Европейският съюз има четири основни институции – Европейската комисия, Европейският

...
Европейският съюз има четири основни институции – Европейската комисия, Европейският
Коментари Харесай

"Да разберем Европа": Какво представлява Европейският парламент?

Европейският съюз има четири съществени институции – Европейската комисия, Европейският парламент, Съветът на Европейския съюз и Европейският съвет. 

Какво тъкмо прави Европейският парламент? Ролята му не се разграничава доста от тази на нашия парламент и също е сърцето на законодателството, само че в тази ситуация – европейското.

Какво съставлява Европейският парламент?

 ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо  Волфганг Шюсел пред bTV: Скоро няма да има спънки за пълноправното участие на България в Шенген 12 мин. Волфганг Шюсел пред bTV: Скоро няма да има спънки за пълноправното участие на България в Шенген  Словашкият министър председател Роберт Фицо е пристигнал в схващане 3 мин. Словашкият министър председател Роберт Фицо е пристигнал в схващане  Камера снима момента на стрелбата по Роберт Фицо (ВИДЕО) 2 мин. Камера снима момента на стрелбата по Роберт Фицо (ВИДЕО)  Нови цени за парното и топлата вода от юли 2 мин. Нови цени за парното и топлата вода от юли  ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо  Волфганг Шюсел пред bTV: Скоро няма да има спънки за пълноправното участие на България в Шенген 12 мин. Волфганг Шюсел пред bTV: Скоро няма да има спънки за пълноправното участие на България в Шенген  Словашкият министър председател Роберт Фицо е пристигнал в схващане 3 мин. Словашкият министър председател Роберт Фицо е пристигнал в схващане  Камера снима момента на стрелбата по Роберт Фицо (ВИДЕО) 2 мин. Камера снима момента на стрелбата по Роберт Фицо (ВИДЕО)  Нови цени за парното и топлата вода от юли 2 мин. Нови цени за парното и топлата вода от юли

Европейският парламент е единствената институция на Европейския съюз, която се избира директно от неговите жители. Това се случва на всеки пет години. Първите избори са извършени през 1979 година  

Парламентът е има законодателни, надзорни и бюджетни отговорности.

Дебатите се организират в две здания - в Брюксел и Страсбург, а административните му офиси са в Люксембург.

Парламентът употребява всичките 24 публични езика на Европейски Съюз в ежедневната си работа и всички са с идентичен статут, като всички документи се разгласяват на всеки език.

Европейският съюз има четири съществени институции

Колко депутати има Европейският парламент ?

Броят на членовете на Екологичен потенциал за всяка страна е симетричен на нейното население, само че никоя страна не може да има по-малко от 6 или повече от 96 евродепутати.

В момента европейските депутати са 705, само че през септември 2023 година те утвърдиха решението на Европейския съвет за увеличение на броя на местата в Европейския парламент с 15. Така на изборите през юни ще бъдат определени 720 депутати.

Българските евродепутати са 17.

За кого гласуваме ?

Кандидатите за европейски депутати се издигат от другите национални партии в страните членки. Така можем да гласуваме за хора, чиито позиции и политически визии припознаваме като свои.

Самият Европейски парламент е разграничен на политически групи, които са образувани на идеологически, а не народен принцип.

Например, евродепутатите от дясноцентристките партии в другите членки всекидневно стават част от Европейска национална партия(ЕНП).

Как стартира най-големият европейски кротичък план?

В момента политическите групи на Екологичен потенциал са седем:

Група на Европейската национална партия Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Renew Europe Group Група на Зелените/Европейски свободен алианс Европейски консерватори и реформисти Група „ Идентичност и народна власт “ Група на левицата в Европейския парламент - GUE/NGL

Някои членове не принадлежат към нито една политическа група и заседават като самостоятелни. А тук можете да ревизирате от кои политически групи са част актуалните български евродепутати: https://www.europarl.europa.eu/meps/bg/search/table

Работата на Народното събрание

Парламентът приема законите (заедно със Съвета на ЕС), препоръчани от Европейската комисия. По време на процеса евродепутатите могат да внасят промени в текстовете, които да пазят ползите на гласоподавателите.

Те организират срещи с представители на бизнеса, който би бил обиден от закона, с специалисти в региона и с жители.

В Народното събрание има 20 комисии, които се занимават с разнообразни области, измежду които сигурност и защита, права на индивида, интернационална търговия и конституционни въпроси. В тези комисии се преглеждат оферти за законодателство.

„ Поредицата е нещо като „ превод “ на комплицираните европейски процеси, които наподобяват за доста млади българи неразбираеми “, споделя създателят ѝ Яна Бързакова

Пленарните сесии, на които евродепутатите се събират в залата, с цел да гласоподават оферти закон, се организират четири дни всеки месец в Страсбург.

Освен това има надзорни и бюджетни отговорности.

Парламентът също по този начин играе основна роля при избора на ръководител на Европейската комисия и има пълномощието да освобождава Комисията.

Кой го управлява ?

Парламентът има ръководител, който управлява дебатите. Подписът му е нужен за приемане на законите на Европейски Съюз и бюджета.

Председателят участва на съвещанията на Европейския съвет и излагат гледната точка на Парламента във връзка с дневния ред. Той има мандат от две години и половина.

Заплати

Заплатите са идентични за всеки евродепутат и към юли 2023 година са 10 075,18 евро бруто на месец.

Повечето страни в блока задължават евродепутатите да заплащат спомагателен народен налог, което значи, че окончателното им възнаграждение може да варира в другите страни.

Освен това  те имат право на бонуси,  включително надбавка за общи разноски, златен парашут, пътни разноски, дневни надбавки, бюджет за личния състав, автосервиз, пенсия и медицински разноски.

„ Да разберем Европа “ е цифрова видео поредност на bTV. Проектът е обвързван с идния избор за Европейски парламент и показва забавни обстоятелства и потребна информация за Европейския съюз и европейската общественост, на младежите в България (18-35 г.)

Авторският състав на „ Да разберем Европа “ включва интернационалният редактор на bTV Новините Яна Бързакова и уеб редакторите на btvnovinite.bg.

Чрез поредицата потребителите ще научат всичко за европейската история и общите полезности, по какъв начин се основава законодателството в Европа и каква е ролята на Европейския парламент във връзка с европейските политики и качеството на живот на младежите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР