Високи нива на Т-клетки от преболедуване на обикновена настинка могат

...
Високи нива на Т-клетки от преболедуване на обикновена настинка могат
Коментари Харесай

Проучване: Антителата след обикновена настинка могат да осигурят защита от COVID-19

Високи равнища на Т-клетки от преболедуване на елементарна простуда могат да обезпечат отбрана против COVID-19, откри изследване на Imperial College London, оповестено през днешния ден, което може да послужи за основа на подходи за ваксини от ново потомство.
Имунитетът против ковид е комплициран и макар че има данни за понижаване на равнищата на антителата шест месеца след имунизацията, се счита, че Т-клетките също играят значима роля за обезпечаване на отбрана, заяви Ройтерс.
В изследването, почнало през септември 2020 година, са прегледани равнищата на кръстосано реагиращите Т-клетки, генерирани от предходни настинки и грип, при 52 домашни контактни лица на позитивни случаи на COVID-19 скоро след излагането, с цел да се види дали те са траяли да развиват зараза. Установено е, че 26-те души, които не са развили зараза, са имали доста по-високи равнища на тези Т-клетки, в сравнение с хората, които са се заразили. От Imperial не показват какъв брой дълго ще продължи отбраната от Т-клетките.
"Открихме, че високите равнища на към този момент съществуващи Т-клетки, основани от организма при възпаление с други човешки коронавируси, като елементарната простуда и грип, могат да предпазят от зараза с Covid-19 ", споделя създателят на проучването доктор Риа Кунду.
Авторите на проучването, оповестено в Nature Communications, обявиха, че вътрешните протеини на вируса Sars-CoV-2, към които са ориентирани Т-клетките, могат да предложат различна цел за основателите на ваксини.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР