Виктория Георгиева След като стана пределно ясно, че организирана престъпна

...
Виктория Георгиева След като стана пределно ясно, че организирана престъпна
Коментари Харесай

Клозетната журналистика или докъде се простира свободата на словото

Виктория Георгиева

След като стана пределно ясно, че проведена незаконна група, която включва Красимир Каменов-Къро, Цветан Василев, така наречен проверяващ публицист Митко Бивола и други, е целяла да дискредитира висши магистрати, а държавното обвиняване разгласява чатове сред създателя в „ Бърд ” и негов източник на информация, арестуван под стража като обвинен за държане на наркотични субстанции, офанзивите против основния прокурор станаха все по-чести и нападателни.

Биволъ, все още Бърд, от дълго време са ясни – в случай че преди годините имаше някакви наивни очаквания, че първите вършат проверяващата публицистика, към този момент е пределно ясно, че приемникът им  са не просто драскачи, а дезинформатори, които видно обслужват избрани ползи, медийна бухалка...

Не от през вчерашния ден въпросните си служат с разнообразни похвати, целящи да генерират трафик към тях, като редом очернят неуместните на спонсорите им лица. Преди няколко години сътвориха позорна провокация на гърба на убитата тв водеща Виктория Маринова, пробвайки се манипулират обществеността, че изнасилването и убийството са осъществени по поръчка на тогавашните ръководещи, тъй като Маринова била проверяващ публицист,  разкрила компрометираща информация. Жертвата беше тв водеща, само че на развлекателен форма, а в единственото и предаване, касаещо по-различна тема, беше посетител точно Стоянов, само че там се изнесоха от дълго време оповестени данни.

Биволъ подадоха тази погрешна информация даже на НПО-то, на което те в действителност спомагат за оценката им в годишната ранглиста, касаеща и нашата страна - " Репортери без граници ". Същите така наречен кореспонденти, които си разрешиха да пишат погрешни изказвания, поради които най-после тихомълком се извиниха.

След време се пробваха да подреден следващ скандал, като този път сътрудника им, също сякаш проверяващ публицист - Христо Гешев, бил липсващ. Не просто липсващ, а бил похитен, бил държан принудително цяла нощ от двама незнайни, тъй като направил разкрития, касаещи ръководещите. Най-скандалното е, че на „ журналиста ”, по-известен с извратените си клипове, в които дегустира личните си екскременти, му бе зачислена и защита да го пази... Разкриха се и случаи на измами, които той е правил с цел да се облагодетелства финансово.

Миналата година различен създател в Бърд – Атанас Чобанов – завъртя следващата сапунка, в която твърдеше, че е имало закани против живота му, а информацията той бил получил персонално от представител на знамение посолство у нас.

Първо, Чобанов беше разгласи, че е получил съобщение от формален представител на непознато държавно управление за непосредствена опасност против него, която обаче била единствено за България. Чобанов живее и работи от години във Франция. Откога заканите могат да са местни? А още по-интересно беше, кои са тези служби или даже непознат представител, които персонално дават сведения на заплашвания, а не на сътрудниците си от локалните звена.

Според Чобанов, опасността идвала от първия ред на Народното събрание и евентуално била поради последната му публикация, в която се замесват американския лобист Тони Подеста и негови контрагенти, за които журналистът твърди, че били близки до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Въпросната публикация на Чобанов в действителност не разкрива в действителност нищо забавно или скандално - вършат се единствено всякакви изказвания и внушения. Типичен способ за него и уеб страницата, в който работи.

Чобанов даже твърдеше, че персонално е уведомил българските полицейски служби, които нямали никаква визия за заканите, тъй като същите били „ пробити ”, по тази причина нищо не били създали. Всъщност се оказа, че районна прокуратура се е самосезирала и е поискала от него да даде сведения, само че той отказал, тъй като нямало да дава сведения на прокуратурата на Гешев, до момента в който основният прокурор не бъде заменен, а ще даде такива на идващия основен прокурор и то единствено в случай че се бил убедил в неговия интегритет. 

Пореден опит за операция на публичното отзиви, по-лошото - за следващ път оставен без съответна реакция от българските управляващи.

Всъщност самият Чобанов е намесен в разнообразни кавги. Името му присъстваше в няколко изявления, като образец за методите, по които се източва Националния център за научни проучвания (CNRS), водещата френска научноизследователска организация. Според Андре Жалон от известния уебсайт “Медиапар ” Чобанов е имал единствено две изявления за пет години. Жалон прави следния извод: “Тази липса на работливост съответствува с политическата му ангажираност в България. Първо с сериозните онлайн медии BalkanLeaks и Bivol, на които е основен редактор и където постоянно разгласява подробни публикации. После като лидер на листата на българската партия “Зелените ” на последните европейски избори. Този случай е карикатурен, само че не е изолиран. "

И до момента в който до неотдавна, въпреки и все по-трудно, съумяха посредством разнообразни пропаганди материали и откровени операции да заблудят някои читатели, последното им деяние приказва за съществени душевен проблеми.

Не по кое време да е, а точно в навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден – Атанас Чобанов популяризира фотография на основният прокурор... от тоалетната. Да, вярно прочетохте – така наречен проверяващ публицист разгласява фотография на Иван Гешев, на която се вижда какво се прави в тоалетната. Страшан сензация, потрес, необикновено разобличаване! Вероятно по-жълто-кафява фотография на разположение на толкоз високо равнище в страната в никакъв случай не е била оповестена. От никого.

Въпросите, които породи тази снимка, са няколко, като измежду най-основните, са:

- Гарантирана ли е сигурността на един от най-висшите държавни чиновници, съдейки по непосредствената непосредственост, която лицето, фотографирало Гешев, се намира?

- Случайна ли е появяването на тази фотография точно в този миг, когато прокуратурата изнесе данни, че проверява незаконна група, целяща да в профил висши магистрати?

- Случайна ли е появяването на тази фотография на стената на разположение, обвързвано по един или различен метод – както той, по този начин и сътрудниците му, и така наречен медия, с търсени от правораздаването лица?

- Дали, и то изцяло резонно е това запитване, тази снимка, не би трябвало да се смята за предизвестие против основния прокурор?

-  Кой ще носи отговорност за този пробив в сигурността на охранявано лице от подобен диаметър?

Не по-маловажни са и въпросите, касаещи психологичното положение на разгласилия въпросния кадър:

-  Защо човек с толкоз тежко психологично разстройство, не просто се разхожда свободно, а е именуван проверяващ публицист?

-  Защо така наречен асоциация, твърдяща, че единствена съставлява публицистите у нас и следи за ненарушаването на избрани правила в журналистическата работа (АЕЖ), още не е излязла с позиция, касаеща оповестените фрагменти и по-точно нарушавания от Чобанов Етичен кодекс?

Демонстрациите, че даже основният прокурор може да бъде притиснат в ъгъла (буквално в тоалетната) от жълто-кафява медия, са не просто израз на равнището на публицистиката у нас, те показват падението на цялата колегия, от която не чухме никаква наказание на това деяние. Най-безумното е, че въпросният представител е част от сякаш „ свободните медии ”, които непрестанно жалят по какъв начин са преследвани поради позициите си. Всъщност те преследват, и не кого да е, а основния прокурор на страната. И тук изобщо няма никакво значение кой е той, по какъв начин се споделя, дали е крив или прав, дали някой го харесва или не, дали утвърждава работата му или не.

Вероятно единственото позитивно е, че по този метод очевидно демонстрират, че данните, които прокуратурата огласи, са самата истина, а въпросните платени драскачи обслужват ползите на всякакви незаконни детайли.

И в случай че за клозетна публицистика се смята тази, в която няма правила, няма обстоятелства, нито данни, а само операции и неистини, в този момент Чобанов даде най-точното определение що е то клозетен публицист, с цялата конвенционалност на думата публицист, когато я загатваме в едно изречение с въпросния – точно той е цялостното въплъщение на падението.

Е, да, човек, който пикае клекнал, сигурно намира за необикновено сензационно, че мъжете уринират прави...

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР