Виртуозният пианист Иван Янъков ще изнесе рецитал на 27 септември

...
Виртуозният пианист Иван Янъков ще изнесе рецитал на 27 септември
Коментари Харесай

Иван Янъков ще изнесе клавирен рецитал в София

Виртуозният пианист Иван Янъков ще изнесе рецитал на 27 септември от 19 ч. в зала 9 на НДК. Софийската аудитория първа ще има опция да чуе творбите в неотдавна записания му в Амстердам албум. В програмата са творби от Цезар Франк, Йозеф Хайдн, Питър Фриббинс, Нимрод Боренщайн, Сергей Рахманинов. Ще прозвучат и две български произведения - Ноктюрно на Добринка Табакова, което единствено преди дни актьорът показа като сингъл във всички международни музикални цифрови платформи, и " Le rappel des Rameaux De L`Autre Cote du Mirror Sonore " от Георги Арнаудов. През последните пет години пианистът постоянно извършва най-малко по едно българско произведение във всички свои рецитали в чужбина.
Пианист и диригент, Иван Янъков изнася концерти в над 30 страни в Европа, Австралия, Северна Америка и Азия. Свирил е като солист на редица оркестри и е имал изяви в голям брой огромни зали. През 2001 година, като победител на състезанието " Artists International Series ", е спонсориран за независим дебют в рециталната зала на Карнеги хол в Ню Йорк. Свирил е камерна музика с членове на Лондонската филхармония. Янъков има издадени компактдискове, които се продават в най-големите онлайн магазини. Негови албуми и сингъли са налични в над 120 международни музикални цифрови платформи.
Роден в София в семейство на музиканти, Иван Янъков учи и работи в Ню Йорк, където получава висша и магистърска степен в Mannes College of Music. Специализира и като цялостен стипендиант в Accademia Chigiana в Сиена, Италия. По време на престоя си в Съединени американски щати изнася многочислени концерти из цялата страна. Прави диригентския си дебют с Чешкия народен симфоничен оркестър в Прага. В Лондон той е създател и диригент на камерния оркестър London Chamber Players. Следват диригентски изяви в Европа и Азия, в това число Лондон, Мадрид, Москва и Шанхай. Негови осъществявания и концерти онлайн са предавани по телевизионни и радиоканали на три континента.
В България актьорът е бил солист на редица оркестри. По покана на Френската национална културно-образователна фондация господин Янъков изнася рецитали в Париж в чест на пианиста Алексис Вайсенберг.
Заедно с НДК Иван Янъков е съосновател на плана " Четиримата пианисти ". В няколко концерта дружно с Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски младши " взривяват " публиката на зала 1. Концертът им в лондонската Cadogan Hall е разпродаден месеци авансово. През 2022 година пианистът Антони Дончев се причислява към плана на мястото на Ангел Заберски.
Иван Янъков постоянно е канен да води майсторски класове в консерватории и университети в Европа и Азия. Член е на жури на интернационалните състезания, ръководител на жури на Първия клавирен конкурс за съветска музика в Сан Ремо, Италия, и на " Ернест Блох " в Лондон. Съосновател и музикален шеф е на фестивалите Siena Belcanto в Италия и Irvine Chamber Music Festival в Калифорния, Съединени американски щати.
В навечерието на концерта си в София Иван Янъков отговори на въпроси на ДУМА.

- Господин Янъков, кое дефинира избора Ви на тези творби на Добринка Табакова и на Георги Арнаудов, които ще прозвучат на 27 септември?
- Търсих несъмнено звучене. Исках да избера български произведения, които не са " обременени " от наши фолклорни детайли. Тези две творби са по-скоро с универсална тема, темп и естетика.
- Как приема публиката в чужбина композициите от български създатели, които представяте?
- Слава богу, не съм виждал в реакцията на непознатата аудитория единствено едно учтиво утвърждение. По-скоро творбите са посрещани с доста възторг, обич и екстаз. Често сътрудници са ме питали да споделя ноти на изсвирените композиции.
- През август още веднъж зарадвахте с концерт на София съмър фест феновете на плана " Четиримата пианисти ", който съчетава класика и джаз. Имате ли проекти къде ще го извършите в близко бъдеще?
- Имаме. Ще зарадваме българската аудитория с най-малко още две огромни събития до другото лято. Работим интензивно по нов план.
- А какви изяви Ви предстоят като пианист и като диригент през новия креативен сезон?
- Два дни след концерта в София дублирам същата стратегия в Лондон. Пак на българска сцена ще гостувам на Българския камерен оркестър Добрич, като ще бъда солист/диригент с клавирен концерт на Бах и пиеси от британски композитори. Предстоят ми няколко записа, както и излизане на нов албум през зимата (който бе записан неотдавна в Амстердам). Преди седмици излязоха два нови сингъла, а и още няколко такива ще се появят през сезона. В Милано имам план да се снима музикално видео с творби на Цезар Франк, Хайдн и Рахманинов. А има и още голям брой концерти и майсторски класове на три континента...>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР