Винаги е хубаво и удовлетворяващо да развенчаеш някой мит. А

...
Винаги е хубаво и удовлетворяващо да развенчаеш някой мит. А
Коментари Харесай

10 от най-разпространените научни митове

Винаги е хубаво и удовлетворяващо да развенчаеш някой мит. А в този момент ще разбираем цели 10!

Мит: Еволюцията протича от низшето към висшето

Макар да се счита за безспорен фактът, че при естествения асортимент оцеляват най-силните гени, има доста случаи, когато остават и несъвършените организми. Например: гъбите, акулите, лангустите и мъховете. Всички те са си останали едни и същи в продължение на хилядолетия. Всички тези организми са се приспособили към околната среда.

Организмите от другите класове могат да се променят, само че не постоянно в позитивна посока. Някои животни сменят средата, която населяват и тяхната акомодация не постоянно подхожда на спецификата на тяхната същина. Тази приспособеност е обвързвана с окръжаващата ги среда, а не с напредъка.

 

Мит: В космоса човешкото тяло се взривява

Вероятно си мислите. че във вакуум човешкото тяло се пръска. Този мит се е появил вследствие на научно-фантастичните филми, които го употребяват, с цел да придадат на сюжета си меродавност и трагичен резултат. Фактически човек може да изкара 15-30 секунди в открития космос, в случай че преди да излезе, е поел въздух. Това не разрешава на дробовете да се разпилян. След 15 секунди дефицитът на въздух провокира самозабравяне и изпадане в бесъзнание, което води до задушаване.

 

Мит: Полярната звезда е най-ярката звезда в северното полукълбо на нощното небе

Оказва се, че звездата Сириус е по -ярка от Полярната. Нейната мощ е 1.47, до момента в който на Полярната е 1.97. Колкото по- малко е цифрата, толкоз по- ярка е звездата. Значението на Полярната звезда е в това, че тя демонстрира север, по тази причина още я назовават Северна. Полярната звезда е най-ярка в съзвездието Малката Мечка и единствената Северна звезда, защото такива звезди постоянно се трансформират.

 

Правилото за петте секунди

От деца знаем, че в случай че храна, паднала на пода, не е престояла там 5 секунди, може умерено да бъде изядена. Това обаче не е правилно, тъй като в случай че на пода има микроби (а то обезателно има) и храната е паднала върху тях, те  незабавно се залепят за нея. Но пък да се ядат микроби и нечистотия не е чак толкоз неприятно, тъй като това оказва помощ за подсилване на имунната система на индивида.

 

Мит: съществува тъмна страна на Луната

В реалност всяка част от Луната по някое време се осветява от слънцето. Недоразумението е обвързвано с обстоятелството, че Луната постоянно има страна, която е невидима от Земята. Това се дължи на гравитационната двигателна сила на Земята, която е толкоз мощна, че Луната ни демонстрира единствено едната си страна.

 

Мит: клетките на мозъка не се възвръщат

Популярно разбиране гласи, че щом един път са унищожени, клетките не могат да бъдат сменени. Причината този мит да бъде по този начин публикуван е тази,че в него е вярвало цялото научно общество. Но през 1998г. шведски и калифорнийски учени разкрили, че в мозъка на възрастния човек клетките на мозъка могат да регенерират. По-рано се смятало, че комплицираната конструкция на мозъка можела съществено да бъде развалена от растежа на нови кафези. Което пък дава вяра,че може да бъде създадено лекарство за заболяването Алцхаймер.

 

Мит: монета, хвърлена от небостъргач, може да убие минаващ изпод човек

Този мит е толкоз разпрространен, че към този момент е станал един тип факсимиле в доста филми. Идеята е,че в случай че вие хвърлите монета от едно пени, да вземем за пример от Емпайер стейт билдинг, тя ще набере задоволително скорост и може да убие човек, минаващ по улицата. Но по  правилото на аеродинамиката, това няма да е задоволително. човек може единствено да почувства остра болежка.

 

Мит: метеорите се нагряват от триенето с въздуха, когато навлизат в атмосферата

Когато метеорът навлиза в атмосферата и става астероид, той се нагрява от скоростта, с която притиска въздуха пред себе си. Налягането на въздуха генерира топлота, задоволително интензивна, че да нагрее камъка по този начин,че да се появи блестящо зарево. Трябва да се разсее митът за това, че при конфликта със земната повърхнина метеорите са доста горещи и стават астероиди. В реалност метеоритите съвсем постоянно са студени, когато допират земята и от време на време дори ги намират покрити с коричка лед. Това се случва заради обстоятелството, че те толкоз мощно замръзват в космоса, че топлината при триенето стига единствено да разтопи повърхностните пластове на астероида.

 

Мит: мълнията в никакъв случай не пада два пъти на едно и също място

Другия път, когато видите падаща гръмотевица и хукнете към това място да се спасявате от идната гръмотевица, спомнете си за написаното в тази публикация. Мълнията пада на едно и също място и това се случва много постоянно. Има,разбира се, избрани места, където мълниите падат доста постоянно и това са високите дървета или сгради. В намерено пространство мълнията ще падне върху най-високия предмет толкоз пъти,  докато бурята не се отдалечи задоволително. Върху Емпайер стейт билдинг падат към 25 мълнии годишно.

 

Мит: в космоса няма гравитация

В реалност в космоса има задоволително доста гравитация. Причините за това, че космонавтите плуват в безтегловност, се крият във обстоятелството, че те се движат в орбитата на Земята. Те падат към Земята, само че се реалокират настрана колкото е задоволително, да не се сблъскат с нея. Гравитацията съществува на практика във всички елементи на космоса. Когато галактическият транспортен съд доближи орбита- 400 км над Земята, гравитацията се снижава единствено с 10%.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР