Виктория ГеоргиеваСъбитията от последните седмици - вътрешните противоречия в некоалицията,

...
Виктория ГеоргиеваСъбитията от последните седмици - вътрешните противоречия в некоалицията,
Коментари Харесай

Цъка миграционна бомба, властите у нас мълчат*

Виктория Георгиева

Събитията от последните седмици - вътрешните несъгласия в некоалицията, още повече нападението на Хамас над Израел, са много интензивни и взривоопасни, заради което фокусът резонно е ориентиран към тях. Съвсем апропо обаче минава информацията за почналото разискване на нов правилник за ръководство на убежището и миграцията, който да размени настоящия Регламент от Дъблин.
Към момента системата дефинира една-единствена държава-членка на Европейски Съюз, която да дава отговор за обработването на дадена молба за леговище. Процедурата се основава на няколко критерия, в това число критерия за първа страна на влизане.
Но съгласно мненията на европейските служители, миграционната рецесия натоварва неимоверно страните членки на първа линия и е нужен нов механизъм за взаимност. Идеята, най-малко на пръв взор, е да се опростят и улеснят процедурите.
Промените са за преместващите се мигранти от страната, в която са пристигнали за първи път.
Сред новите правила се разисква самостоятелният принос на страните членки да стане подобен, да може да има пренасяне, финансов принос или различни ограничения за взаимност. В регламента се съдържат и ограничения, ориентирани към " попречване на злоупотребите от страна на лицата, търсещи леговище и отбягване на вторичните придвижвания. Това е казусът, в който мигрантът се мести от страната, в която е дошъл за първи път, с цел да потърси протекция или непрекъснато заселване на друго място ".

Тези думи звучат изсъхнало и неособено ясно

Какво тъкмо значат готвените промени за България. На първо място, дефинират се отговорности за лицата, търсещи леговище, да подават молба в първата страна членка на влизане или на легален престой, като се възпират вторичните им придвижвания. Тоест претендентът няма да може да избира страната членка, в която да подаде молбата си, а ще би трябвало да остане в първата страна, в която е влезнал. Вероятно е ненужно да загатвам, че постоянно, първата такава от Европейски Съюз, в която влизат мигрантите, е точно нашата.
Още през юни тази година Съветът на Европа одобри законодателни актове в региона на убежището и миграцията, като аргументът беше " рационализация на нормативната уредба на Европейски Съюз в региона на убежището и миграцията ", а в реалност концепцията е да се одобряват квоти за мигранти от страни с огромен напън в други страни, което чисто и просто значи, че България ще би трябвало да одобри голям брой мигранти от най-засегнатите все още европейски страни. На базата на солидарността се основава механизъм, при който ще бъде избран и най-малък годишен брой премествания от страните членки с най-голям брой влизания в Европейски Съюз към страните членки с най-нисък, като цифрата за преместванията е избрана на 30 000, а при нужда може да бъде и увеличена.

По какъв метод ще ни обиден готвените промени?

Към момента страните, които одобряват най-вече мигранти и натискът към тях е най-силен, са Италия и Гърция. Ако ви се коства, че от войната в Сирия има повишен напън и към нашата страна, което е безусловно правилно, си представете какво ще последва, в случай че Регламентът от Дъблин бъде изменен. През юни се одобри и следното изменение: " При поискване от ползваща се страна членка, допринасящите страни членки следва да могат да дават различни ограничения за взаимност, които следва да бъдат ориентирани към построяването на потенциал, услуги, дипломиран личен състав, уреди и техническо съоръжение в области като регистрацията, приемането, ръководството на границите, скрининга, задържането и връщането... " Както и: " Държавите членки, подложени на миграционен напън, следва да могат да разчитат на потреблението на ограниченията за взаимност, включени в солидарния запас ".
Ние ще сме от тези, които ще би трябвало да станем още по-солидарни към други, като предоставим и/или изградим още бази за настаняване на мигранти. Ако се чудите за какво на никое място не сте прочели детайлности за тези промени и не сте чули ръководещите да дебатират готвените промени, продължавайте да го вършиме. Към момента нито има публична позиция на страната ни, нито политиците ни смятат тематиката за предпочитана.
Ако допреди готвените промени, " молба за интернационална протекция " или " молба " означаваше искане за протекция от страна членка, към този момент тя ще може да е от " лице без поданство, за който или което може да се счита, че желае да получи статут на емигрант или статут на субсидиарна протекция ".
Направо злокобно звучи готвената смяна, че "...когато Комисията и Съветът преценяват, че дадена трета страна не сътрудничи в задоволителна степен във връзка с противоположното приемане на нелегално пребиваващи жители на трети страни, Комисията и Съветът, в границите на съответните си области на подготвеност, преглеждат подобаващите дейности, като вземат поради цялостните връзки на Съюза и страните членки с третата страна... ". Само не е конкретизирано ще ни притискат ли, ще ни лимитират финансирането и полагаемите ни се еврофондове ли, ще ни заплашват с преследване от Европейски Съюз ли...

Не можем да пропуснем и тази смяна:

"...държавите членки следва да ускорят разглеждането на молбите на претенденти, които са жители на - или, при положение на лица без поданство, с предходно всекидневно местожителство във - трета страна, за която делът на решенията за даване на интернационална протекция е под 20% от общия брой на решенията за тази трета страна ". Това още веднъж ни касае, и то много съществено, точно нас.
Ще спра дотук с готвените промени, само че даже и посочените по-нагоре, са пределно ясни. Остава единствено неразбираема позицията на властниците ни. За разлика от тях, Германия да вземем за пример, в края на предишния месец, предизвести, че не е съгласна с промяната в този й тип и може да не я поддържа. Подобни опасения се чуват и от други страни-членки, които ще са наранени от измененията.

Търсещи леговище дами и деца или нападателни мъже-мигранти

Всъщност на 04.10 представителите на страните - членки на Европейски Съюз реализираха единодушие, като утвърдиха мандата си за водене на договаряния по готвените промени. Разбира се, това включва и нашите представители, които обаче даже не благоволиха да ни уведомят, още по-малко да ни разяснят какво ни чака с готвените промени.
Институциите на Европейски Съюз са се заели да завършват Пакта преди края на сегашния законодателен мандат през юни 2024 година, което значи, че нямаме доста време за ответна реакция, в случай че изобщо предприемем такава.
Към момента бежанските лагери у нас са претъпкани, има чести прояви на неспазване на разпоредбите и протести от страна на жителите, а т.к. множеството центрове са със свободен режим, има и неконтролируемо овакантяване на местата, както и увеличена престъпност в близките региони. По думите на работещи в лагерите, се докарват непрекъснато нови мигранти, като всички са на възраст до 25-30 години и са над 95% мъже. Мигрантите са най-вече от Алжир, Мароко, Тунис, и в пъти по-малко от Сирия, където към момента има военни дейности.

Ние потенциал за банкет на повече мигранти нямаме

Това значи ново строителство или приспособяване на към този момент съществуващи здания, с цел да можем да отговорим на новите промени. Всъщност казусът с настаняването е най-малкият. На фона на прииждащите млади мъже от друга вяра, постоянно извънредно отрицателно настроени към приемащата ги просвета, както и приемащи дамите за движимости, които могат да експлоатират полово, вероятността да ни задължат да приемем в пъти повече, значи злополучие за страната ни. Не е загадка, че към този момент пребиваващите тук се устоят главно с обири и противозаконни действия, а случаите, в които някои от тях биват забъркани в тежки закононарушения, нарастват.
Например рейсът, ръководен от малолетен мигрант, който се вряза в полицейската кола на двамата чиновници на реда през 2022г., което докара до гибелта на служителите на реда. Наскоро в София пък имаше почистване на сметки сред сириец със статут на непрекъснато пребиваващ в страната, което за следващ път изведе на напред във времето и въпросът по какъв аршин се позволяват толкоз рискови лица у нас, в това число получават и разрешителни за престояване. Вече безусловно всекидневие са и случаите на гонки сред коли, бусове, даже и тирове с мигранти, и служители на реда, постоянно завършващи със гибелта точно на чиновниците на реда.
Ситуацията в Любимец, в Пъстрогор и на другите места с такива центрове, не е по-различна. На места се постанова локалните да се самоорганизират и основават цивилен патрули, които да наблюдават за държанието на мигрантите и да пазят дамите и дъщерите си, тъй като въпросните ги тормозят, насочат неприлични подмятания, опипват ги и даже ги насилват.
И на този декор, след всички проблеми, които се усилват, основават се и нови, ние сме оставени в цялостно незнание каква позиция ще заемат ръководещите ни по отношение на готвените промени.

Флагман, със съкращения
*Заглавието е на редакцията
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР