Виолетов екип с оригиналната емблема на клуба от 1924 г.

...
Виолетов екип с оригиналната емблема на клуба от 1924 г.
Коментари Харесай

Внукът на основател на Етър получи екип с оригиналната емблема

Виолетов екип с истинската емблема на клуба от 1924 година получи Руен Хаджиниколов - внук на един от създателите на " Етър " Никола Илиев. " Болярите " към този момент върнаха на екипите си първата емблема в чест на стотния празник, като на гърба на фланелките пък е изписано " 100 години: 1924-2024. Пазим историята! "

Руен Хаджиниколов и до през днешния ден съхранява архива на Никола Илиев, в който е и самият оригинал на емблемата. Тя е рисувана през 1924 година от самия Никола Илиев, излиза наяве от документите в него. В първия правилник на " Етър " в член 59 е записано: " Официалният клубен знак е два концентрични черни кръга, от които външният по-дебел, а в средата славянската писмен знак " Е ". За първи път емблемата е оповестена през 1961 година в книгата на Любен Кантарджиев, отдадена на " Етър ".

Никола Илиев е един от основните основатели за основаването на МСК (Младежки състезателен клуб) през 1919 година, а през 1924 година - и на " Етър ". В продължение на 10 години пази вратата на представителния тим. Сам създава и първите футболни топки на отбора. Основател и на първия баскетболен тим в града, един от основателите и на първото филателно сдружение във Велико Търново. Благодарение на неговите мемоари изискуем голяма част от информацията за първите години на клуба.

" В сегашния сезон тимът играе с първата емблема от 1924 година на екипите си. Искахме с този жест да увековечим стогодишния празник, тъй като историята би трябвало да се помни и да се пази ", съобщи ръководителят на Управителния съвет на " Етър ВТ " Деян Куздов.

" Благодаря на управлението на клуба и поисквам триумф на етърци. Като музеен служащ не преставам в същия дух, вардя всичко, обвързвано с основаването на " Етър ", сподели Руен Хаджиниколов и изяви подготвеност да даде всички материали за експозиция през април 2024 година, когато тържествено ще бъде празнуван вековният празник на " Етър ".
 Треньорът на Етър: Ще ви кажа цялата истина...
Треньорът на Етър: Ще ви кажа цялата истина...

Ето какво сподели треньорът на Етър
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР