Високите нива на инфлацията през последната година и половина накараха

...
Високите нива на инфлацията през последната година и половина накараха
Коментари Харесай

Имот или друга инвестиция: Как да спасим парите си в криза?

Високите равнища на инфлацията през последната година и половина накараха доста хора да влагат парите си в недвижимо имущество в опит да ги спасят. Покупката на жилище с капиталова цел е най-познатият метод за инвестиции измежду българите, само че това ли е в действителност най-сигурното леговище за персоналните финанси? Какви са рисковете от инвестицията в недвижими парцели и по какво се разграничава от инвестицията в актив, какъвто е златото, да вземем за пример?

Отговор на тези въпроси Economic.bg потърси от кредитния съветник Николай Устамитев, част от Creditland, както и от Ради Радев, търговски шеф в Arco Real Estate.

Основното преимущество на инвестицията в недвижими парцели пред тази в злато, съгласно двамата специалисти, е пасивният приход от наем. Но капацитетът за въздържан приход при недвижимите парцели и другите бизнес активи зависи от доста фактори. Сред тях това са типът на активите, местоположението, пазарните условия в района и света, както и задачите на самия вложител, които желае да реализира посредством този въздържан приход.

Когато приказваме за недвижими парцели, капацитетът на този тип актив се свързва с характерности на района, където се намират парцелите. Докато бизнес активите се свързват с предишното и настоящето положение на фирмите, както и вероятностите пред бъдещото развиване на бизнеса им. Тенденциите са доста значим съставен елемент, прецизира Николай Устамитев.
Потенциални опасности
Независимо каква инвестиция вършим, постоянно има опасности. При капиталовата покупка на неподвижен парцел, да вземем за пример, са свързани с пазарния риск, ликвидността и съпътстващите разноски по предпазване и употреба.

Когато приказваме за пазарен риск, става дума за изискванията на пазара и това по какъв начин те въздействат на цената на недвижимите парцели – икономическа криза или промени в жилищното търсене могат да доведат до понижаване на цената на парцела и назад.

Времето за преобразяване на парцела в пари нормално трае дълго в съпоставяне със златото и може да е обвързвано и със обилни спомагателни разноски. Проблем е също неделимостта на парцела. Тоест, с цел да превърнем парцела в пари, по-често би трябвало да продадем целия и не можем на части “, споделя Устамитев.

На същото мнение е и представителят на организацията за недвижими парцели, съгласно който един от главните опасности при покупка на недвижимо имущество с капиталова цел е точно ликвидността.

Когато приказваме за подобен вид вложения, не би трябвало да забравяме, че част от пазара са и така наречен спекуланти, които подхранват изкуствено високите цени. Според Радев обаче през тази година процентът на спекулантите в България е съвсем нищожен по отношение на обстановката, на която бяхме очевидци през последните две – три години.

Мисля, че статистиката, която демонстрира спад в осъществените покупко-продажби, е доказателство, че спекулантите са в позиция на изчакване. Според мен те към този момент не вземат участие интензивно на пазара. Основният фактор, който движи пазара към днешна дата, е жилищната потребност “, споделя Радев.

Потенциални опасности има и при инвестицията в злато. Те главно са свързани с геополитическата конюнктура, съхранението, както и променливостта на цената на благородния метал.

Златото се счита за леговище при рецесии и по тази причина е добре част от портфолиото на всеки вложител да съдържа употреба в злато “, споделя Николай Устамитев.

Въпреки всичко това пасивният приход от недвижими парцели и други бизнес активи може да е сериозна сума изключително в случай че се ръководят процесите добре и има положително стратегическо обмисляне.

Не бива да се не помни, че всяка инвестиция е обвързвана с опасности, и няма гаранция триумф или приемане на въздържан приход “, споделя Устамитев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР