Винсент Ван Гог е художникът, който иска любов и семейно

...
Винсент Ван Гог е художникът, който иска любов и семейно
Коментари Харесай

Жените зад гениалността: Винсент ван Гог и неговите вдъхновения

Винсент Ван Гог е художникът, който желае обич и фамилно благополучие, само че не ги получава. Той желае да обича и не може да живее без обич, има потребност от жена. В писмата си до брат си Теодор написа, че човек не може постоянно да плува в намерено море, а се нуждае от барака на брега, огън в огнището, жена и деца.

Когато 20-годишният Винсент се мести в Лондон, животът наподобява обезсърчителен за бъдещия талант. Той наема дребна стая от общителна жена, а тя има дребна щерка, която печели сърцето на Ван Гог. Момичето се споделя Урсула и е на 19 години.

Peasant Woman, Two Heads, 1885
— Vincent van Gogh (@vangoghartist)
Всяка заран тя буди Винсент, с цел да се разходят или да закусят дружно, в резюме, с цел да прекарат дружно още един елементарен ден за нея и паметен за него. Тя се отнася към Ван Гог несериозно и гледа на нещата като на развлечение. От друга страна той повече от един път признава любовта си към Урсула, като всякога получава отвод. Може би тъкмо по това време се появяват първите „ странности “ на бъдещия талант, които единствено се утежняват с възрастта.

Предстои Урсула да се омъжи за различен, а Винсент е изхвърлен от квартирата. След като се мести в предградията на Лондон, той продължава да върви всеки ден в къщата на своята муза, с цел да стои няколко минути под прозорците, ако силуетът на обичаната му проблесна там. Десетки километри пешком, окървавени крайници и всичко това в името на няколко минути благополучие. Животът внезапно губи всевъзможен смисъл за него и той, оставяйки постоянна работа и дом, потегля на странствуване, без да знае къде и за какво отива, просто да бъде надалеч от подлата Урсула.

На Ван Гог му се коства, че е невероятно да се влюби повторно, тъй като няма втора Урсула на земята. През 1881 година обаче написа на по-малкия си брат Тео, с който остава в близки връзки до края на живота си, че желае да показа с него загадка, която брат му може към този момент да знае от други.

Той написа: „ Искам да ти кажа, че това лято доста се влюбих в K. “ . Става дума за Кей, неговата братовчедка . Въпреки младостта си, тя е вдовица с дете. Момичето не мисли да основава ново семейство, изключително с грозния си братовчед, който също така към този момент е прочут със своите странности.

Винсент, който не си е взел поука от предишното, стартира да преследва новата си възлюбена. Тя му отхвърля, само че наподобява решителното „ не “ единствено предизвика гения. За да основава шедьоври, той би трябвало да обича, даже и да има непостижима фантазия.

За разлика от Урсула, Кей даже не желае да предложи другарство на своя почитател. Скоро цялото семейство схваща за мъчителната обич на Винсент и избухна голям скандал.

Той не се влюбва още веднъж, което обаче не пречи на актьора да се ожени. Не по обич, а по някакви разбираеми за него аргументи. Винсент взема решение да вземе перачка (и някогашна проститутка) за своя брачна половинка, като по този метод още веднъж обърква фамилията си. Кристина е няколко години по-възрастна от гения, не схваща нищо от изобразяване и пие като каруцар.

Осъзнавайки много бързо, че няма да види доста пари от бедния художник, тя бяга и се връща в обществения дом. Ван Гог се оказва извънредно сензитивен човек. Как може тя да изостави благодетеля, който на процедура я взе от улицата? Той още веднъж е смачкан и погубен.

Последният опит за фамилно благополучие за художника е с 40-годишната Марго Бегеман . Ван Гог взема решение да ѝ даде късмет и ѝ предлага брак. Въпреки напредналата си възраст, булката е повлияна от сестрите си, които са изрично срещу съмнителния съюз. Марго, която по принцип е постоянно покорна, ненадейно демонстрира непримиримост и сестрите ѝ дават обещание да я омъжат за Ван Гог. По-късно обаче самият той се отхвърли от предлагането си.

От този миг Винсент Ван Гог взема решение да не помни за дамите един път вечно и занапред нататък той има единствено една обич - живописта.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР