Виртуозният кларинетист Иво Папазов – Ибряма получи голямата награда на

...
Виртуозният кларинетист Иво Папазов – Ибряма получи голямата награда на
Коментари Харесай

Ибряма получи голямата награда на Аполония за своя 70-и юбилей

Виртуозният кларинетист Иво Папазов – Ибряма получи огромната премия на „ Аполония ” по време на концерт довечера, с който Празниците на изкуствата в Созопол означават неговия 70-годишен празник. На формалното разкриване на фестивала в неделя бе оповестено, че музикантът е новият притежател на наградата „ Аполон Токсофорос ”, който се дава от фондация „ Аполония ” годишно от 1999 година насам, предава Българска телеграфна агенция.

Иво Папазов получи статуетката от Маргарита Димитрова, артистичен шеф на фестивала. Димитрова уточни, че премията тази година се дава на „ огромният човек, огромната фигура, огромният музикант Иво Папазов – Ибряма ”.

„ Нашата дребна статуетка, която всяка година връчваме на огромна фигура – такава, каквато е този прелестен човек до мен. Тя се дава от нашата фондация от обич към хората, които вършат изкуството в България и които го показват зад граница ”, сподели Маргарита Димитрова. Допълни, че неслучайно назовават Иво Папазов „ дипломат на българската просвета ”. „ И аз съм толкоз щастлива, че през днешния ден тази статуетка отива в неговите ръце ”, изрази насладата си тя.

„ Благодаря на Маргарита. Ако не беше тя, нямаше да я има „ Аполония ”, сподели Иво Папазов при приемането на статуетката. Ибряма съобщи, че посвещава тази премия, както всички свои награди до момента, на публиката.

Концертът на кларинетиста стартира с осъществяване на „ Беломорска сюита ”, поднесена дружно с оркестър „ Тракия ” на сцената на амфитеатъра в крайморския град.



Освен концерта, с който завърши вечерта, програмата на третия фестивален ден на „ Аполония ” сервира на феновете на изкуството в Созопол две литературни министър председатели, сценичен театър и кинопрожекция на актуален български филм.

Това бе вторият ден от литературната „ Аполония ”. Дворът на Художествената изложба се извърши с читатели, които станаха част от представянето книгите " Монолози " на Мария Касимова и " Любовта за напреднали " с текстове на 88 модерни български поети и писатели. Съставител на двутомника “Любовта за напреднали ” е Светлозар Желев, а художник на кориците е Теодор Ушев.

За книгата Светлозар Желев споделя: “В тези текстове на към 800 страници са събрани лирика и прозаичност. Повече от 80% са истински текстове, писани съответно за книгата, несъмнено, има такива, които са оповестени. Те сплотяват създатели от всички генерации, като стартираме от Иван Теофилов, Иван Цанев, Борис Христов и стигнем до най-младото потомство – Иван Ланджев, Стефан Иванов. Или пък в дамския том, където са Здравка Евтимова, Теодора Димова, Елена Алексиева. Разбира се, до Нели Станева, Гергана Станева. За мен благосъстоянието на тези разнообразни гледни точки е доста значимо във времето, в което живеем “.

В лятното кино се състоя и прожекцията на “Гео Милев в лабиринта на времето ” - вторият филм от програмата на празниците на изкуствата “Аполония ”.

Режисьор на кино лентата е Костадин Бонев, който ни връща назад в 20-те години, като преглежда националната злополука след подписването на Ньойския контракт до идването на Андрей Ляпчев на власт. В това комплицирано време твори поетът Гео Милев. Гласът на разказвача във кино лентата, който ни придвижва през лабиринта на времето, е на актрисата Койна Русева.

На сцената на читалище „ Отец Паисий ” гостува спектакълът „ Госпожица Юлия ” на софийския спектакъл „ Възраждане ”. Режисьор на спектакъла е Антон Угринов, а в постановката вземат участие актьорите Виттория Николова, Боян Младенов и Лили Шомова.

Обявеният авансово в програмата концерт на гостуващия пианист и композитор от Англия Джулиън Тревелиян не се състоя заради заболяване на актьора.

38-то издание на Празниците на изкуствата продължава до 5 септември. И през идващите дни фестивалната стратегия предлага забавни културни прояви в разнообразни сфери – музика, спектакъл, литература, кино, изобразително изкуство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР