ВиК дружества в цялата страна са пред фалит заради скъпия

...
ВиК дружества в цялата страна са пред фалит заради скъпия
Коментари Харесай

НОВА СЕКИРА ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА РАДЕВ: И водата скача драстично - ВиК дружествата в страната са пред фалит

ВиК сдружения в цялата страна са пред банкрут поради скъпия ток, който скочи в пъти откогато ръководи кабинетът на Румен Радев, а министрите му не са в положение да се оправят с казуса и да наложат надзор. Високата цена на електрическата енергия за бизнеса, която е най-скъпа в Европа, без никакво подозрение ще вдигне и на водата, само че с какъв брой ще нарастне тя зависи от Комисията за енергийно и водно контролиране. Не може всяко сдружение да си я вдигне единствено, би трябвало да мине през държавния регулатор, който да я утвърди, оповестява Би Ти Ви.

За образец разноските за ток на ВиК – Бургас са набъбнали със 123% през август по отношение на същия интервал през 2020 година 722 183 лв. е сметка за ток през август 2020 година, а през тази година е 1 611 222 лв..
Председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски пък предвижда внезапен скок в цената на от 1 януари.
свързани новини69360на 24.09.20216671на 05.10.2021
Не е хубаво да стресираме хората, сподели той, откакто бе запитан от водещите с какъв брой ще нарастне водата.

„ От идната година стартира новият регулаторен петгодишен интервал. Дружествата би трябвало да дадат нови 5-годишни бизнеспланове и да има повишаване на цената на услугата от идната година “, изясни шефът на Дирекция „ ВиК услуги “ в КЕВР Ивайло Касчиев.

„ Ние сме поискали такава промяна още от 1 юли. КЕВР е предизвестен от профсъюзите, че ще преминат към протестни дейности, в случай че не се вземат ограничения за стабилизиране на ВиК сдруженията. Ясно е, че като са в рецесия, са застрашени работните заплати на трудещите се “, съобщи Престойски.
свързани новини31277на 25.09.2021
„ За страдание, регулаторът не се е засилил, което ще докара до доста внезапен скок на цените от 1 януари. ВиК сдруженията нямат интерес от внезапен скок на цените. Практиката демонстрира, че в такива случаи незабавно понижа потреблението и доста се забавят заплащанията “, добави той.

„ Знаем, че сме в рецесия. Единственото, за което ще настояваме, е да може да съществуваме и да предоставяме услуги. Не приказваме за доходност, за облаги. Ние сме в състояние, при което би трябвало да оцелеем “, акцентира шефът на Съюза на ВиК операторите.

„ По-високи цени няма по какъв начин да има през тази година, тъй като по този начин е направена регулаторната рамка, че изисква едногодишен директен интервал, т.е. когато резултатът от едно такова изключително събитие се е случило през предходната година, той се позволява в цените не за настоящата, а за идната година “, изясни Касчиев.

" Бизнесплановете, които са импортирани от сдруженията, са оповестени на страницата на комисията. Предложените цени са разнообразни. Има сдружения, които желаят 3-4% повишаване, а други – 30% още за първата година. В тези заявки не е отразен внезапният скок в цената на електрическата енергия ", добави той.

„ Започва разискването на бизнесплановете. Ще има корекции в цените. Дружествата имат опция да поправят прогнозите си за разноските за електрическа енергия. Това значи, че препоръчаните цени ще бъдат повишени “, акцентира специалистът от КЕВР.

Драстично повишаване на от 1 януари би било следващ удар за по време на ръководството на президента Румен Радев и назначените от него служебни кабинети. Както ПИК неведнъж писа, през последните месеци внезапно нарастнаха цените на артикули и услуги, на горива, природен газ. Задава се голямо нарастване на тока от 1 януари, а в този момент последните информации са, че за бита също внезапно ще нарастне.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР