Вирусът е доста активен. Не само че се появи Омикрон,

...
Вирусът е доста активен. Не само че се появи Омикрон,
Коментари Харесай

Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване. Вирусът ще остане с нас!

" Вирусът е много деен. Не единствено че се появи Омикрон, само че има и негови подварианти. Това са BA.1 – класическият Омикрон, BA.2 и BA.3. Вероятно и трите са зародили едновременно. Прави усещане, че BA.2 е по-малко прочут, само че той има и някакво преимущество, тъй като се популяризира много по-лесно. Според данни на British Medical Journal той се предава до 30 % по-лесно от класическия Омикрон ", разяснява пред Нова тв вирусологът проф. Радостина Александрова.

" Няма пандемия, която да е траяла без спиране. Кога тъкмо обаче ще свърши – следва да забележим. Трябва да знаем, че вирусът си остава с нас. Вече имаме опит – две години по-късно, с 10 милиарда сложени дози, с милиони преболедували - явно е, че хората имат някаква базова отбрана. Така че даже да се срещаме с вируса – да не се стига до такива трагични последствия като при започване на пандемията ", уточни тя.

Александрова акцентира, че съгласно последните данни на СЗО Омикрон е разгласен за преобладаващ вид.

" От СЗО показаха, че понижава тежестта на клиничната картина. Но би трябвало да създадем ангажимента, че това не трябва да ни успокоява, защото вирусът съумява да откри по-уязвимите хора и да сътвори много проблеми при тях ", счита специалистът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР