Виктор Орбан разгневи Украйна. Унгарският премиер запали фитила на страната

...
Виктор Орбан разгневи Украйна. Унгарският премиер запали фитила на страната
Коментари Харесай

Орбан запали скандал с футболен шал, Украйна и Румъния искат...

Виктор Орбан разгневи Украйна. Унгарският министър председател възпламени фитила на страната като се появи с шалче на " Велика Унгария " на среща с футболисти от националния тим

На шала има карта на страната с територии, които през днешния ден са в рамките на Киев.

Картата е отпреди Парижките мирни контракти след Първата международна война, след която територии на Унгария са предадени на прилежащите й страни, в това число и Украйна.

Външното министерство в Киев ще привика през днешния ден унгарския дипломат за пояснения.

„ В Министерството на външните работи на Украйна беше поканен унгарският дипломат в Украйна Ищван Ийдярто, който означи неприемливостта на обществената поява на унгарския министър председател Виктор Орбан с шал, изобразяващ Унгария с част от украинска територия. Украйна чака опрощение за този случай и се надява, че в бъдеще унгарската страна ще се въздържа от стъпки, които могат да се преглеждат като неуважение на териториалната целокупност на нашата страна ", се споделя в известието.

Самият Орбан по-рано предложи да не се смесват футболът с политиката и да не се пробват да виждат великодържавни знаци на неговия запалянковски шал с карта на Велика Унгария.

В своя профил в обществените мрежи Орбан написа: " Футболът не е политика. Нека да не виждаме нещо, което го няма. Националният тим на Унгария е тимът на всеки маджарин, където и да живее той ". 

Появата в обществените мрежи на фотография на Орбан в шал с карта на " Велика Унгария " провокира неодобрение в Букурещ и Киев. В понеделник румънското външно министерство изрази " изрично отрицание " за това, а във вторник украинското външно министерство разгласи, че ще призове унгарския дипломат, отбелязва ТАСС.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР