния ден, че диалозите през уикенда в Саудитска Арабия за войната в Украйна съставляват „ огромен удар " за Русия и че участниците в тях са се договорили да проведат още една среща на политическите съветници в границите на шест седмици, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11388
Повече от 40 страни, в това число Китай, Индия, Съединени американски щати, европейски страни, само че не и Русия, участваха в диалозите, които  се преглеждат като опит на Киев да построи по-широка коалиция от страни в поддръжка за визията си за мира.

„ Ще проведем още една среща в границите на месец - месец и половина и ще напреднем към (провеждането) на среща на върха ", сподели на конференция в Киев началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак.

Зеленски показа проект в 10  точки, които Киев желае да послужат като основа за мир и за слагане на завършек на пълномащабната война, стартирана от Москва против Украйна през февруари 2022 година

Принципите, заложени в тези 10 точки, включват евакуиране на всички съветски войски и връщане на всички украински територии под контрола на Киев, показва Ройтерс.

Ермак сподели, че всички страни, взели участие в диалозите в Джеда изцяло поддържат независимостта и териториалната целокупност на Украйна и че единствено мирни начинания, препоръчани от Киев, са били обсъждани по време на срещата.

Той призна неналичието на единодушие сред участниците по някои точки от украинската формула за мир, без да дава повече детайлности. Ермак добави, че това е повода възможна среща на върха да не бъде извършена до края на този месец.

Той сподели обаче, че тези точки са били разисквани и че участниците в диалозите са работили по план за рамков документ, който да бъде признат на бъдеща мирна среща на върха.

Ермак добави, че Русия е направила опит да разстрои работата на срещата в Саудитска Арабия, само че не даде повече детайлности, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР