Винени кристали отпреди 8000 години се пазят във Варненския археологически

...
Винени кристали отпреди 8000 години се пазят във Варненския археологически
Коментари Харесай

Във Варна се пази най-старото вино отпреди 8000 години

Винени кристали отпреди 8000 години се пазят във Варненския археологически музей. Те са открити по най-старото злато, защото е имало бит античните да пръскат покойниците с вино. Това значи, че най-старата напитка е в морската столица, а не както се твърдеше – в Грузия, където е намерено вино на 7000 години, изясни в морската столица Виталий Меркушев – ръководител на борда на Черноморския конгрес за винопроизводство. 

По времето на Живков България е била втора по експорт и четвърта по произвеждане на вино, а в този момент е на 22-ро място, добави той. Страната ни държи едвам 1% от пазара, а междинната цена на литър е едвам 1 евро, оповестява " Дарик ".

България е експортно насочена и изнася над 60% от създаденото вино, уточни Станимир Стоянов – ръководител на Съюза на енолозите у нас. Годишно производството доближава 120 млн. литра. Основните пазари за експорт са Полша, Чехия, Русия, Германия и Съединени американски щати.

Петият Черноморски конгрес на винопроизводството 2018 ще се организира от 27 до 29 юни в курорта " Златни пясъци ". Гостите ще могат да посетят ревюто за вино и високоалкохолни питиета, създадени в Черноморския район, Кавказ и на Балканите, а също по този начин да вземат присъединяване в мероприятията на огромното интернационално събитие.

На ревюто ще могат да бъдат дегустирани виновност от 20 страни от района. Форумът се организира под патронажа на Международната организация на лозарството и винопроизводството и с поддръжката на Министерството на селското стопанство на Руската Федерация и Съюза на енолозите в България.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР