Високите цени на строителните материали спъват изпълнението на проекта за

...
Високите цени на строителните материали спъват изпълнението на проекта за
Коментари Харесай

Високите цени в строителството бавят и модернизацията на спешната помощ

Високите цени на строителните материали спъват осъществяването на плана за модернизацията на незабавната помощ у нас, който е на обща стойност 163.9 млн. лева и се извършва по оперативната стратегия “Региони в напредък “. За казуса стана ясно при чуването на здравния министър Асена Сербезова в парламентарната здравна комисия. Тя изясни, че за огромна част от строително-ремонтните действия в незабавните звена няма евентуални претенденти поради растежа в цените на желязото и други материали, употребявани в строителстото.

Както неотдавна стана ясно, поради повишаването на строителните материали и са нужни най-малко 600 млн. лева за размразяването им.

Проектът за модернизацията на на незабавната помощ планува закупуването на нови коли за спешна помощ, оборудвани със модерна здравна инсталация, както и възобновяване на незабавните отделения в 34 лечебни заведения, 27 центъра за незабавна здравна помощ и 170 филиала.

Сербезова заяви, че досега са закупени и са доставени 358 нови коли за спешна помощ , дружно с оборудването към тях, което включва: респиратори, аспиратори, дефибрилатори, монитори, инфузионни помпи и други според стандарта за незабавна медицина.

Успоредно се извършват и действия по възобновяване на материалната база на незабавната помощ, където е заложено реновиране на 235 обекта, само че при него има закъснение .

Към момента са подписани контракти за 97 обекта, а за още 77 обекта има определен реализатор и след приключване сроковоте по обжалване следва подписване на контракти. Започнали са строително-монтажни работи в 31 обекта, а 8 обекта са приключени сполучливо и имат удостоверения за въвеждане в употреба. Сред готовите обекти все още са незабавните центрове в Габрово, Севлиево, Дряново, Трявна, Ветово, Стралджа и други

За 61 обекта, обаче, няма подписани контракти с реализатори на строително-ремонтни действия и следва да бъдат оповестени отначало, заяви Сербезова. Тя уточни, че за всички 235 обекта са определени реализатори за строителен и авторски контрол, само че това, което пречи да се сключат контракти за строителство е повишението на цените на материалите и труда, заради което прогнозните стойности, заложени в бюджета на плана се оказват незадоволителни.

“В последната година освен на желязото, само че и на всички останали материали има огромно завишение в цените и някои обекти не съставляват интерес за евентуалните участници “, изясни здравният министър.

В момента Министерство на здравеопазването е в развой на избор на самостоятелен оценител, който да проучва растежа на цените на обособените строителни материали и действия и въз основата на направения разбор да се откри с какъв брой е належащо да бъде дофинансиран планът за рационализация на незабавната помощ. След това ще се търси обезпечаването на спомагателни бюджетни средства за него , посочи Сербезова.

За сполучливото привършване на плана следва и закупуването на 42 високопроходими коли за спешна помощ , поръчките на които неведнъж се проваляха през последните години.

“Поради спецификата на този вид коли за спешна помощ до момента има няколко несполучливи опита да се купят и в този момент се редактират техническите спецификации “, изясни Сербезова, като увери, че се приготвя оптимално транспарантна процедура.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР