Винаги се учудвам на нашата късопаметност, казва проф. Антоний Тодоров

...
Винаги се учудвам на нашата късопаметност, казва проф. Антоний Тодоров
Коментари Харесай

Сякаш забравихме за какво бяха протестите през 2020 година


Винаги се удивлявам на нашата късопаметност, споделя проф. Антоний Тодоров пред Дъждовни води. Сякаш забравихме защо бяха и какво желаеха дълго траялите митинги през 2020 година.

Дъждовни води: Господин Тодоров, какви са вероятните властови комбинации в 48-ото Народно заседание?

проф. Антоний Тодоров: Струва ми се, че тези властови комбинации, които чисто аритметично могат да се случат, ще се окажат нежелани. сред първите две партии по брой на гласовете - ГЕРБ и " Продължаваме промяната ". Впрочем, даже и техните гласове са много лимитирани. ГЕРБ наподобява изолиран - самите те надали биха приели коалиция с Движение за права и свободи, а Демократична България и Българска социалистическа партия надали биха създали коалиция с ГЕРБ. Изглежда, че няма да има опция да се образува държавно болшинство.
Редакцията предлага
Освен в случай че, тук към този момент стартирам нечиста сделка, не се съгласят на държавно управление отвън партиите и без присъединяване на политически водачи и дейци. Независимо дали ще го назовем експертно или технократско, то би могло да ръководи в идващите няколко месеца, до момента в който България премине през най-трудните зимни месеци. Това изисква доста ясна стратегия и цели. Подобен кабинет няма да може да прави обилни промени, а ще се занимава с рецесиите, пред което обществото е изправено. Засега не виждам предпочитание да се договаря и сходен формат.

Дъждовни води: Ако приемем, че експертният кабинет е вероятен, може ли той да бъде потребен за България сега или асоциациите с държавното управление на Любен Беров към момента са настоящи?

проф. Антоний Тодоров: Аз считам, че така наречен експертни или технократски държавни управления са нездравословни за демокрацията. В случая въпросът не е дали няма да е потребен, а дали сходен кабинет няма да е доста нездравословен за България. Има едно чувство в обществото, че нещата не вървят добре, че ни предстоят извънредно сложни провокации. Важното е да се реши дали е по-добре да имаме конституционното служебно държавно управление или такова, което ще може да разчита на Народното събрание и на това, което той може да направи - да вземем за пример промени в законодателството или бюджета.

Разбира се, разликата с времето на Беров е сериозна, България е в Европейски Съюз и НАТО и това основава друга среда. В страната работи и европейската прокуратура. Това дава повече правни рамки и условия за резистентност.    

Дъждовни води: Докога съгласно Вас ще се отсрочва укрепването на правовата страна в България? Изглежда, че в следващ парламент болшинството няма да има необикновен интерес от сходна промяна.

проф. Антоний Тодоров: Отговарям Ви напряко: до момента в който ние жителите, групово не изберем болшинство, което желае и може да се оправи с тази превзета страна и корупция. Докато болшинството от хората не схванат, че това е наложително. Без това нищо друго не става. И постоянно се удивлявам на нашата късопаметност. Сякаш забравихме защо бяха и какво желаеха. Въпроси като войната в Украйна и доставките на " Газпром "  не вълнуват толкоз гласоподавателите, колкото този проблем.

Дъждовни води: Наистина ли тези избори бяха решаващи за геополитическата ориентировка на България? Много наблюдаващи и медии изрекоха сходна теза.  

проф. Антоний Тодоров: Лично аз не виждам никаква сериозна опасност за геополитическия избор на България. Само една парламентарно показана партия предлага референдум за излизане от НАТО и се опълчва на влизането ни в еврозоната. Тя има много стеснен потенциал и поддръжка в обществото. Големите партии, които имат шанса да ръководят по никакъв метод, няма да провокират сходно нещо, то въобще не стои на дневен ред. Най-големият риск е България да стане като Унгария на Виктор Орбан. Но даже и той има своите граници и надали би изкарал страната си от Европейския съюз.

Дъждовни води: Могат ли да се вършат съществени заключения от сериозния спад на гласовете на Движение за права и свободи в Турция?

проф. Антоний Тодоров: Да. Нека не забравяме, че там има една общественост, която носи в себе си историческа контузия. Тя е на поколението, което. За новото потомство, което не е преживявало всичко това, тези неща са история. И бих споделил, че връзката на тези младежи с България е много проблематична. Въпросът, който стои пред тях, е за какво въобще да гласоподават на българските избори? Те го вършат в името на родителите си. Но в едно близко бъдеще това от ден на ден ще затихва. Аз мисля, че ние към този момент много пресилваме въздействието на Движение за права и свободи в тази общественост. 

Дъждовни води: Българска социалистическа партия загуби над 30 хиляди гласа на тези избори. Каква е равносметката за алената партия, обратими ли са отрицателните трендове?  

прод. Антоний Тодоров: От 2017 година Българска социалистическа партия е изгубила три четвърти от гласоподавателите си. Това е страховит срив - от съвсем милион до малко над 230 000. Това няма аналог. Ако настоящето управление остане, партията последователно ще изчезне. На едни последващи избори може да стигне и 4-те %.

Но в Българска социалистическа партия има и хора, които не желаят това да се случи и които се активизират. Такива като настоящия министър на правораздаването Крум Зарков, евродепутата Петър Витанов, кмета на Перник Станислав Владимиров и други. Има и такива, които очевидно не могат да търпят това състояние. Но промяната на управлението е единствено алегоричен жест. Българска социалистическа партия в действителност прекалено много заседна в една консервативно-национална ниша,. 

И тези хора първо би трябвало да се преборят с управлението. Второ, да проведат сериозен диалог в средите на социалистите. А по-късно да се извърнат към огромните браншове на обществото, с които всекидневно социалистическите партии в Европа си поддържат връзка. Това значи да вземем за пример съдействие със Зелените и с младите демократично насочени хора. Защото нишата на националния консерватизъм е заета, а и по принцип не там е мястото на една социалистическа партия. Трябва да се каже, че времето за всичко това от ден на ден изтича. Защото, когато една партия падне под някакъв предел на поддръжка в обществото, хората просто престават да я виждат.

Дъждовни води: Може ли да се счита, че България е минала за непрекъснато в " италиански сюжет "  и оттук нататък ни чака най-малко по един парламентарен избор на година?

роф. Антоний Тодоров: Страхувам се, че е допустимо. Разбира се, в Италия доста по-често се сменят държавни управления, в сравнение с да се организират избори. По-скоро можем да попаднем в израелския вид - доста чести избори и доста чести смени на кабинети. Злоупотребата с изборите ги трансформира в нещо като ротативка. Много политици си показват, че като се завърти още веднъж тя и може да се паднат три черешки. Това е неуместно. Хората ще изгубят доверие в изборите въобще като инструмент на демокрацията и това е най-лошото.   

Дъждовни води: Разчитат ли вярно политиците сигналът, който гласоподавателите дават, за невъзможността за реализиране на устойчиво ръководство? 

Антоний Тодоров: В самата акция имаше политици, които твърдяха, че тези избори няма да решат нищо и че предстоят нови. Когато го твърдиш сходно нещо, как можеш да разчиташ, че ще мотивираш и организираш гласоподавателя? Тук имаме доближаване на безотговорността на политическата класа и на безотговорността на гласоподавателите. Хората се държат по този начин, като че ли вотът е супермаркет - каквото им скимне това ще изберат, забравяйки, че посочваме освен депутати, ами и идващото ръководство. И че един неприятен избор би навредил на всички.      

Политологът проф. Антоний Тодоров е автор многобройни книги и научни публикации, експерт в региона на прехода в Източна Европа и учител в Нов български Университет.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР