Високи скорости, издръжливост и мощен рев на двигатели. Състезанието 24

...
Високи скорости, издръжливост и мощен рев на двигатели. Състезанието 24
Коментари Харесай

Битката между Форд и Ферари оживява на български

Високи скорости, устойчивост и мощен плач на мотори. Състезанието " 24 часа на Льо Ман " е институция, в която към този момент десетилетия наред мерят сили най-умелите водачи с най-бързите коли. В началото на 60-те години безспорни водачи са непобедимите коли на " Ферари ". Дали може някой да се изправи против тях?  " Дяволски бързи. Форд против Ферари в борбата за скорост и популярност на " Льо Ман " от Ей Джей Бейм разказва напрегнатото състезание сред Хенри Форд II и Енцо Ферари за владичество на автомобилната сцена в средата на 60-те години на предишния век. Бруталната и по едно и също време с това вълнуваща история излиза на български на 31 март с логото на издателство " Кръг " и в превода на Илияна Бенова – Бени. Динамичната корица е дело на Наталия Чайкина. 

 

Книгата придвижва читателя в свят на бързи коли и страховити опасности. Собствениците на автомобилни компании залагат имената и престижа си, а водачите – самия си живот.

 

В основата на историята е подготовката на " Форд Мотър Къмпани " и " Ферари " за надпреварите на Льо Ман през 60-те години. Ей Джей Бейм не се лимитира върху изложение само на 24-часовите съревнования, а прави доста повече – рисува вълнуващата картина на автомобилния спорт, навлизайки в дълбочината на историята му. От обстоятелствата създателят построява вълнуващ роман, който кара даже незапознатите с автомобилния спорт да тръпнат в очакване на развръзката.  В началото на 60-те години " Форд Мотър Къмпани " изостават от досегашната си лидерска позиция на американския авто пазар. Хенри Форд II наследява именития си дядо и знае, че би трябвало да направи нещо, с цел да възвърне славата на фамилната империя.

 

 

По същото време от другата страна на Океана Енцо Ферари към този момент се е трансформирал в жива легенда със своите стилни коли, основани да печелят надпревари. Той обаче е изправен пред предизвикателство – въпреки автомобилният спорт по това време да е в действителност рисково занятие, колите на " Ферари " прекомерно постоянно водят водачите си към гибелта им и притежателят на компанията е именуван " палач ".  И за двамата индустриалци надпреварата " 24-часа на Льо Ман " е борба за имидж – Ферари да опази превъзходството си, а Форд да го измести. Залогът е огромен, а дилемите пред тях - извънредно сложни.

 

 

Заедно с младия визионер Лий Якока и някогашния първенец на " Льо Ман " – Карол Шелби, Хенри Форд II съумява да претвори компанията си и да сътвори кола, която има капацитета да победи " Ферари " – властелина на европейските писти, и да направи нещо, което американски автомобил не е реализирал до този миг: да покори " Льо Ман ".

 

" Дяволски бързи " от Ей Джей Бейм освен ослепително документира съревнованието сред две от най-знаковите имена в автомобилния спорт, само че и показва вълнуващия свят на надпреварите, които форсират пулса на феновете и през днешния ден.   Ей Джей Бейм (1971)  е американски публицист, публицист и експерт по обществена тирада. Редовен създател е на " Уолстрийт Джърнъл ", а негови публикации са оповестени още в " Ню Йорк Таймс ", " Уошингтън Поуст " и редица други влиятелни издания. Бейм е притежател на премията " Кен Пърди " за най-хубаво писане на автомобилна тема. Има магистърска степен по литература от Нюйоркския университет.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР