Вирусната треска денга ще се превърне в основна заплаха в

...
Вирусната треска денга ще се превърне в основна заплаха в
Коментари Харесай

Денгата става основна заплаха в Европа, САЩ и Африка през това десетилетие

Вирусната тресчица денга ще се трансформира в съществена опасност в южните Съединени щати, Южна Европа и Африка през това десетилетие . Това предвижда основният академик на Световната здравна организация Джереми Фарар, представен от " Ройтерс ".

Причината е, че по-високите температури основават условия за разпространяване на комарите , пренасящи инфекцията.

Болестта от дълго време е камшик в огромна част от Азия и Латинска Америка и предизвиква към 20 000 смъртни случая всяка година. От 2000 година насам случаите на болестта в международен мащаб са се нараснали осем пъти, което се дължи основно на изменението на климата, както и на нарасналото придвижване на хора и урбанизацията.

Въпреки че огромен брой случаи остават нерегистрирани, п рез 2022 година бяха доказани 4,2 милиона болни по целия свят , а чиновниците в публичното опазване на здравето предизвестиха, че през актуалната година се чакат съвсем рекордни равнища на предаване. В момента Бангладеш се бори с най-тежкото огнище в историята си с над 1000 смъртни случая.
 Организация на обединените нации утвърди втора ваксина против малария
Организация на обединените нации утвърди втора ваксина против малария

Но напъните за ограничение се усложняват от устойчивост към съществени медикаменти за малария и разпространяване на инвазивни типове комари

" Трябва да приказваме доста по-активно за денгата, настоя Фарар, експерт по инфекциозни заболявания, който се причисли към СЗО през май.

" Трябва в действителност да подготвим страните по какъв начин да се оправят с спомагателния напън, който ще се появи в бъдеще в доста, доста огромни градове ", предизвести той.

Според него инфекцията евентуално внезапно ще се усили и ще стане ендемична в елементи от Съединени американски щати, Европа и Африка - всички райони, където към този момент е имало лимитирано локално предаване - защото световното стопляне прави от ден на ден региони гостоприемни за комарите, които я популяризират. Това ще окаже с ериозен напън върху болничните системи в доста страни, предизвести специалистът.
 В Европа се усилва риска от пренасяни от комари тропически заболявания
В Европа се усилва риска от пренасяни от комари тропически заболявания

За предходната година са регистрирани толкоз случаи на денга, колкото през последните 11 години преди този момент

По негови думи клиничните грижи са в действителност интензивни и изискват високо съответствие сред медицински сестри и пациенти.

Повечето хора, които се разболяват от денга, нямат признаци, което значи, че броят на случаите е доста по-висок от формалната статистика. Тези, които демонстрират признаци, могат да получат тресчица, мускулни конвулсии и болки в ставите, толкоз мощни, че са известни като " тресчица на счупените кости ". В тежки случаи - по-малко от 1% - денгата може да има летален край.

Няма характерно лекуване за денга, макар че има налична ваксина.

Подготовката на нови райони по света за справяне с денгата значи да се подсигурява, че всички публични здравни средства се изразходват в верните области, в това число за най-хубавия метод за надзор на комарите, уточни доктор Фарар.

Денга се популяризира от инфектирани комари Aedes aegypti, които се държат друго от типа, пренасящ маларията. Те хапят хора на закрито и през целия ден, а не през нощта. Размножават се в доста плитки води.
 Следващата пандемия ще е болест, която познаваме
Следващата пандемия ще е болест, която познаваме

Ефектът от изменението на климата върху съществуващи смъртоносни заболявания не е научен сюжет - към този момент се случва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР