Висока инфлация Бюджет и финансиИнфлацията в България надхвърли 17%Бюджет и

...
Висока инфлация Бюджет и финансиИнфлацията в България надхвърли 17%Бюджет и
Коментари Харесай

Инфлацията в България вече докосва 18%

Висока инфлация Бюджет и финансиИнфлацията в България надвиши 17%Бюджет и финансиИнфлацията в България към този момент припомня за 1998 година
Инфлацията в България слага нови върхове, като през август към този момент приближава 18%. На сходно равнище растежът на цените на дребно е бил през 1998 година – след укротяването на хиперинфлацията в страната. Данните на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират, че цените стартират да се форсират още от пролетта на предходната година, само че най-големите скокове са след февруари 2022 година, когато Владимир Путин стартира войната си против Украйна.

Рекордното за последните близо 25 години покачване на цените е движено от доста по-скъпата сила и някои от главните артикули за семействата. Статистиката регистрира, че за година някои артикули, като самун, месо, мляко, олио и захар, са поскъпнали с сред 20 и 45%. Газообразните горива са скочили с над 120%, а твърдите – с към 60%. Топлоенергията е поскъпнала с към една пета, а автомобилните горива са с към 50% нагоре.



Само за месец цените на кошницата от артикули и услуги, обсъждана от националната статистика, са скочили с 1.2%. За втори следващ месец обаче горивата, които бяха измежду моторите на инфлацията, поевтиняват – в този момент със 7.1%. Това се случва след забележителното намаление на цените на петрола на интернационалните пазари в последните седмици и влизането в действие на скица за отплата на високите цени на всеобщите бензин и дизел.

За втори следващ месец се следи и поевтиняване на хляба – след премахването на Данък добавена стойност върху продукта и брашното. Понижението обаче е минимално – с 0.5%, макар че някогашният министър на стопанската система Корнелия Нинова обещаваше хлябът да поевтинее с 20% – с колкото беше понижено ДДС-то.

Спрямо юли леко поевтиняване се следи още при олиото – за първи път от година насам, както и при колите. Традиционно за летния сезон статистиката регистрира повишаване на визитите в заведения за хранене и хотели, както и на развлекателните услуги.

Ускорената инфлация е налице в цяла Европа, само че скокът на цените в България е измежду топ 5 в целия Европейски съюз в последните месеци. Дали това е по този начин и през август ще стане ясно в петък с формалните данни от европейската статистическа работа Евростат. Настоящите стойности на инфлацията в Блока обаче са в пъти над задачата на Европейската централна банка от към 2% и предвещава огромни нараствания на главните лихви.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР