Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg В последните 5, 6 дни

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg В последните 5, 6 дни
Коментари Харесай

За двойния аршин и бельото на политиците

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

В последните 5, 6 дни станахме очевидци на толкоз доста и умопомрачителни събития, че на моменти загубихме визия за действителността. Цирковете, разразили се в понеделник, евентуално провокираха завистта на редица експерти във филмовия род. Чак такова въображение, обрати, непринудена актьорска игра, избор на персонажи, мъчно се реализират и в авансово планувана продукция.

Първо министърът на спорта Радостин Василев и още петима депутати (Николай Радулов, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков и Светлин Стоянов) от " ИТН " оповестиха, че напущат групировката. Чухме за " осъществен сполучливо бизнес проект”, за далавери за милиони в министерството на районното развиване и благоустройството, за схеми и впрочем.

После на сцената с самоувереност изскочиха Кирил Петков и Асен Василев, които засипаха със суперлативи отцепниците революционери, а финансовият министър напряко си сподели, че не са изключени и промени в кабинета, в случай че още храбри сърца от Има Такъв Народ изоставен потъващия транспортен съд – като компенсация за бягството им.

Завесата падна за малко, а в кулминационната точка на трето деяние, империята (ИТН) отвърна на удара. Последваха разкрития за мутрата министър на спорта, който заплашва собствен съпартиец – освен това – жена, която пък го успокоява с думите: " Аз мога да си отида и на село, никой нищо не ми е обещавал”. Безспорно идилична картинка. Разбира се, сцената със заканите беше изрязана от новините в съвсем всички проправителствени медии, които в най-хубавия случай драснаха някаква софт версия на случилото се.

Изброените подиуми засенчиха, даже бих споделила, доведоха до давност на едни други, станали ден, два преди тях. Става дума за абсурда с видеото, оповестено от Агенция ПИК, чиито фрагменти приказват за възможна секс спекулация на Кирил Петков и Лена Бориславова. Информацията се появи даже в задгранични медии. Темата не е евентуалният секс скандал, нито морално ли е, нито са персоните Петков и Бориславова, нито, че малко по-късно двамата отпътуваха за Солун с държавния Еърбъс, нито дали не се касае за фалшив, въпреки тази възможност да бе опровергана от държанието на двамата по-късно. Иначе към този момент ПИК щяха да са се обзавели със сочни искове.

Темата е по-сериозна. И е още по-сериозна, тъй като касае медиите и публицистите. Двойният им критерий. От няколко дни тръпна в очакване да прочета какво мислят списващите в Дневник, Капитал, dw, Свободна Европа, Клуб З и впрочем, по въпроса. Явно не мислят. Или пък просто такова нещо не се случило. В илюзия търсих и причините им, с които ще жигосат разпространилите клипа. С някои дори авансово се бях съгласила – отнася се за персоналния живот на двамата, това дали е морално или не, не е наша работа, с сходни компромати така и така ниското равнище на публицистика ни пропада още по-стремително.

Е, бих поспорила, че това не касае единствено тях двамата, тъй като това не са Минчо и Петка, а министър-председателят и началникът на кабинета му, полетът до Солун и отсядането им в безценен хотел не се заплаща от тях, а от данъкоплатците, че държанието им може да докара до съществени политически последствия, разпростряли се оттатък персоналното им пространство.

А пък откакто беше публикувана и фотография на двамата, на която те вечерят в Солун с изключителния пълномощен дипломат Валентин Порязов, пресслужбата на Министерският съвет (МС) разгласява формален отговор, че Петков и Бориславова са взели участие във вечерята на високо ниво на Процеса на съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Само че на формалното видео от срещата, качено на уеб страницата на Европейския съвет, Кирил Петков не участва, даже се виждат фрагменти на масата за вечеря, на която има два празни стола. По-късно, от оповестени фотоси на гръцкия министър председател Кириякос Мицотакис, който беше хазаин на срещата, се схваща, че Петков е разговарял с него, само че очевидно е просрочен за събитието. И такива ми ти работи.

Всъщност в редица други страни по света, демократични, нали към тях се стремим или такива сме и ние – към този момент се обърках, записът щеше да докара до незабавни оставки. Не заради прелюбодейството, а тъй като това са политически фигури със сериозна власт. Касае се и за обществени финансови запаси, а Политическа партия влязоха във властта с обещания за смяна, битка против корупцията, шуробаджанащината и така нататък

Но няма нищо по тематиката в посочените медии. Съгласявам се, не желаят да са пропагандатор на сходни жълтини, пък били и те правилни. Е, концепцията им малко бе поразвалена от всякакви известни проправителствени и про Демократична България апологети, някои прикрити зад маската на публицисти, които скочиха (заради фотосите от Солун) на шефа на НСО, без да обелят думичка по по-съществения проблем. Вестоносецът, той не е отговорен, нали по този начин беше?

Да се върнем обаче две години обратно. През лятото на 2020г., юни месец, се появиха фотоси от спалнята на тогавашния министър-председател Бойко Борисов, на които се виждаше отворено нощно шкафче, подаващи се от него кюлчета и банкноти, а над него се мъдреше револвер. Всъщност малко преди тези фотоси се появи и аудиозапис, на който евентуално е гласът на Борисов. Тогава Дневник да вземем за пример, които в този момент не обелват и думичка за публикувания запис и фотосите от Солун, се скъсаха от разбори, дописки, пуснаха и целия запис. И останалите посочени нагоре медии не направиха изключение, дни наред, седмици, месеци ни занимаваха с кюлчета, Мата Хари, револвери и така нататък

Имаше пространни разбори, разясняващи ни порочния модел, имаше не по-малко морализаторстване, обясняващо ни, че персоналният живот не е опрощение, тъй като се касае за министър-председателя на страната. Нравоученията, че изнесеното (без изобщо някой да беше удостоверил достоверността му) приказва пределно ясно за това какъв е Борисов, валяха ката ден. Щото нали – кюлчета, револвер, пачки, някаква евентуална знойна дама. Уж съществени публицисти с неприкрит боязън ровеха все по-надълбоко, правейки свободен преразказ по фотоси, по тв студията се канеха хорица от целия професионален набор, които правеха подробна дисекция на Борисов.

А в този момент – тишина. Вече се касаело за персоналния живот на Петков и Бориславова, който бил ненарушим. Така е, кой какво и с кого прави в леглото си, е негова си работа. Но освен за посочените двама в предходното изречение, нали? Двойният критерий не е наш патент, сакън, само че у нас се получава безспорен абсурд. Именно най-често мрънкащите какъв брой обратно сме в някаква си ранглиста на едно обичано тяхно Неправителствени организации, са тези, които постоянно мерят с друга мярка.

Именно тези, които години наред ни занимаваха с едни чаршафи и шкафчета, през днешния ден са спуснали цялостно медийно затъмнение за друго едно долни дрехи, в действителност за два чифта друго долни дрехи, което не заради морални, а заради финансови съображения и спор на ползи, не би трябвало да се преплита.

Именно тези същите, (само)брандирани като съществени медии и публицисти, най-вече скачат съгласно спонсорите. Именно същите аморални екземпляри, които безкрайно дълбаеха, пишейки тълкования по картинка, сякаш прикрити зад дълбокомислената думичка " анализ”, през днешния ден развяват пръст, укорявайки други, които вършат същото, което те.

Двойният критерий, в комбиниране с елементарна несръчност обаче, води до фиксации. Или до изборна слепота. Според случая. И е транспарантен...
***
Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".
Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР